libris.ro

Seria de evenimente extrem de interesante începe miercuri, 8 mai, când, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, va fi prezent Jo Nesbø, „regele noir-ului scandinav”. De la ora 19, Jo Nesbø îşi va lansa cel mai recent roman, „Macbeth” (al șaselea volum al „Proiectului
Hogarth Shakespeare“, interpretarea în cheie modernă a piesei cu
același nume de William Shakespeare), tradus din limba norvegiană de Ivona Berceanu, şi va oferi autografe.

Romanul Macbeth de Jo Nesbø este publicat în 38 de țări.

Macbeth este un thriller despre lupta pentru putere, care se desfășoară în egală măsură într-un decor sumbru de roman noir și în tenebrele unei minți paranoice.“ – Jo Nesbø

În orașul lui Macbeth, soarele nu strălucește aproape niciodată și oamenii zâmbesc prea rar. În mandatul coruptului Kenneth, străzile au devenit tot mai nesigure. Dar acum Duncan, noul șef al poliției, încearcă să reinstituie domnia legii, iar maleficul Hecate, stăpânul invizibil al orașului, trebuie să se protejeze nu doar de concurenții de pe piața drogurilor, ci și de ofițerii de la Narcotice. Va paria pe Macbeth, un tânăr polițist integru și aparent invulnerabil, care nu se așteaptă ca trecutul să-l ajungă din urmă.


În aceeaşi librărie, dar pe 14 mai, va veni António Lobo Antunes, care îşi va lansa noul roman „Până ce pietrele vor fi mai uşoare ca apa”, tradus din portugheză de Dinu Flămând şi Anca Milu Vaidesegan. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

„Munca mea constă în a scrie până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa. Eu nu fac romane, nu spun povești, nu pretind să distrez pe cineva, nici să fiu amuzant, nici să fiu interesant; vreau numai ca pietrele să devină mai ușoare ca apa. […] M-am simțit fericit în Transilvania, în munți. Pe înălțimile de acolo pietrele își mai pierduseră din greutate, dar mai aveam încă nevoie de mult timp, deoarece cuvintele sunt foarte lente și durează până reușesc să impregneze lucrurile, intră greu în ele; ideea despre moartea mea începe să seme­ne cu moartea mea. Uneori corpul meu îngheață, alteori câte o piatră se ridică. Însă multe dintre ele încă lipsesc. Când toate vor deveni mai ușoare ca apa, atunci da, pot să fiu citit, fiindcă am scris ceea ce era necesar să scriu.” – António Lobo Antunes

„Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am scris până acum“, declara autorul portughez despre noul său roman, Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa. Cartea este o aventură intelectuală și senzorială în 23 de capitole cu un minimum de punctuație, de fapt, 23 de fraze ample, numite de critică „versete poetice“, care oferă o experiență de lectură inedită: un tânăr sublocotenent aduce din Angola un băiat de culoare, un orfan, pe care îl adoptă împreună cu soția lui. Peste 40 de ani, ca într-un ecou al faptelor tatălui, fiul va comite o crimă. Războiul, imposibilitatea iertării, rasismul, moartea, iubirea sunt tot atâtea teme ale unei proze căreia emoția îi conferă ritmul unei adevărate cantate.


Apoi, între 21 şi 24 mai, la Bucureşti va sosi… Ludmila Uliţkaia.

Marţi, 21 mai, la Institutul Cervantes, de la 18.30 la 20.00, Ludmila Uliţkaia va fi în dialog cu Marina Constantinescu, iar miercuri, 22 mai, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, marea scriitoare rusă va vorbi despre romanul său „Scara lui Iacov” şi va acorda autografe.

„Scara lui Iacov” este un roman-parabolă, o carte despre dragoste și conștiință, o cronică de familie cu accente autobiografice traversând un secol de istorie tumultuoasă, în care vocea care se impune aparține unei femei. În 2016, Scara lui Iakov a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, locul al treilea și Premiul cititorilor. Este tradus în peste 20 de țări.

Nora, tânără scenografă și mamă singură, găsește la moartea bunicii ei un cufăr vechi, de care uită ani întregi. În 2011, când îl deschide, descoperă scrisorile și jurnalele bunicului său, Iakov Osețki, care fusese deportat în Siberia. Citindu-le, simte o mare afinitate cu bunicul pe care l-a întâlnit o singură dată, iar destinul acestuia o face să-și pună întrebări despre propria viață, și mai cu seamă una: până la ce punct traiectoria ființei poate fi determinată de genele sale? Scara lui Iakov este povestea a patru generații ce se desfășoară într-o alternanță continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferință, artă și întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal.

Tot cu prilejul vizitei la Bucureşti, Ludmila Uliţkaia va primi titlul de Doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti, în cadrul unui eveniment care va avea loc joi, 23 mai.

Acest şir de evenimente face din luna mai 2019 „luna mai e cea mai bogată în vizite ale scriitorilor străini publicaţi în Raftul Denisei, conform coordonatoarei acestei minunate colecţii, Denisa Comănescu.

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here