Marian Coman: „Cititorilor pasionați le cerem să-și facă loc pe rafturi”

0
445

Un nou imprint pentru Editura Nemira, Armada, a fost lansat la 15 octombrie. Câteva detalii, de la Marian Coman, redactor-şef Armada.

 

Marian Coman, de ce era nevoie de Armada la Nemira şi ce tip de cărţi vor intra în acest imprint?

În urmă cu vreo 25 de ani, în vremea adolescenței, descopeream primele cărți Nemira și eram fascinat de ele. Primul roman de Philip K. Dick, primul Herbert, primul Asimov, primul Stephen King. Îmi amintesc cât de tare îmi plăcea ilustrația copertei romanului Jocul lui Ender de Orson Scott Card, de pildă, și cum din pasiunea asta pentru cărțile de la Nemira am înființat un club SF în liceu. Sau cum, mai apoi, m-am apucat de scris fiindcă, stimulată de lumile extraordinare din aceste romane, imaginația mea o luase razna și voia să-și spună propriile povești. Cărțile Nautilus au fost cărțile generației mele. Generațiile se schimbă însă. Gusturile se schimbă. Felul în care aduci cărțile la cititor se schimbă. Așa se face că anul acesta, Ana Nicolau, directorul general al editurii Nemira, m-a pus în fața unei provocări. Aceea de a participa la crearea unei construcții noi. Un concept nou bazat pe istoria de aproape 30 de ani a editurii Nemira, care să reflecte toată această experiență și care să adune în jurul său comunitatea cititorilor de SF, fantasy și thriller, în slujba unei noi generații de cititori. Un nume dinamic, energic, care trimite la aventură, acțiune, suspans și dinamism. Un nume suficient de puternic pentru a face față concurenței pe care literatura o are din zona jocurilor video, rețelelor sociale, televiziunii: Armada. O flotă întreagă de cărți cu care o armată întreagă de cititori curajoși să străbată oceanele lumilor, nemărginirea spațiului ori abisul psihicului uman. Da, îmi doresc tare mult ca Armada să fie pentru noile generații de cititori ceea ce Nautilus a fost pentru generațiile noastre.

Cam câte cărţi pe lună vor fi publicate în Armada şi care va fi formatul lor? Va fi acest format variabil, în funcţie de autor ori de grosimea cărţii?

Două-trei cărți în fiecare lună. Romane proaspete, alese cu mare atenție. Scriitori consacrați, cărți premiate, dar și debutanți pe care pariem. Dar când spun ”pariem”, nu avem emoții. Fiindcă le știm proza scurtă, le știm bine cartea și suntem siguri că romanul pe care am decis să îl publicăm reprezintă o felie de literatură de calitate. Formatul va fi paperback, 13X20. Ne dorim un format unitar pentru toate cărțile, astfel încât cititorii să aibă parte, pe lângă o lectură plăcută, și de un raft de cărți aflate în armonie unele cu altele. Fiindcă știm că o carte nu este numai un suport pentru informație, ci un obiect în sine. Un obiect în care investești emoțional și căruia mulți își doresc să îi găsească un loc special într-un raft, alături de o colecție întreagă de cărți. Ei bine, acelor cititori pasionați le cerem să-și facă loc pe rafturi.

 

Nemira are şi colecţia dedicată autorilor români contemporani, nʼautor. Veţi publica în noul imprint şi cărţi ale scriitorilor români sau va fi vorba numai de traduceri?

Nemira a fost mereu aproape de scriitorii români pe care i-a încurajat și i-a sprijinit. Iar scriitorii de literatură SF, fantasy ori thriller nu au făcut excepție. În această zonă, ultimii ani i-au adus în fața cititorilor pe Ovidiu Eftimie, Adrian Mihălțianu ori Florin Stanciu, dar lista autorilor de gen publicați de Nemira este foarte lungă. Ea începe în anii 90 și nu o să se încheie acum. Colecția nʼautor îngrijită de Eli Bădică acoperă zona de mainstream, poate și de fantastic într-o anumită măsură. Romanele science-fiction, fantasy și thriller își vor găsi loc în Armada. Însă și în acest caz, vom da dovadă de aceeași exigență în alegere ca în cazul autorilor străini. Fiindcă ceea ce ne interesează în primul rând este ca în fața ochilor cititorilor să ajungă cărți de care să se bucure cu adevărat.

 

Am citit ce ai declarat cu prilejul lansării „colecţiei” (îmi place să-i spun aşa, că poate vor fi unii care vor urmări să aibă toate cărţile voastre). De altfel, chiar tu ai folosit acest termen când ai vorbit despre o colecţie de romane. Va fi Armada doar despre romane, fără proză scurtă sau alte genuri?

În principal vor fi romane. Am plecat de la această idee, dar asta nu înseamnă că o să renunțăm la o colecție de povestiri geniale, doar pentru că avem în față un volum de proză scurtă.

 

Nemira are bunul obicei de a-şi scoate pe piaţă cărţile şi în format ebook. Se vor regăsi şi cele din Armada printre acestea?

Da, cărțile Armada vor fi distribuite și în format electronic pe nemira.ro.

 

Dă-mi, te rog, trei titluri din Armada pe care eşti convins că nu le va rata niciun iubitor de SF&fantasy din România.

Eu nu aș rata niciuna dintre aceste prime cinci cărți Armada. Dar fiindcă mi-ai cerut trei tiluri o să încep cu ”Dirk Gently. Agenția de Investigații Holistice”, a cărui ecranizare o puteți urmări sub forma unui serial pe Netflix. Este un clasic plin de umor de la Douglas Adams, cel care a semnat și ”Ghidul autostopistului galactic”, într-o traducere realizată de scriitorul Dan Sociu. Apoi este de neratat ”Frumoasele adormite”, primul roman pe care Stephen King îl semnează alături de fiul său Owen. Al treilea titlu este ”Orașul companiei” de Madeline Ashby. Iar anul viitor, dacă-mi permiți un bonus, ”Trail of Lightning”, de Rebecca Roanhorse, laureată anul acesta cu Nebula și Locus pentru proză scurtă, o autoare din noul val, de care, cu siguranță, o să tot auzim.


Alte detalii despre Armada: aici.
libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here