Prezentare de carte scrisă de Crina Maria Băncilă (9 ani)

Fraza „Nu judeca un om după chip” reprezintă în puţine cuvinte această carte minunată în care ni se demonstrează că numai ce este în interior contează.

August, un băiat diform, este protejat de către părinţi şi de către sora lui Olivia de insultele pe care oamenii i le adresează, pregătindu-l în particular acasă până la clasa a V-a. Când el merge să vadă şcoala pentru prima dată, îl întâlneşte pe directorul Tushman şi pe trei dintre viitorii săi colegi: Julian, Charlotte şi Jack, care fuseseră chemaţi să-i prezinte şcoala.

Când August începe turul alături de ei, fiecare îşi dezvăluie adevărata personalitate. Deşi Julian este cel mai politicos cu oamenii mari şi lasă o impresie de înger, el îi spune multe lucruri urâte lui August, dar Charlotte şi Jack îi sar în apărare.

La începutul anului şcolar, August este privit de toţi copii din şcoală cu uimire şi uneori chiar cu dezgust. Atunci când mergea pe holuri, era mai mereu arătat cu degetul şi vorbit pe la spate de parcă nici nu ar fi fost acolo. Singurii copii cu care vorbea erau Jack, băiatul pe care îl cunoscuse în prima zi, şi Summer, o fată foarte drăguţă care a legat prietenia cu el aşezându-se la masa de la cantină alături de el.

Un nou început este greu pentru toată lumea, nu doar pentru un copil diform. Olivia, sora sa, este şi ea într-un moment de cumpănă. Ea începe liceul şi cele mai bune prietene, Miranda şi Ella, s-au schimbat foarte mult. Când Olivia îşi dă seama că nu mai avea nimic în comun cu ele, îşi face noi prieteni.

Singurul moment în care August se simţea ca un copil normal era seara de Halloween, deoarece nimeni nu ştia că sub mască era el. Pentru că în ziua de Halloween majoritatea copiilor veneau costumaţi la şcoală, August a rugat-o pe mama sa să-i cumpere un costum de Boba Fit, personaj din Războiul Stelelor, filmul său preferat. În dimineaţa acelei zile, este grăbit de tatăl său să îmbrace mai repede costumul. Dar pentru că acesta avea prea multe cureluşe a îmbrăcat doar mantia şi masca însângerată.

La şcoală nu a fost recunoscut de nimeni. Un băiat cu acelaşi costum ca al lui chiar a bătut palma cu el. Din păcate, totul s-a stricat atunci când l-a auzit pe Jack vorbind cu Julian urât despre el. Ca să plece, a inventat pretextul că îl doare burta. Când a ajuns acasă, nu a mai vrut nici măcar să meargă la colindat, activitatea sa preferată, ceea ce mamei sale i s-a părut foarte ciudat. Sora lui Olivia, care îşi dăduse seama că ceva este în neregulă, a încercat şi ea să îl convingă. Până la urmă, a reuşit să afle despre întâmplarea cu Jack şi despre faptul că August nu mai dorea să meargă la şcoală. Cu greutate, ea a reuşit să-l convingă să iasă în seara aceea la colindat, spunându-i că mama nu-l va obliga să mai meargă la şcoală.

În ciuda greutăţilor întâmpinate, August a revenit la şcoală. Pe parcursul anului, el a reuşit să îşi facă alţi prieteni care l-au înţeles mai bine şi l-au ajutat atunci când a avut nevoie. La finalul anului, după multe alte peripeţii, a primit şi un premiu care de obicei se acorda unor elevi merituoşi pentru organizarea de activităţii în afara şcolii. În acel moment el a realizat că celorlalţi le pasă de el şi că este foarte plăcut să fie alături de ei.

Aceasta este doar una dintre multele întâmplări interesante din această carte. Aş dori să vă spun mai mult, dar asta ar însemna să vă răpesc plăcerea de a descoperi singuri. Citind cartea, ne putem da seama că, deşi uneori nu eşti sigur pe tine sau te temi de ceva, prietenii şi familia te pot ajuta atunci când îţi este greu.

R. J. Palacio, “Minunea”, Editura Arthur, 2013, 336 de pagini, traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu

Poţi cumpăra cartea de la libris.ro sau de pe site-ul editurii.


Fotografie reprezentativă: Kelli Tungay / Unsplash

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

10 Comments

scrie un comentariu