anchete

Mihai Radu, despre debutul său: „Am debutat ca să încep, să pun primul pas” (ancheta citestema.ro – 20)

scris de citestema.ro

Primul titlu publicat poate conta foarte mult pentru o eventuală carieră de scriitor. De aceea, am considerat oportună o anchetă cu voci importante ale lumii scriitoriceşti din România.

Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este jurnalist la săptămânalul Cațavencii și scrie pentru emisiunea Starea Nației. După volumul de proză scurtă Hobby și alte povestiri, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut (2013) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). La Editura Polirom au apărut romanele Sebastian, ceilalți și-un câine (2014), Extraconjugal (2017, 2018), Contaminare (2019) şi Repetiţie pentru o lume mai bună (2022).

  • Făceam scriere creativă cu Julian Barnes, McCarthy și… nu mai știu cine, mai erau;
  • M-a bucurat nespus atunci că am fost menționat de doamna profesoară Carmen Mușat ca o voce nouă;
  • Nu am așteptat nimic de pe urma acelui volumaș;
  • Eu nu fac lansări și rar mai citesc în public.

Când aţi debutat în volum şi cât de mult aţi aşteptat acest moment? A fost un debut „pe speze proprii” sau unul care s-a petrecut la capătul unei selecţii de manuscrise de către o editură?

Am debutat fără să aștept. Debutul a însemnat pentru mine că trebuie să termin ceva, să închei un volum, o carte, să pun punct și să trec la următoarea. Cumva, adevăratul debut a fost acesta: am ceva încheiat, apărut, cu ISBN, de-acum chiar m-am apucat deci de treabă. Am debutat la Vremea, cu un volumaș de 80 de pagini, 4-5 povestiri, prin amabilitatea doamnei Colfescu. Însă am debutat ca să debutez, să încep, să pun primul pas.

V-aţi sfătuit cu cineva înainte de a trimite manuscrisul spre publicare? Vi l-au citit prietenii sau poate un sfătuitor/îndrumător sau poate colegii de la vreun curs de scriere creativă?

Da, au citit dintre prieteni. Pe vremea aia cred că făceam scriere creativă cu Julian Barnes, McCarthy și… nu mai știu cine, mai erau. Știu însă că depășisem faza Kundera și Cortazar, după ce „frecventasem” și cursurile lor la fel de aplicat. Îi citeam, cu note, pe paragrafe, împărțind corpul poveștii în structuri care aveau pentru mine relevanță de compoziție, de construcție.


Dacă îţi place articolul:


V-a influenţat debutul modul în care aţi privit ulterior lumea literară din România? Poate v-aţi făcut prieteni printre scriitori sau poate că, dimpotrivă, aţi remarcat mai uşor reacţii nepotrivite…

Nu m-a influențat deloc. M-a bucurat nespus atunci că am fost menționat de doamna profesoară Carmen Mușat ca o voce nouă, și m-am amuzat la o cronică destul de mare a Biancăi Burțea care părea că se luptă cu Hemingway pe care îl prinsese cu chiloții-n vine în poarta unei grădinițe. Știu că mi s-a părut ceva disproporționat, dar, repet, amuzant, erau multe inepții. Nici nu a mai scris apoi despre vreunul dintre romanele pe care le-am publicat.

Aţi fost mulţumit de felul în care a fost primit debutul de către cei care scriu despre cărţi în revistele tipărite sau online?

Cam ce am răspuns mai sus a fost toată receptarea cred. Eram însă cu gândul la primul roman, scriam la el, nu am așteptat nimic de pe urma acelui volumaș.

Cum v-aţi promovat debutul? Sau cât credeţi că ţine de autor din ceea ce înseamnă promovarea unei cărţi? Este munca de promovare o datorie a editurii sau se poate implica şi scriitorul în vreun fel în acest proces?

Sincer, habar n-am. Probabil toți ar trebui să facă ceva în privința asta. Eu nu fac lansări și rar mai citesc în public. Mi se par de-o infinită tristețe lansările alea cu cinci oameni dintre care doi dorm și unul așteaptă pe cineva. Iar la târguri, nu mai zic, e un circ înduioșător, lansări unele peste altele, ca o nuntă de câini, transpirație, fețe congestionate, autori căzuți în visare. Își mai citește câte un poet versurile și se opresc în fața lui doi rătăciți cu expresia „Aici e ceva organizat sau dânsul e nebun?”. Fuck, nu!

Ce sfat aveţi pentru cei care ar vrea să publice, dar nu ştiu când şi cum?

N-am nici un sfat. Să facă așa cum cred ei. Într-un final vor vedea ce iese.


Puteţi cumpăra cărţile lui Mihai Radu de la:

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu