elefant.ro

„Planeta noastră”, de Alastair Fothergill și Keith Scholey, o carte excepțional ilustrată, este în curs de apariție la Editura Litera.

Netflix a produs un serial documentar original și sperăm ca imaginile de mai jos, cuvântul înainte din carte, semnat de David Attenborough, plus trailerul documentarului Netflix să vă congingă să căutați și cartea.


CUVÂNT ÎNAINTE – de David Attenborough

Suntem cele mai inventive și mai curioase animale. Acum 50 de ani, curiozitatea cu privire la lumile ce se află dincolo de planeta noastră a dus la una dintre cele mai uimitoare realizări din istoria omenirii. Am ajuns pe Lună. Paradoxal, fotografiile cu Pământul realizate în timpul misiunii Apollo ne-au făcut să privim lumea cu alți ochi. Până atunci, ni se păruse vastă, cu resurse infinite. Datorită acelor fotografii, ne-am dat seama mai clar ca oricând că Pământul este unic, minunat, dar că spațiul și resursele sale sunt limitate.

Acum, 50 de ani mai târziu, nu mai avem nici o îndoială că pe planeta noastră au loc schimbări drastice. Intrăm într-o nouă eră geologică, iar evenimentul nu are loc ca în trecut, când schimbările se produceau timp de milioane de ani, de mii de ani sau de secole. Schimbările au loc în decenii, deci în timpul vieții noastre.

Sunt schimbări pe cât de rapide, pe atât de semnificative, comparabile doar cu efectele coliziunii dintre Pământ și un asteroid. Doar că, de data aceasta, ele sunt cauzate de impactul global al propriei noastre specii. În doar patru decenii, numărul animalelor sălbatice s-a înjumătățit, iar biodiversitatea este în declin în toate regiunile lumii. Toate acestea sunt consecințele modului în care alegem să trăim. Este o catastrofă globală.

Dar, așa cum suntem sursa problemelor, putem fi și sursa soluțiilor. După cum reiese și din această carte, în fiecare regiune de pe glob există povești care scot la iveală rezistența naturii și posibile soluții pentru a îndrepta răul făcut. În era digitală în care trăim, putem transmite mesajul peste tot în lume, arătând în același timp măreția, splendoarea şi minunile naturii. Toate acestea încă există pe planeta noastră.

Dacă vom reuși să conectăm și să protejăm teritorii suficient de mari, viețuitoarele vor prospera, iar noi vom avea de câștigat. Când protejăm zone marine, avem de câștigat din numărul în creștere al peștilor și al altor resurse. Când restabilim circuitul apei în natură, avem de câștigat prin fertilitatea vieții din râuri, delte și câmpii. Pădurile sunt dinamice și rezistente, ele pot renaște din cenușă, dacă le lăsăm, și vor continua să ofere resurse și funcții globale de pe urma cărora, din nou, vom avea numai avantaje.

Rezistenţa naturii îmi dă mari speranțe. Și tehnologia oferă o speranță, aceea că se vor găsi soluții inovatoare pentru stocarea și transmiterea energiei regenerabile și că vom renunța la arderea combustibililor fosili. Nu e niciodată prea târziu să alegem viitorul pe care ni-l dorim, dacă acționăm chiar acum, împreună. Prin urmare, trebuie să îi susținem pe acei lideri care sunt pregătiți să treacă la fapte și să punem presiune pe cei care nu sunt.

Trebuie să fie o acțiune globală, iar momentul oportun va fi acela în care națiunile lumii se vor întâlni să analizeze pașii de urmat pentru a opri schimbările climatice și pierderea biodiversității. Sperăm ca din întâlnirile respective să rezulte o schimbare pe plan politic și economic. Viitorul vieții de pe această planetă depinde de disponibilitatea noastră de a trece chiar acum la fapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here