Bine ai venit în universul Kooperativei Poetice, locul în care ASTĂZI deplângem faptul că cimitirele vor ocupa 1/2 / din suprafața planetei (dimensiune, p. 86). Tot noi suntem cei care îți dăm vestea proastă, asta dacă nu cumva ai deschis televizorul în ultimii douăzeci de ani (o remarcă nu neapărat pentru boomeri) și nu ești la curent cu faptul că generațiile care se vor naște prematur/vor învăța/pentru a se angaja la nokia (acumulatori, p. 31). Vestea proastă? Falia dintre generații, nimic nou sub soare.
Din păcate, fără a invoca acum celularul cu taste și aplicația Snake făcută celebră de NOKIA 3310 acum aproape 20 de ani, invitația lui Vlad Mușat, La inaugurarea cimitirului de elefanți, vine puțin cam târziu și se pierde în haldele de steril poetic. Totuși, există câteva mici excepții, despre care încercăm să facem vorbire și care lucrează la creșterea și descreșterea NUMELUI POETULUI (colecția editurii Junimea, în care a fost inclusă această carte).
La inaugurarea cimitirului de elefanți nu e un album conceptual, ci mai degrabă funcționeză ca o colecție de hituri, ce se pliază pe mai multe perioade istorice. Cum Vlad face parte din Generația Y, fiind un brav milennial, a avut acces la transformările ultimilor 30 de ani, pe care le evidențiază aici. Nu putea fi uitat avansul tehnologic, principalul punct de contractură de la Revoluție încoace. Vlad Mușat se folosește de notație și de poemul succint, aspecte care fac dificilă tăierea panglicii la vernisajul de la cimitirul de elefanți. Mai ales pentru cineva care nu vede poezia ca pe un FLUX de știri de pe agențiile de presă.
TEHNICA COLAJULUI – lipim, decupăm şi ne distrăm vopsind o cameră
Dacă ar fi să construim o istorie contrafactuală cu ce transpare din volumul ploieșteanului (Vlad e din Băicoi, dar locuiește în reședința de județ a Prahovei) și care să acopere veșnica tranziție de după 1989, aceasta ar cuprinde (selectiv) următoarele elemente: 300 de rate achitate lunar, PIN introdus greșit de trei ori, deadpool, wolverine, nisip kinetic, xenofobie, recycle bin, 6/49, netflix, supermarket, deșertul atacama, sondaje IMAS, StarCraft, inteligența artificială, filmul HER și copiii din Coreea de Nord. Poate că ar mai fi mers și alte mărunțișuri la inaugurarea cimitirului de elefanți. Pentru ele, există o dată viitoare (nu doamna data viitoare din enervanta reclamă).
Și acum, e momentul pentru un experiment.
Se naște firesc o întrebare, ce ține de concepția estetică a fiecăruia dintre noi, dar care nu are nimic de-a face cu interpretarea viselor. Avem lista de mai sus și background-ul fiecărui element de pe listă în parte, ce fac obiectul unei ample ședințe de training. Nimeni nu va pleca neinstruit după cele patru ore cu Netflix, sondaje IMAS și PIN introdus greșit de trei ori. La acest simpozion neșamanic participă o mamă de 34, tatăl acesteia de 60 și copilul femeii, să zicem că are șapte ani și TEORETIC va merge la școală din toamnă.
Vorbim de o familie monoparentală, pentru a complica și mai mult matricea. Se dă următorul task: vopsiți camera de zi ideală în culoarea pe care o considerați nimerită. AVEȚI la dispoziție o singură paletă cromatică. Singura sursă de inspirație e această listă neexhaustivă. Cum va arăta camera de zi a copilului? Ce culoare va alege mama? Cum va evita bărbatul de 60 să le spună celorlalți doi ce nuanță urmează să folosească? Cum va comenta Vlad Mușat ideea acestui experiment?
Tripticul elefantului – CONSTRUCȚIA
ACUM să revenim la inaugurare. Deși cele trei regiuni ale cărții apărute la editura ieșeană Junimea nu se disting neapărat, cum ziceam mai sus e o colecție de poeme, și nu un construct coerent sau cursiv, există totuși niște linii directoare care guvernează cele trei areale poetice.
suc gastric: metamorfoza fluturilor pare o colecție de finaluri de poveste pe care nu și le-ar fi ales nimeni, cu o excepție: Vlad Mușat. E un pariu câștigător? Rămâne de văzut. Totuși, pentru a nu da indicații scenice DERUTANTE sau pentru a evita aglomerația la orele de vârf, ploieșteanul alege exerciții de respirație și de amânare a iminenței (sau poate a imanenței). De fapt, dacă se poate reproșa ceva acestei cărți, este faptul că nu-și asumă niciun teritoriu, ci se uită cu JIND la toate galantarele marilor orașe. E ca un copil care nu se poate decide asupra unei singure acadele (asta înainte ca alimentația să devină subiectul preferat al milennialilor și parțial al Generației Z).
când toată durerea va trece te voi chema/la inaugurarea cimitirului de elefanți (variațiuni, p. 23)
nesterile ace de ceasornic este din păcate zona verdictelor poetice, zona în care autorul simte imperios nevoia de clarificare a acțiunilor. Fără alte comentarii, câteva exemple în acest sens, concentrate de obicei în zona finalurilor poemelor:
sunt/recunoscut pe stradă de o gravidă/ca donator la banca de spermă (day one, p. 28)
sunt/convins că în sfârșit o companie/petrolieră va spune adevărul (freeman, p. 29)
nu cred în purificarea apei/70% din timp sunt sarcastic (baril de sânge, p. 32)
ca tânăr antreprenor investesc/săptămânal în bilete la 6/49 (cap de pajură, p. 37)
sunt un animal fără colți/învățat să muște la comandă (încolțit, p. 39)
În spațiu sunetul se propagă e punctul de maximă deschidere propus de Vlad Mușat. Dacă metamoforza fluturilor a fost un ceai dansant cu boomeri, iar acele de ceasornic nesterile o discuție plată despre vreme, volumul se salvează prin ultima secvență. Aici Vlad Mușat se deschide și pentru Generația Z (pe care o găsim pe TikTok și Instagram), asta chiar dacă se teme de inteligența artificială/și nu se referă la roboți (trafic organic, p. 73). Riscul e asumat, lupta (aproape) pierdută, dar, din FERICIRE, există un ultim refugiu:
la sfârșitul călătoriei mă voi așeza/e bunăvoie în borcanul cu formol (how on earth?, p. 80)
Și vrei să bem o bere, undeva în oraș, după ce se termină pande… inaugurarea cimitirului de elefanți?

Vlad Muşat, La inaugurarea cimitirului de elefanți, Editura Junimea, anul publicării: 2020
Cartea poate fi cumpărată de la:
- Jovi Ene (project manager Filme-Cărți): „Lumea zice că sunt un șef rău, dar eu cred că sunt un șef bun” - 13 ianuarie 2023
- Post-origami-metal: „buncărul de origami” de Ioana Vintilă - 9 decembrie 2022
- Tranzit prin gara cu miros de tei – Când inteligența emoțională e ACOLO - 31 octombrie 2022