evenimente

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul „Prinţesa de Asturia pentru Literatură” pe anul 2024

scris de citestema.ro

Juriul spaniol, întrunit la Oviedo, a apreciat că prin poezia sa, „Ana Blandiana a dat dovadă de o capacitate extraordinară de a sfida cenzura”.

Premiul a fost anunţat joi, 23 mai, în aceeaşi zi în care Mircea Cărtărescu a fost recompensat cu Dublin Literary Award pentru romanul „Solenoid”.

„Îmi este greu să-mi exprim emoția și recunoștința pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Prinţesa de Asturia, mai ales că – ca întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon care recomanda încoronarea poeților cu lauri și alungarea lor din cetate. Dar dacă pentru mine poezia este de fapt o cale spre cetate, o cale de a rămâne, o cale de a însoți suferința altora?! Vă mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dvs. premiu îl va da ideilor mele și poemelor mele și care îl va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume”, a declarat după anunţarea premiului Ana Blandiana.

În anii precedenți, printre alţii, au câştigat acest premiu scriitori precum Haruki Murakami, Adam Zagajewski, Anne Carson şi Emmanuel Carrère.

Premiile „Fundación Princesa de Asturias” sunt acordate în lunile aprilie, mai și iunie. Decernate de opt jurii, distincțiile se acordă pentru domeniile Arte, Literatură, Comunicare și științe umaniste, Științe sociale, Cooperare internațională, Cercetare științifică și tehnică, Sport şi Pace.


Sursa foto: facebook.com/InstitutulCulturalRoman

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu