cronici kooperativa poetică poezie recomandări

Maturitatea tinereții sau tinerețea maturității: „despre prieteni & singurătate” de Romulus Bucur

Un volum în care sunt cuprinse atât de multe lucruri tinerești descoperite poate prea târziu (sau la timp) dar care au o doză clară de maturitate și nu maturitatea aceea a tinereții care dă greș, ci acea maturitate a vârstei care nu dorește să se dea bătută. Asta am descoperit în volumul „despre prieteni & singurătate” de Romulus Bucur. Pare să nu mai fie nimic de zis, că un astfel de început concluziv încheie din start această cronică pe care o începusem în capul meu cu un avânt destul de mare.

L-am cunoscut pe Romulus Bucur la festivalul de poezie Astra Poetic și pot spune că glasul și modul lui de a vorbi nu se leagă cu poezia pe care o scrie. Sunt omul care de multe ori asta încearcă să vadă la un poet sau scriitor, dacă glasul și vorba sunt la fel cum le este scriitura. Pe Romulus Bucur nu l-am simțit așa. Poezia lui nu a atins o altă vârstă, nu îmbătrânește, nu are vorba molcomă. Se simte tinerețea aceea de la care a plecat timiditatea.

privești toate astea cu maximă detașare (pe asta o crezi)
chiar scrii un poem sau mai multe convins că ți-ai învins
frica
aștepți cu răbdare clipa când vei vedea dacă ai avut sau nu
dreptate

La el a rămas descrierea imaginilor atât de puerile dar în același timp mature.

e la urma urmei un sîn    să-l
personalizăm    să-i spunem
vasile

Volumul este împărțit în patru capitole. În primul, intitulat în capul tău, poetul descrie momente, gânduri, păreri despre tot ceea ce înseamnă acum viața pentru el. Facebook-ul, spălatul vaselor, micul dejun dau senzația că asta e viața și posibil să ajungi la concluzia că

ți-ai futut viața    te-a privit
o clipă cu tristețe
apoi
a întors capul fără
să scoată un sunet nici
de plăcere.

Al doilea capitol, dragostea perfectă, ne duce spre acea dragoste matură în care timpul spune totul și lasă dragostea să se sedimenteze după o „one night stand de intensitate medie, trei numere”.

Capitolul trei, plante și animale, aduce în prim-plan animalele și plantele prin experiențele prin care poetul a trecut și l-au ajutat să se transforme.

vine  o clipă în viața oricărei pisici
jigărite și rîioase când realizează
că nu-și va depăși condiția    că nu
va trece de pragul casei

Capitolul patru, cărți poștale pentru înălțimea sa, putem spune că reprezintă o grupare de ode/poeme pentru diverse momente, lucruri sau părți ale corpului. Astfel vedem poem pentru sâni, pentru fund etc. Pare să fie o concluzionare în care frumusețea rămâne să încheie totul pe lumea asta.

Poate unul dintre cele mai sentimentale volume de poezie scrise de un optzecist, cu ușoare tendințe spre Emil Brumaru, dar mai apropiat de realitate și de nevoia ei. Prin asta cred că Romulus Bucur este unul dintre cei mai reprezentativi poeți contemporani, prin nevoia de a rămâne cu picioarele pe pământ când este un romantic, dar a devenit un optzecist care trebuie să trăiască printre douămiiști, mileniali și alte generații.

nu te amăgi

ești bun atâta timp cît ești util   ți se
poate da de înțeles că ești iubit    cu
o distanță sigură luată de îndată
ce chiar iei asta
                                    în serios

nu te amăgi      cînd va fi nevoie
vei fi luat de pe raft
                                    sau de unde ai nimerit
și totul va fi ca înainte      rîdem povestim

poate ar fi momentul să-ți comanzi o piatră
de mormînt cu inteligență artificială
și cu cele mai bune replici ale tale
                                                înregistrate
să surîzi înțelegător
                                    să-ți vezi de treabă

Romulus Bucur, „despre prieteni & singurătate”, Editura Tracus Arte, anul publicării: 2020, nr. pagini: 115

Cartea poate fi cumpărată şi de la: edituratracusarte.ro.


Fotografie reprezentativă: DILUM VISHARA / Unsplash

despre autor

Constantin Buduleci

Constantin Buduleci (n. 1979, Cisnădie) este pasionat de scris și citit. În 2022 a apărut la editura Tracus Arte volumul de poezie „Orașul covoarelor”. A publicat proză în revista Iocan și versuri în revistele Oglinda literară, Revista de povestiri, Viața medicală și OPT motive (platformă online). În 2016 a luat Premiul I pentru proză acordat de revista Dor de Dor (Călărași). A participat în 2019 la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și inițiat de Casa de cultură din Cisnădie și în perioada 2020-2022 la Atelierele Mornin’ poets coordonate de Simina Diaconu și Andrei Zbîrnea. Scrie cronică literară în revista Planeta Babel și pe site-ul citestema.ro. De profesie este economist.

scrie un comentariu