elefant.ro

„Terasa Fericirii“ (Editura Polirom) cuprinde o selecție de texte pe care le-am publicat în ultimii ani în rubrica mea de opinie din ziarul „Adevărul“ și din săptămânalul „Weekend Adevărul“. Când m-am apucat să le scriu, nu știam căva ieși o carte, nici prin cap nu mi-a trecut că la asta lucrez, dar mai apoi, trecând vremea, am remarcat (așa cum au remarcat și cititorii) că tot apar anumite personaje, că multe întâmplări au același decor și că totul se rotește în jurul „Terasei Fericirii“.

Editura Polirom, 2018, nr. pagini: 344 

Ce e terasa? La prima vedere e o bodegă din cartierul meu, Pantelimon. Am trecut de multe ori pe lângă ea în urmă cu șase ani, când m-am mutat în București, dar la început n-am fost interesată să văd ce e acolo. Nici măcar n-am remarcat-o. Până într-o zi când am înțeles ce univers interesant ratam. Am ascultat de atâtea ori discuțiile oamenilor care vin pe terasă, mi-am notat atâtea expresii, atâtea povești, atâtea chipuri, am dezvoltat atâtea fire narative încât ce a ieșit a fost îndeajuns de putenic pentru a susține o carte. Se mai adaugă poveștile din deja celebrul tramvai 36, din trenuri, din taxiuri, de pe străzile Bucureștiului și din micile sale apartamente.

M-am simțit privilegiată să văd cu ochi „proaspeți“ un loc atât de greu de descris cum e Bucureștiul, pe care la început l-am respins. Am folosit acest „tratament“ de a scrie despre București și am sfârșit acceptându-l și chiar plăcându-l. Am ajuns să mă consider aici în sfârșit acasă. Iar cei care vor citi cartea, chiar dacă nu se află într-o situație similară, de a începe o viață nouă, sunt sigură că se vor identifica în multe dintre situațiile povestite și, sper eu, vor râde.


Lavinia Bălulescu s-a născut pe 12 martie 1985, la Drobeta-Turnu Severin. A absolvit Facultatea de Jurnalism-Engleză din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Este scriitoare, jurnalistă şi lucrează la redacţia din Bucureşti a ziarului Adevărul, ca editor coordonator al secţiei Corespondenţi şi editorialist. A publicat două volume de poezie şi un roman: Mov (2004, Editura Prier), Lavinucea (ediţia I, Editura Cartea Românească, 2007; ediţia a II-a, Editura Casa de Pariuri Literare, 2017), La mine-n cap (Editura Cartea Românească, 2013). Este prezentă în mai multe antologii, iar două povestiri ale sale au fost transformate în scurtmetraje. Este vorba despre filmele Substantiv comun, genul feminin şi Noaptea, iulie, joi, în regia lui Marius M. Bogdan.


Cartea este disponibilă pe site-ul editurii sau pe elefant.ro. Autor foto: Marius M. Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here