litera.ro

După vreo opt ani de documentare şi după ce a traversat America de şase ori, jurnalista Lisa Taddeo a dat lovitura cu cartea sa de debut, „Trei femei”, cel mai detaliat portret al dorinţei. Lisa Taddeo a fost la Bucureşti pe 18 octombrie, la invitaţia Editurii Litera, însă recent ea a fost protagonista unui articol amplu în The Guardian, în care a povestit despre surprinzătorul său bestseller.

Înainte să vedem ce spune Lisa Taddeo despre cartea sa, trebuie să vă amintesc, măcar în mare, cam despre ce este vorba în „Trei femei”. Eroinele lui Taddeo sunt Lina, casnică şi mamă, prizonieră într-o căsnicie care şi-a pierdut pasiunea; Maggie, o elevă de liceu de 17 ani care are o relaţie cu profesorul ei de engleză şi Sloane, proprietara frumoasă, rafinată şi plină de succes a unui restaurant, căsătorită cu un bărbat căruia îi place să o urmărească făcând sex cu alţi bărbaţi şi cu femei. Cu empatie şi cu o îmbinare reuşită între jurnalism şi tehnici narative, Lisa Taddeo a reuşit să vorbească într-un mod inedit despre erotism, defecte şi dorinţă.

În timpul documentării, Lisa a ajuns inclusiv în baruri din Dakota de Nord, ţinându-şi bebeluşul la piept şi întrebând necunoscuţi dacă vor să discute cu ea despre viaţa lor sexuală. Ea recunoaşte astăzi că probabil arăta ca o ciudată, însă crede că prezenţa bebeluşului le sugera acelor necunoscuţi că nu încerca vreun avans de natură sexuală.

Odată găsit subiectul potrivit, Lisa petrecea luni întregi în documentarea respectivă. Astfel, până şi soţul ei, scenaristul Jackson Waite, a trebuit să-şi tot schimbe slujbele în funcţie de oraşul în care trebuia să se mute Lisa. „Deseori, el a crezut mai mult în cartea asta decât mine”, i-a spus Lisa Taddeo ziaristei Hadley Freeman de la The Guardian.

Felul în care a reuşit Taddeo să scrie i-a făcut cartea foarte uşor de adaptat pentru o serie TV, ceea ce se şi întâmplă în prezent când, împreună cu soţul ei, încearcă să transforme „Trei femei” într-un scenariu pentru reţeaua americană Showtime.

Pentru Lisa Taddeo, tot ce a urmat după publicarea cărţii a însemnat o surpriză uriaşă: „Credeam că am scris ceva mic şi cuminte, aşa că am fost şocată de reacţii”.

Unii au spus că succesul cărţii îşi are sursa în faptul că s-a suprapus pe mişcarea #MeToo, însă aici este vorba nu despre bărbaţi şi dorinţa lor care se transformă uneori în violenţă, ci despre femei şi despre felul cum îşi controlează ele impulsurile. „Bărbaţii ne pot înspăimânta, după cum şi alte femei pot băga frica în noi”, a declarat Taddeo în The Guardian, „şi câteodată ne preocupă atât de mult ce anume ne poate înfricoşa încât amânăm satisfacţia deplină până când ajungem să ne trezim singure. Pretindem că vrem lucruri pe care de fapt nu le vrem şi, în felul ăsta, nimeni nu poate vedea că până la urmă nu primim ceea ce avem nevoie”.

Născută în New Jersey, Lisa Taddeo şi-a pierdut tatăl când ea avea 23 de ani, iar în următorii şapte ani au murit mama ei, o mătuşă şi un unchi, dar şi căţelul ei. Astăzi spune că îi este mereu teamă că cineva ar putea să dispară din viaţa ei, aşa că o ia mereu în călătorii şi pe fiica sa, în vârstă de patru ani. „Nu am stat separate nici măcar o singură noapte de când s-a născut şi cred că asta nu e neapărat dragoste maternă, cât mai ales teama că, nefiind unde este ea, nu pot controla situaţia.”

Găsiţi în materialul din The Guardian multe lucruri interesante despre cum s-a schimbat după publicarea cărţii viaţa celor care au ajuns personaje în bestsellerul „Trei femei”. Cât despre ea, Lisa Taddeo spune că viaţa a rămas fix la fel, doar că acum călătoreşte mult mai mult. Altfel, un lucru foarte interesant s-a petrecut la finalul discuţiei cu ziarista Hadley Freeman. După ce primeşte o cafea, Lisa pune nu două, nici trei, ci patru cuburi de zahăr în ea. „Ştiu, e îngrozitor, îmi pare rău”, îi zice reporterei, care reacţionează prompt spunându-i că nu trebuie să-şi ceară scuze pentru că vrea ceva mai mult zahăr. „Îmi cer scuze pentru orice”, adaugă Lisa. „Ca femeie, m-am scuzat toată viaţa mea.”

Citiţi materialul din The Guardian aici. Cartea „Trei femei” este disponibilă pe site-ul Editurii Litera, libris.ro şi elefant.ro.

„Cea mai fierbinte carte a verii… Taddeo a petrecut opt ani documentându-se despre această carte revoluţionară, cutreierând ţara în timp ce a sondat un subiect cutremurător de intim: viaţa sexuală şi dorinţele a trei femei obişnuite. Tragedia şi disperarea se ivesc în spatele fiecărei pagini, iar scrierea dinamică a lui Taddeo le aduce la viaţă!“ – Entertainment Weekly


Credit foto: Mihai Baltă

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here