polirom.ro

Pentru că „Lumea ca literatură. Amintiri”, pe care Editura Polirom a publicat-o în 2014, a avut ceva succes, Ioan Groşan a mai strâns de o cărticică, în care a prins amintirile care n-au avut loc în prima.

Povestirile de aici, adevărate, sunt oglinda unor momente faţă de care scriitorul s-a îndepărtat suficient de mult încât să le poată reda fără jenă. Pentru că, probabil, simţi un pic de ruşine când spui la toată lumea cum ai ratat o partidă cu o domnişoară însetată de palincă ori cum de n-ai mai scris în Hustler pentru că aşa ţi-a cerut mama.

Trebuie să ai o vârstă pentru curajul acesta şi, în acelaşi timp, o capacitate de autoironie peste medie. Să nu te mai gândeşti la consecinţele scrisului tău, la ce ar mai putea spune unul sau altul, şi să râzi măcar puţin de propriul trecut. Ioan Groşan este aşa de ani şi ani, aşa că mai nimic nu surprinde la aceste „alte amintiri”.

Cele mai multe povestiri sunt foarte amuzante şi se referă la evenimente de la care au trecut câteva zeci de ani. Ioan Groşan şi-a amintit atât de bunicul său, „duşman ireductibil al comunismului”, emigrat în America, cât şi de Eugen Barbu, despre care a povestit „prin ricoşeu”, folosindu-se de un moment preluat de la Ioan T. Morar.

Pe vremea când lumea nu avea decât un telefon fix, acasă, Eugen Barbu, critic neîndurător al generaţiei tinere, a fost ţinta unei farse imposibil de aplicat astăzi: în urma unor anunţuri diverse, la care fusese ataşat numărul său de telefon, anunţuri scrise pe etichete şi lipite în staţii de autobuz ori la colţuri de stradă, Barbu trebuia să-i lămurească pe cei care-l sunau că el nu dădea meditaţii ori nu vindea blugi sau Dacia 1300 şi nici nu primea studenţi în gazdă, aşa cum susţineau anunţurile respective.

Ar fi frumoase astfel de cărticele de la cât mai mulţi scriitori români contemporani. Un exerciţiu de sinceritate şi de imagine care le-ar prinde bine.

Ioan Groşan, „Lumea ca literatură. Alte amintiri”, Editura Polirom, 2017, 144 de pagini


Cartea poate fi cumpărată de la:


Fotografie reprezentativă de Florian Klauer pe Unsplash (crop)

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here