carturesti.ro

Update

Felicitări, Doamna T (comentariul 10), George 23 (comentariul 8), Mihai Tanasie (comentariul 3)!

Sunteţi câştigători a câte unui exemplar din „Darul iubirii” de Kahlil Gibran.

Fiecare veţi primi pe emailul oferit odată cu completarea răspunsului un mesaj la care vă rugăm să răspundeţi cât mai repede.


Concursul nostru, organizat împreună cu Editura Herald, va premia trei cititori, care vor primi câte un exemplar al cărţii „Darul iubirii” de Kahlil Gibran.

„Darul iubirii” reuneşte cele mai cunoscute opere ale lui Kahlil Gibran:

Profetul –  este cartea care i-a adus lui Gibran o notorietate mondială. Generaţii întregi de cititori o vor considera, împreună cu Mary Haskell, „cartea cea mai plină de iubire din câte s-au scris vreodată”.

Nebunul – este o colecţie de parabole publicată prin curajul şi viziunea tânărului editor Alfred Knopf din New York – cel care îl va sfătui să-şi schimbe numele din Khalil în Kahlil, pentru o pronunţie corectă în limba engleză.

Portret în peniţă – redă cu ajutorul câtorva scrisori din puţina corespondenţă purtată între Gibran şi Mary Haskell, muza sa, înfiriparea unui delicat simţământ de afecţiune între două persoane aparţinând unor culturi diferite.

Deschizătorul de drumuri – este o colecţie de cugetări şi meditaţii asupra destinului omului.

Nisip şi spumă – o colecţie de parabole şi aforisme.

Grădina profetului – apărută postum, este scrisă în prelungirea Profetului şi ca o încununare a acestuia.

Perioada de desfăşurare a concursului: 7 martie – 13 martie (ora 24).

Ce trebuie să faceţi pentru a câştiga un exemplar al cărţii
„Darul iubirii”?
Să răspundeţi, într-un comentariu la acest articol, la întrebarea: Care credeţi că a fost cel mai frumos cadou pe care l-aţi făcut SAU pe care l-aţi primit vreodată? (se poate răspunde la o singură variantă a întrebării sau la ambele)

Se poate comenta o singură dată de la o adresă de email. Câştigătorii vor fi aleşi prin tragere la sorţi cu ajutorul random.rog şi vor fi anunţaţi, aici, dar şi prin email, în ziua de 14 martie.

Vă mulţumim pentru participare şi vă dorim succes!


Gibran Kahlil Gibran s-a născut la 6 ianuarie 1883, în Bsharri, o localitate aflată la poalele muntelui Fam al-Mizab, în nordul Libanului, într-o familie maronită. În 1894 emigrează împreună cu surorile sale mai mici, Marianna şi Sultana, în Statele Unite, stabilindu-se la Boston.

Urmeaza cursuri de specialitate in America si Liban, studiind pictura, arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza.

Incepand cu 1905 incepe sa publice in diferite reviste din New York pamflete si scurte povestiri, toate in limba araba.

– 1905 – al-Musiqa (Muzica), o proza scurta in care este elogiata muzica in general si cea araba in special;

– 1906 – ‘Ara’is al-Muruj (Nimfele din vale), o culegere de trei scurte povestiri, in care autorul isi exprima convingerile antifeudale si anticlericale;

– 1908 – al-Arwah al-Mutamclrrida (Spirite rebele) cuprinde patru povestiri, asemanatoare ca stil si spirit celor publicate in 1906. In acelasi an Gibran pleaca la Paris, unde  va studia artele plastice timp de doi ani si jumatate. Acolo ii intalneste pe Ameen Rihani, precum si pe sculptorul Auguste Rodin.

Incepand cu anul 1911 se muta la New York. Publica cateva piese poetice in proza (ex. al-Ajniha al-Mutakassira – „Aripi frante”, o scurta nuvela dedicata lui Mary Haskell) si ii este organizata o expozitie de pictura. In acelasi an, tatal sau moare in Liban.

In 1913 il intalneste pe Carl Gustav Jung, caruia ii face un portret. Cam prin 1916 are loc intalnirea cu Mikhail Naimy, un tanar scriitor de origine araba, cu care va lega o prietenie indelungata; ulterior, Naimy va deveni principalul sau biograf. In perioada urmatoare Gibran picteaza, scrie si publica intr-un ritm sustinut:

– 1919 – Twenty Drawings (Douazeci de desene), o colectie de desene prefatata de Alice Raphael si al-Mawakib (Procesiunea), un lung poem in limba araba, sub forma unui dialog intre un om eliberat si altul inlantuit. 

