evenimente

Mircea Cărtărescu, despre “Solenoid”

Printre altele, aseară, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, am aflat că „Solenoid”, cartea despre care până acum am auzit numai de bine, este aproape de a-şi fi terminat primul tiraj, de 10.000 de exemplare. În ianuarie 2016, va intra pe piaţă tirajul doi.

Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas, a plasat „Solenoid” în şirul scrierilor cărtăresciene – în succesiunea firească „Levantul”, „Nostalgia”, „Orbitor” – şi a vorbit despre tema pregnantă a romanului, cea care i s-a revelat la prima lectură: ieşirea. „Marcată în filigran încă de la primele pagini, ieşirea se acutizează până la strigăt spre sfârşit”, a spus Lidia Bodea.

Cosmin Ciotloş, se pare primul cronicar al „Solenoidului” ori primul român care a scris aplicat într-o revistă culturală despre cel mai recent roman al lui Mircea Cărtărescu, a descris mai degrabă sentimentele provocate de lectura cărţii, una „care te obligă să o citeşti” şi una „fără termen de comparaţie”.

La rândul său, Mircea Cărtărescu a explicat de ce a ales titlul „Solenoid” (mai puţin cu sensul de bobină, pe care l-a înghiţit toată lumea la prima aruncare, cât cel al unui termen din matematică, al unei figuri geometrice, pe care o găsiţi explicată în fişierul audio de mai jos) şi a făcut o comparaţie detaliată între „Solenoid” şi „Orbitor”, spunând că „Orbitor” este o carte mult mai greu de citit ca „Solenoid”, dificultatea venind din structura cărţii – „Orbitor” e ca o câmpie, pe când „Solenoid” e ca un turn. De fapt, „Solenoid” are, după spusele lui Mircea Cărtărescu, o construcţie piramidală. „Către final, cartea devine tot mai îngustă şi se încheie într-un punct incandescent (…) ca o unealtă făcută să spargă ceva (…) la mine acel moment trebuie să spargă realitatea.”

Mircea Cărtărescu a mai detaliat şi dificultatea găsirii unui final, precum şi modul în care a ajuns tot la iubire ca soluţie pentru ieşirea finală din carte. „Omeneşte vorbind, nu se poate găsi o altă ieşire decât prin dragoste.” A explicat şi cum, aflat aproape de final, a simţit nevoia să adauge o pagină în corpul cărţii, undeva, la aproximativ două-treimi din derularea ei, pentru a justifica sau a putea construi ieşirea prin dragoste.

„Datoria noastră, ca artişti, nu este să facem capodopere, ci să rămânem oameni.” – Mircea Cărtărescu

Înregistrarea discursului de aseară al lui Mircea Cărtărescu:

[mixcloud https://www.mixcloud.com/constantin-pi%C5%9Ftea/mircea-c%C4%83rt%C4%83rescu-despre-solenoid-la-libr%C4%83ria-humanitas-de-la-ci%C5%9Fmigiu-15-decembrie-2015/ width=660 height=208 hide_cover=1 hide_tracklist=1]

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu