polirom.ro

Text de Nataşa Alina Culea

BookMedia este un proiect special, pe care-l iubesc foarte mult, conceput anul trecut. Pe 4 octombrie 2020, puțin după aniversarea zilei mele de naștere, am realizat și prezentat prima emisiune, înregistrată la A7TV. Era un proiect-pilot, o emisiune cu și despre cărți, altfel, nu cu șanse foarte mari de supraviețuire într-o lume mediatică bazată pe un îndemn, mai degrabă, la incultură. Dar, iată, BookMedia nu doar că a supraviețuit, dar a adus în platoul televiziunii A7TV nume cunoscute din sfera culturală românească: dl prof. dr. neurolog și scriitor Dumitru Constantin Dulcan, actrițele Carmen Tănase și Victoria Cociaș, scriitori precum Igor Guzun, Doina Ruști, Oana Arion, Monica Ramirez, Petronela Rotar, Ana-Maria Ducuță, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Corina Ozon, regizorul Dominic Dembinski și mulți alții pe care am avut încântarea de a-i cunoaște.

În fiecare ediție BookMedia, duminică, la ora 17:00, prezint și recomand o carte, am un invitat de excepție și, mai nou, la rubrica Bizz Aria, dezvălui amănunte mai puțin știute din viețile și iubirile tumultoase ale unor scriitori celebri sau artiști consacrați – și țin să consemnez că descoperirile au fost uimitoare!

Prin intermediul emisiunii BookMedia aducem telespectatorul mai aproape de lectură, dezvăluindu-i titluri de cărți din domenii variate: ficțiune, biografii, dezvoltare personală, teatru, enciclopedii etc. Întotdeauna recomand doar cărțile pe care le-am citit și mi-au atras atenția, care au acel „quelque chose” necesar pentru a te ține captiv în lectură.

Fără Bizz Aria nu aș fi știut că Marcel Proust plătea editori pentru a-i publica recenzii pozitive scrise chiar de el, că Vladimir Nabokov suferea de sinestezie, că Lev Tolstoi a refuzat premiul Nobel sau că Agatha Christie își detesta propriul personaj devenit celebru: Hercule Poirot.

Doar câteva titluri ale unor cărți pe care le-am recomandat de-a lungul edițiilor BookMedia:

 • „Clopotul” de Iris Murdoch – Editura Litera
 • „Într-o gară mică” de Sidonia Drăgușanu – Editura Hoffman
 • „Femei care iubesc prea mult” de Robin Norwood – Editura Litera
 • „Legile fundamentale ale imbecilității umane” de Carlo Cipolla – Editura Humanitas
 • „Cele 5 limbaje ale iubirii” de Gary Chapman – Editura Litera
 • „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov – Editura Litera
 • „Atlasul fericirii” de Helen Russell – Editura Litera
 • „Leonardo DaVinci” de Michael White – Editura Litera
 • „Pacienta tăcută” de Alex Michaelides – Editura Litera
 • „Paturi oculte” de Doina Ruști  – Editura Litera
 • „Arta – o istorie ilustrată”  – Editura Litera
 • „Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis – Editura Humanitas

Sper ca acest gen de emisiuni să devină frecvente în grilele de programe ale televiziunilor, pentru că nevoia de educație, informare și cultură este mai mare decât se speculează; mulți oameni au ajuns să-și șteargă televizorul de praf, deoarece nevoile lor intelectuale nu sunt accesate în media.

Partenerii emisiunii BookMedia sunt Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” și Editura Litera.

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here