polirom.ro


Text exclusiv citestema.ro

“Sunt Carmen Tiderle și scriu poezii pentru copii, poezii care plac, se pare, și oamenilor mari. Astăzi o să-ți spun câte ceva despre Marele Acoperiș. E a treia dintr-o trilogie involuntară compusă din Pe dos, poezii cu prostii pentru copii și În orașul Bucurville, și e la fel de amuzantă ca celelalte, chiar dacă, de data asta, vei gasi și una, două poezii mai serioase. Iar când zic că sunt amuzante, nu mă laud. Copiii chiar râd când le citesc sau le ascultă. Fiindcă sunt altfel decât cele din manuale, nu le subestimează inteligența, vorbesc pe limba lor, sunt twisted, au idee, rimă, ritm și, uneori, și câte o prostioară. Ca aici: Tu cum te-ai simți dacă ai sta pe plajă să citești/Și din mare ar ieși un banc de pești/Să facă pipi pe tine, pe sezlong și pe prosoape/Doar pentru că le vine și plaja e aproape?, Peștii, Marele Acoperiș. Sau aici: O albină începuse să o placă/Foarte, foarte mult pe-o vacă/Așa că s-a decis s-o ceară/De nevastă, într-o seară/Și vaca i-a răspuns: “Pe bune?/Să fim noi singurul cuplu din lume/Numai lapte și miere?!/Sigur, honey, cu plăcere!”, Lapte și miere. 

În total, vreo 80 de poezii despre tot felul de personaje: Alin de la etajul șase care citise o carte și aflase/Că dacă freci o lampă cu destulă sârguință/Iese un duh care-ți îndeplinește o dorință…, Iepourini, magicianul iepurimii, despre o maimuță care încearcă să scrie Hamlet, despre un tufiș care e lider suprem pe Pământ și care pune să fie construit îndată un acoperiș/Nu unul mic, acolo, peste ceva anume/Ci unul maaare de tot peste întreaga lume… șamd. De ce, cum și mai ales ce se întâmplă până la urmă, îi las pe copiii de toate vârstele, printre care sigur te afli și tu, să descopere în Marele Acoperiș, carte publicată la Editura Vellant și briliant ilustrată de Vali Petridean!” – Carmen Tiderle

Editura Vellant; anul apariţiei: 2017; pagini: 99.


Cumpără cartea


Carmen Tiderle este publicitar și autor de cărți pentru copii. În 2015, publică la editura Vellant prima carte – “Pe dos, poezii cu prostii pentru copii”, ilustrată de Vali Petridean, care-i cucerește instantaneu pe copii fiindcă este “altfel”. Nu seamănă cu poeziile din manuale, sunt scrise într-un stil relaxat, un limbaj actual, au idei, situații cu care e ușor de relaționat, sunt amuzante… În anii următori, îi apar încă două cărți de poezii – “În orașul Bucurville” și “Marele Acoperiș”, scrise în același stil, pe alocuri ireverențios, cu un umor inteligent, bine ritmate și rimate, delicioase pentru copii și adulți deopotrivă.

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here