– 1920 – The Forerunner (Deschizatorul de drumuri). In acelasi an, Gibran fondeaza societatea literara “al-Rabita al-Qalamiyya” (The Pen Society) si publica la Cairo al-‘Auasij (Furtuni), o culegere de eseuri in care este exprimata revolta impotriva omului devenit propriul sclav.

– 1923 – The Prophet (Profetul). La Cairo ii apare o noua culegere de povestiri intitulata al-Bada‘i’ waal-Tara’if (Noul si Miraculosul).

– 1926 – Sand and Foam (Nisip si Spuma).

– 1928 – Jesus, The Son of Man (Iisus, Fiul Omului), o incercare de a realiza un portret al lui Iisus vazut de contemporanii Sai; in esenta, asa cum se desprinde din paginile lui Gibran, figura lui Iisus este aproape un duplicat al lui Almustafa din Profetul.

– 1931 – The Earth Gods (Zeii Pamantului), un lung poem in proza constand dintr-un dialog purtat intre zeii Pamantului cu privire la destinul omului.

Kahlil Gibran moare la 10 aprilie 1931, la New York, in urma unei boli complicate (ciroza, plus un inceput de tuberculoza). Jurnalul New York Sun titra cu litere mari: „S-a stins un profet”.

Trupul i-a fost trimis in Liban, fiind ingropat la cripta manastirii Mar Sarkis. Postum, ii apar alte doua lucrari: The Wanderer (Ratacitorul), o colectie de parabole ce va vedea lumina tiparului in 1932, si The Garden of the Prophet (Gradina Profetului), in 1933.

libris.ro

14 COMENTARII

 1. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost de la bunica mea: voalul de mireasa pe care mama mea l-a purtat la nunta si pe care bunica l-a pastrat, de atunci, cu mare grija. Tot in categoria darurilor frumoase, de suflet, sunt toate cartile pe care le-am primit cadou de la prieteni.

 2. Cel mai frumos cadou a fost cand mi s-a spus despre Isus si ce a facut pentru mine. Nu stiam prea multe si asta m-a determinat sa stiu mai multe despre Creatorul meu!

 3. Cred că cel mai frumos cadou pe care l-am făcut a fost încrederea față de mama mea și iubirea necondiționată. Iar cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost un lănțișor pe care îl port și acum la gât.

 4. Cel mai frumos cadou pe care l-am făcut copiilor mei ( din punctul lor de vedere,desigur 🙂 a fost tableta pe care o așteptau de muultă vreme.N-o să uit niciodată cum, în febra despachetării cadoului de Crăciun, unde era și tableta,alături de foarte multe cărți și câteva articole de îmbrăcăminte,fiul meu cel mare nici n-a sesizat-o printre atâtea volume, iar în primă fază dezamăgirea a fost maximă…cu lacrimi șiroind pe obraz…Toate astea pentru ca,în clipa următoare, să îi arăt cutia care conținea tableta și supărarea să devină o bucurie de nedescris 🙂

 5. Cel mai simpatic cadou pe care l-am primit de la parintii mei a fost un cactus de plastic,caci, oricat de tare indragesc plantele,uit sa le ud. In plus,il voi pastra drept semnal pentru lucrurile pe care uit în general sa le fac!

 6. O sa-mi amintesc mereu cu multa bucurie de excursia pe care mi-au facut-o cadou cei de la compania SCANIA, in toamna anului 2016, in capitala Suediei, Stockholm. Contactul cu lumea Nordului m-a fascinat din toate punctele de vedere, mai ales literar.

 7. Cel mai frumos dar pe care l-am primit e un roman in engleza, “Lonesome Dove” de Larry McMurtry. Mi l-am dorit foarte mult odata ce am vazut ecranizarea si l-am primit de Mos Nicolae, acum doi ani.

 8. Cel mai frumos cadou a fost… un moment! Sau, ma rog, mai multe. Mi le-a oferit o persoana draga mie, venita de ziua mea doar pentru a petrece 2-3 ore impreuna. 🙂

 9. Desigur că cel nai frumos cadou oferit și primit a fost o carte. Dar nu orice carte, ci una pe gustul, sau mai degrabă sufletul, cititorului. I-am oferit unei prietene “un” Primo Levi, în engleză, pe care l-a savurat din plin.

  P.S.: Astfel de cadouri să tot primești sau să primești.

  În loc de alt P.S.: Cred că cele mai frumoase cadouri, pe care mi le ofer lună de lună (da, mie! Căci nu trebuie să uităm niciodată de noi înșine.), sunt cărțile vechi cumpărate din anticariate, când, în ziua de salariu, după ce verific de o mie de ori aplicația bancară, dau o raită prin anticariatele Bucureștiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here