„Ignoranța duce la teamă.
Teama duce la ură.
Ura duce la violență.”
Nicicând nu a fost rezumată mai bine o carte chiar de autorul ei. Cu o poveste de viață din care libertatea i-a fost răpită, cu teama de a mai ieși din casă neînsoțită de jandarmi, la doar 16 ani, Mila a cunoscut valuri de ură din partea celor care locuiau în aceeași țară în care se simțise întotdeauna în siguranță.
Adolescenta din Franța a scris, doi ani mai târziu, cartea Sunt prețul libertății voastre tocmai pentru a demonstra că nu poate fi redusă la tăcere, în ciuda amenințărilor primite, în ciuda linșajului de care a avut parte, în mod sistematic, în mediul online, după ce a criticat religia musulmană pe unul dintre conturile ei de socializare, ca reacție la remarcile pe care le considera ca un atac asupra libertății femeilor de a fi așa cum își doresc, de a se îmbrăca așa cum își doresc și de a iubi pe cine doresc.
Nu se aștepta, scrie ea, ca o remarcă pe care legislația Franței o permite, prin dreptul la liberă exprimare, să stârnească valul de ură care a forțat-o să se ascundă din acel moment și până în prezent.
Cartea îi oferă astfel șansa de a-și exprima, într-un singur loc, opinia cu privirea la îngrădirea dreptului la liberă exprimare, la atacurile furibunde cărora a trebuit să le facă față, la scindarea societății în tabere care, deși susțin că apară libertatea de a fi cum își doresc, pun etichete și fac acuzații înspre cei care nu văd lucrurile întocmai ca ei.
Această scindare este cu cât mai periculoasă cu cât are la bază o lipsă a noțiunilor fundamentale de libertate, drepturi și responsabilități în societate, o cultură și o educație pe măsură. Lacunele de acest fel fac loc fricii, ignoranței și urii, iar de la acestea la violență nu mai e decât un singur pas.
Este uluitor felul în care descoperă că unii dintre colegii de clasă o judecă primii tocmai din frica de a nu părea că țin cu ea, dintr-o teamă că ar putea fi victimele unor atacuri similare.
„Rețelele de socializare sunt totodată o platformă ce le permite oamenilor nesiguri pe ei să se defuleze atacând o persoană pe care și-o aleg drept țintă, când ar fi de ajuns să nu citească ce postează aceasta on-line”, scrie Mila, chiar dacă aici e o referință firească la mediul online în mijlocul căruia cresc adolescenții din ziua de azi. Mila merge mai departe și, povestind experiența traumatizantă ca urmare a acelor remarci, atrage atenția asupra faptului că platformele sociale încurajează valurile de ură, afirmație cu atât mai fondată cu cât recent platforma Facebook a fost acuzată de faptul că algoritmii săi fac ca atenția utilizatorilor și vizbilitatea unei postări să crească masiv dacă reacțiile aferente sunt de ură.
Este dureros că unele voci influente din Franța nu i-au dat dreptate unui copil, în vreme ce doar justiția i-a ținut partea. Nebuloasa în care se află discursul nu ar trebui să existe dacă s-ar ține cont de valorile fundamentale ale libertății de exprimare. „Și am sentimentul că valorile atașate acestei societăți, cum ar fi faimosul principiu al laicității statului, sunt doar un moft pentru generația mea”, adaugă cea care a avut parte de o experiență crudă și nemiloasă până la această vârstă, mărturisind în carte că a fost și victima unui viol.
Sunt prețul libertății voastre e o mărturie emoționantă, dură, tranșantă, fără ascunzișuri. E o carte care scoate la lumină opiniile pline de curaj ale tinerei care consideră că e de datoria ei să continue să își exprime liber convingerile, în ciuda amenințărilor pe care le primește constant.
În acest fel, cartea devine un bilet spre libertate, un bilet care plătește prețul pentru ca ceilalți să poată să spere în libertatea unor valori care nu ar trebui ascunse și de care cetățenii europeni nu ar trebui să se rușineze.
„Facem parte dintr-o generație care pretinde că e deschisă la minte și că vrea să distrugă tabuurile, dar nu face decât să creeze altele noi, prin idei lipsite de fundament care s-au răspândit ca o pandemie. Iată-ne într-o dictatură a gândirii consolidată de adolescenți”, scrie Mila în autobiografia ei care, o spune cu tristețe, e scrisă la vârsta la care cineva ar trebui să privească spre viitor, nicidecum spre trecut.
„Dacă nu vrei să faci sex cu o persoană transgender înseamnă că ești transfob. Dacă le explici tinerilor care se autoidentifică drept non-binari că pronumele ael și iel nu există și dacă refuzi să scrii folosind numai referiri neutre legate de gen înseamnă că ești enbifob.
Ești psihofob când îi atragi atenția unei persoane că e dezechilibrată sau dezagreabilă”. Aceasta este extrema care, în opinia Milei, instaurează sau accentuează această dictatură a gândirii, atrăgând atenția asupra pericolelor care decurg de aici și pe care le-a cunoscut îndeaproape când prea puțini i-au luat apărarea din teama de a nu fi acuzați de islamofobie.
Paralela pe care o face este justificată, iar alte două cărți pe aceeași linie și care explică pe larg situația concretă a unor realități despre care nu trebuie să ne fie teamă să vorbim deschis și nici autorităților să ia măsuri sunt Prada și Nomada de Ayaan Hirsi Ali.
Va avea cartea Milei efectul dorit? Își va regăsi libertatea firească în mijlocul unei societăți care, în prezent, nu o poate proteja suficient? Cartea este poate una dintre cele mai zguduitoare strigăte de ajutor. Rămâne de văzut cine va găsi cel mai bun răspuns pentru a-i reda pe deplin dreptul la o viață normală.
Mila, „Sunt prețul libertății voastre”, Editura Polirom, anul publicării: 2021, nr. pagini: 168, traducere de Nicolae Constantinescu
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă de Khamkéo Vilaysing pe Unsplash
scrie un comentariu