Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Editura Herald împreună cu Centrul Cultural Rabindranath Tagore, au plăcerea de a vă invita sâmbătă, 8 iunie, ora 15.30 la evenimentul Pe urmele lui Mahatma Gandhi, eveniment desfășurat în cadrul celei de a XI a ediții a Festivalului Culturii Indiene „Namaste India”.
Evenimentul va fi prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi și de lansarea în colecția Autobiografia a volumului biografic Mahatma Gandhi – O viață legendară de Romain Rolland. Evenimentul se va desfășura la Casa Universitarilor din București, strada Dionisie Lupu, nr. 46. Festival plin de culoare, Namaste India doreste să vă atragă în mijlocul unei lumi care poate părea aglomerată și gălăgioasă la suprafață, dar prin care se întrevăd la tot pasul faldurile unduitoare și misterioase ale unei tradiții milenare.
Vom porni într-o călătorie pe urmele celui care a fost Mahatma Gandhi, un suflet mare și un spirit revoluționar care şi-a dedicat viaţa luptei pentru independenţă, pentru drepturile politice şi civile ale indienilor şi pentru ca cei din clasele sociale defavorizate, majoritari, să ducă o viaţă mai bună. Vor fi alături de noi în această călătorie invitații: Anca Irina Ionescu (traducătoare), Luisa Neag (coordonatorul colecţiei Autobiografia), Monalisa Teodorescu (psihoterapeut de orientare analitică, psiholog), Marius Vornicescu (autor, editor, prezentator de televiziune, instructor yoga).
În acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii și luptei lui Mahatma Gandhi. Omul care a renunțat la o carieră bănoasă în avocatură va ajunge să mobilizeze numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și a nedreptătilor savârșite de Imperiul Britanic.
Romain Rolland descrie cu afecțiune personalitatea lui Gandhi, punând accent pe credința acestuia în hinduism, lipsită de fanatism și de orgoliu, pe modestia lui, pe mesajul umanitar transmis întregii lumi, pe contrastele pe care a reușit să le împace atât de bine: eroul Indiei era un om cult, școlit în Anglia, admirator al lui Tolstoi, traducător al operelor lui Platon, dar totodată își iubește fără rezerve cultura și religia indiană. Deși încarcerat și contestat de forțele coloniale, Gandhi și-a păstrat forța interioară și voința de a-și ajuta compatrioții.
Ca un hindus obișnuit, el credea că toate religiile sunt egale și a respins toate eforturile de a-l converti la o altă religie. A fost un teolog avid și a citit considerabil despre toate marile religii. Gandhi credea că în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea (compasiunea, non-violența și Regula de Aur). De asemenea, el punea la îndoială ipocrizia, abaterile și dogma din toate religiile și era un neobosit reformator social.
Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Gandhi credea cu convingere că o persoană implicată în serviciul societății ar trebui să ducă o viață simplă, lucru care ar putea duce, credea el, la Brahmacharya – puritatea spirituală și practică. Simplitatea lui a început prin renunțarea la modul de viață occidental pe care îl ducea în Africa de Sud.
“…Gandhi, sub veşmântul Crezului hindus, ascundea o mare inimă creştină. Un Tolstoi mai tandru, mai potolit şi, dacă pot să spun aşa, mai natural «creştin», în sens universal: căci Tolstoi a fost creştin mai puţin prin natură, cât prin voinţă. Asemănarea dintre cei doi este mult mai evidenta, sau, mai bine spus, influenţa lui Tolstoi se adevereşte a fi mai puternică în apelul de condamnare pe care-l face Gandhi contra civilizaţiei de tip european.” – Romain Rolland, Mahatma Gandhi
Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).
scrie un comentariu