polirom.ro

Cartea lui Kelly McGonigal are la bază cursul pe care aceasta îl ţine, timp de câte 10 săptămâni, în cadrul programului de studii aprofundate de la Universitatea Stanford. Cursul, de care Kelly McGonigal este foarte mândră şi spune că are feedback-uri extraordinare, combină noţiuni de psihologie, economie, neouroştiinţă şi medicină pentru a explica patru chestiuni:

  • Cum putem înlocui un obicei prost cu unul bun;
  • Cum să reuşim să nu mai amânăm ce avem de făcut;
  • Cum ne putem păstra concentrarea;
  • Cum să gestionăm stresul.

„Puterea voinţei” este structurată precum cursul lui Kelly McGonigal, iar sfatul ei este să nu citiţi cartea aşa cum aţi proceda cu un roman sau cu vreo ficţiune de care nu vă desprindeţi până ce nu o terminaţi. Ideea este de a parcurge temele şi de a încerca să le aplicaţi pe propria „piele”, pe propriile dependenţe şi nevoi. Ca şi cum aţi merge la o terapie, dar fără costuri suplimentare în afara celui implicat de cumpărarea cărţii şi fără să fiţi priviţi ciudat de cei din jur, care de obicei nu au înţelegerea potrivită faţă de cei care urmează orice soi de terapie ce are de-a face cu psihologia.

Indiferent de situaţie, Kelly McGonigal, a cărei carte este atât amuzantă, cât şi doldora de exemple concrete din experienţa sa, spune că primordial este să ajungem la sursa problemei. Să înţelegem, de pildă, cum şi de ce ne pierdem autocontrolul, ca să ştim cum să ne oferim singuri ajutor.

„Pentru a spune nu atunci când e spre binele vostru să spuneţi nu şi da atunci când e spre binele vostru să spuneţi da, aveţi nevoie de o a treia putere: capacitatea de a vă aminti ce vă doriţi cu adevărat.”

Nimic nu pare în dezordine cu nimeni – nici cu cel care vrea câte un telefon la câteva luni, nici cu cel care bea zilnic o bere în plus ori cu cel care se enervează din te miri ce ori cu cel care zice „lasă că e şi mâine o zi” (deşi are un deadline clar pentru azi şi alţii depind de munca lui de azi). Fiecare „problemă” de genul acesta este privită de Kelly McGonigal cu ochi de tehnician: pare că totul ţine de o reglare greşită a unor mecanisme. La un moment dat, din varii motive, care sub nicio formă nu sunt de acuzat, pentru că oameni suntem şi fiecare greşeşte, o persoană are parte de o astfel de reglare greşită. Şi vine McGonigal şi spune că există o şansă pentru fiecare.

O regulă de neuitat este cea a celor 10 minute. Orice ai vrea să faci, dar acel lucru este greşit şi vrei să scapi de obiceiul prost, încearcă să-ţi acorzi 10 minute până la momentul acţiunii. Adică, dacă vrei un jeleu ori o prăjitură în plus, fix în acest moment, încearcă să amâni „înfulecarea” măcar 10 minute. S-ar putea să observi cum, peste 10 minute, nu îţi mai este poftă. Ori dacă-ţi vine să răspunzi nervos unui mesaj incriminator, aşteaptă 10 minute. S-ar putea să-ţi spui, după aşteptarea aceasta, că reacţia ta nu merită. Că nervii altuia nu trebuie să fie şi ai tăi.

În 10 capitole, în care exemplele merg mână în mână cu sfaturile practice, afli că nu eşti cu nimic diferit de alţii şi că fiecare dintre noi este „infectat” într-un fel. Sentimentul acesta de normalitate în pofida greşelilor comise îţi conferă o oarecare relaxare, iar „Puterea voinţei” devine un soi de manual pe care, odată citit, nu ai cum să-l mai uiţi.

Kelly McGonigal, „Puterea voinţei”, Editura Litera, anul publicării: 2019, nr. pagini: 336, traducere: Marilena Iovu

Cartea este disponibilă pe elefant.ro şi pe site-ul editurii.

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here