comunicate de presă evenimente

Nominalizările pentru Premiul „Monica Lovinescu“

scris de citestema.ro

Premiul „Monica Lovinescu“ acordat de Fundația Humanitas „Aqua Forte“ a fost înființat în 2023, an care marchează centenarul nașterii uneia dintre femeile remarcabile ale istoriei României moderne. Spre deosebire de premiile existente în prezent, care privilegiază beletristica, Premiul „Monica Lovinescu“ este dedicat cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură (editare de ediții critice, coordonarea unor lucrări ample, traduceri dificile din patrimoniul cultural universal).

Anul acesta, au intrat în discuție cărțile publicate în intervalul 2021 – septembrie 2023, apoi premiul se va acorda anual, pornind de la data când s-au publicat precedentele nominalizări. Premiul, în valoare de 10 000 de euro, va fi decernat în cadrul Galei „Monica Lovinescu“, care va avea loc la Ateneul Român, pe 19 noiembrie, de la ora 19.00.

Nominalizările pentru Premiul „Monica Lovinescu“ (în ordine alfabetică)

1. George Ardeleanu (editor), Ediția integrală Nicolae Steinhardt, 22 de volume, Editura Polirom, 2021

2. Adriana Babeți (coordonator), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX, Editura Polirom, 2023

3. Corin Braga (coordonator), Enciclopedia imaginariilor din România, Editura Polirom, 5 volume, 2021

4. Andrei Cornea (traducere), Platon, 3 volume, Editura Humanitas, 2021–2023

5. Tudor DinuModa în Țara Românească. Între Fanar, Viena și Paris, 1800-1850, Editura Humanitas, 2023

6. Alexandra FurneaJurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, Editura Humanitas, 2022

7. Mircea MihăieșFinnegans Wake 628. Romanul întunericului, Editura Polirom, 2021

8. Cătălin PavelAnimalele care ne fac oameni, Editura Humanitas, 2021

9. Constantin Vasilescu (coordonator), Morfologia nevinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism, Editura Litera, 2022

10. Marina Vazaca (traducere), Chateaubriand, Memorii de dincolo de mormânt, ediție integrală, 2 volume, Editura Vremea, 2021

Juriul de anul acesta este alcătuit din: Alexandru CălinescuIoana Pârvulescu (președinte), Răzvan Purcărea.

Declarația juriului:

Am selectat, dintre aparițiile ultimilor trei ani, cărți care au una dintre trăsăturile principale ale Monicăi Lovinescu: curajul. Este vorba aici de curaj în sensul larg al cuvântului, de temeritatea intelectuală pe care o cer unele subiecte, cercetările ample, schimbările de perspectivă, traducerile unor cărți fundamentale, migala unei ediții critice. În același timp, prin cărțile alese pe lista de nominalizări dorim să le mulțumim celor care depun în bibliotecă și la masa de scris un efort de durată, chiar dacă nu obțin, adesea, vizibilitatea meritată și, de altminteri, nici n-o caută. Dar strădania lor ține de acea frumusețe care, dacă nu va salva lumea, măcar va păstra în viață cultura.

Dacă doreşti să susţii site-ul citestema.ro, cumpără „o cafea”:

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu