cronici recomandări

O poveste de dragoste mai puţin obişnuită: „Lecţii nocturne în Micul Ierusalim” de Rick Held

Inspirându-se din amintirile tatălui său din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, australianul Rick Held a reuşit un roman de debut extrem de actual şi de emoţionant. „Lecţii nocturne în Micul Ierusalim” se petrece în Cernăuţi, într-o perioadă în care oraşul se afla sub ocupaţie nazistă, iar evreii erau trimişi într-un ghetou, din care ulterior aveau să plece cu trenurile morţii către lagărele de exterminare.

În centrul acestui parcurs atât de cunoscut din multitudinea de opere ficţionale din ultimele decenii, scriitorul australian – scenarist tv timp de mai bine de treizeci de ani – l-a creionat pe Tholdi, un tânăr evreu la pragul ieşirii din adolescenţă, care încearcă să-şi salveze familia şi, în acelaşi timp, să-şi alimenteze povestea de dragoste mai puţin obişnuită.

Pe la 16 ani, Tholdi, condus într-o casă de toleranţă de Alex, cel mai bun prieten al său, o zăreşte pe Liuba, de care se îndrăgosteşte cum altfel decât inexplicabil. Liuba este şi ţigancă, şi prostituată, însă frumuseţea din privirea ei i se întipăreşte în minte lui Tholdi, care, ceva mai târziu, va fi şocat s-o revadă pe Liuba discutând aprins cu unul dintre şefii lui de la firma la care este acceptat să lucreze.

Ţesătoria la care ajunge Tholdi este administrată de doi fraţi, Grigore şi Radu, iar Radu pare să aibă o aventură cu această Liuba. În felul acesta, provocat de disperarea de a-şi ajuta familia, dar şi încolţit de sentimentele stranii faţă de Liuba, Tholdi recurge la şantaj. Îl pune pe Radu în faţa faptului împlinit şi se transformă în colaboratorul său, în mijlocitorul relaţiei sale cu ţiganca, în schimbul protecţiei în faţa valurilor de transporturi către ghetou şi lagărele de exterminare.

De aici, Rick Held spune povestea Liubei şi a lui Tholdi, dar şi a unor vremuri grele pentru Cernăuţi. Sunt, iată, aproximativ 80 de ani de atunci şi sudul Ucrainei cunoaşte situaţii relativ similare, cu asupritori şi populaţie în suferinţă, cu atrocităţi greu de explicat sau de aşezat în cuvinte. Personajele lui Rick Held sunt creionate cu sensibilitate şi empatie, şi nu aspiră la perfecţiune, ci sunt sută la sută umane, cu bune şi cu rele şi cu decizii uneori inexplicabile. Dragostea şi dorinţa de supravieţuire le influenţează de cele mai multe ori şi le determină să facă lucruri pe care în condiţii normale nu le-ar face.

Tholdi pare mai matur decât ar indica vârsta lui. Îşi asumă salvarea familiei şi gândeşte un plan riscant pentru aceasta – dar probabil unica modalitate de a spera la salvare. Liuba, fără şansă din cauza originilor sale, acceptă aproape orice doar ca să supravieţuiască şi caută să înţeleagă ce rol joacă Tholdi în timp ce ea este prinsă între cei doi fraţi, Grigore şi Radu. Radu, cu o căsnicie deficitară, este mult mai sensibil şi mai sentimental, în timp ce Grigore oglindeşte profilul brutei hrănite de putere.

„Lecţii nocturne în Micul Ierusalim” se citeşte foarte uşor şi şochează prin unele scene dure, scrise cu talent de australianul Rick Held. Nu am sesizat tente patetice în scriitura sa, iar faptele au fost de cele mai multe ori redate cu parcimonie stilistică, tocmai pentru a nu cădea într-un senzaţionalism ieftin. Războiul era şi este suficient de crud pentru a mai avea nevoie de metafore.

Rick Held, „Lecţii nocturne în Micul Ierusalim”, Editura Polirom, anul publicării: 2021, traducere din limba engleză: Iulia Gorzo, nr. pagini: 360


Puteţi cumpăra cartea de la:

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu