carturesti.ro

Bazată pe viaţa personajului real Hans Kohlhase, din secolul al XVI-lea, „Legenda lui Michael Kohlhaas”, carte apărută pentru prima dată în urmă cu 211 ani, redă parcursul unui bărbat de aproximativ 30 de ani, de la statutul de cetăţean onorabil la cel de criminal şi condamnat la moarte.

Kohlhaas e un model pentru toţi oamenii din ţinutul său. Geambaş de cai, el este cunoscut drept cinstit şi mărinimos, harnic şi cu frică de Dumnezeu. Totuşi, la un moment dat, având de făcut un drum cu caii săi şi fiind nevoit să treacă graniţa către Saxonia, i se impune o taxă şi, deşi cererea i se pare imediat absurdă, este nevoit să-i lase iuncherului Wenzel von Tronka doi dintre caii săi drept gaj.

La întoarcere, Kohlhaas este şocat să vadă starea deplorabilă în care se află cei doi cai, dar şi să afle că servitorul pe care-l însărcinase cu paza cailor fusese bătut şi batjocorit de oamenii lui von Tronka.

Astfel, Kohlhaas, ca orice om de bun-simţ, va încerca să găsească o rezolvare acestei situaţii. Felul său de a fi nu îl va lăsa indiferent, drept pentru care va trimite petiţii şi va încerca să-şi susţină cauza în faţa autorităţilor. Doar că, uimitor pentru el şi pentru orice cititor cu simţul dreptăţii, petiţiile sale se blochează incredibil în malaxorul de influenţe şi de proceduri din acele vremuri.

Pentru cetăţeanul onorabil, luat în derâdere, nu mai există decât varianta de a-şi face dreptate cu propriile mâini. Îşi pune în joc averea, constată că îi este afectată şi familia şi cum încet, dar sigur, se îndreaptă spre dezastru. De aici încolo felul în care procedează Kohlhaas e la limita nebuniei şi dincolo de ea, justificând finalul tragic al vieţii sale, în care nu a fost capabil să cedeze nici măcar o jumătate de pas pentru a supravieţui.

Aici, onorabilitatea e la cel mai înalt nivel. Nu există rabat de la principiu, nu există negociere, chiar dacă în joc sunt multe vieţi, iar „bulgărele”, odată împins la vale, se rostogoleşte cu asemenea forţă încât nu există altă soluţie decât moartea celui care a declanşat totul.

„…omenirea ar fi trebuit să-i binecuvânteze amintirea dacă el nu şi-ar fi depăşit măsura unei virtuţi, căci simţământul de dreptate a făcut din el un tâlhar şi un ucigaş.”

O chestiune interesantă şi despre Heinrich von Kleist, pentru cei care nu ştiu încă nimic despre el: a murit la numai 34 de ani (în 1811), în urma unui pact suicidar cu o prietenă apropiată, grav bolnavă. „Legenda lui Michael Kohlhaas” a fost publicată cu un an înainte de moartea sa. Şi un detaliu pentru amatorii de filme: romanul a fost ecranizat în anul 2013, în regia lui Arnaud des Pallières, cu actorul danez Mads Mikkelsen în rolul lui Kohlhaas.

Heinrich von Kleist, „Legenda lui Michael Kohlhaas (dintr-o legendă veche)”, Editura Polirom, anul publicării: 2020, nr. pagini: 152, traducere din limba germană de Alice Voinescu


Puteţi cumpăra cartea de la:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here