Dacă poezia ar fi un skill, pe care să-l începi de la zero și să ajungi la hero cu câteva videoclipuri de pe Youtube? Florin Partene nu ne promite nicidecum acest lucru, însă ne aruncă sub roțile trenului cu o simplitate a versului, care provoacă deopotrivă dependență și o formă candidă de admirație. Poezii pentru începători vine la 10 ani după Liber de causis, văzând lumina tiparului tot la editura bistrițeană Charmides.
John Partene folosește abil creuzetul, reușind o performanță rară în anii ăștia de căutare: să amestece liricul în viața cotidiană, însă versul să plutească nestingherit la suprafața apei. Efectul? Poezia evadează și transpare în clipele de acalmie și în locurile cel mai puțin accesibile. Probabil că secvența mea favorită din volum este finalul textului Eroul, care funcționează ca o lamă ascuțită, extrem de fină, care lovește discret în obrazul globalizării.
„să mă mai facă mama încă o dată/ poate folosind totuși alt tata,/ un neamț, un spaniol, un englez, un francez/ să pot și eu să aleg mai târziu/ pentru ce națională să înscriu” (Eroul, p.14)
Poezii pentru începători – oare există o cale?
Din milioanele și miliardele de întrebări pe care le-a primit ChatGPT, o fi existând vreuna despre poeziile pentru începători? Cineva, de oriunde de pe glob, să aibă această curiozitate. Vreau să mă apuc să scriu poezie. Ce ar trebui să fac? Un răspuns pe ocolite vine din cronica scrisă de Denisa Grădinaru pentru revista Alecart. E chiar primul text care atacă volumul semnat de Partene la Charmides.
„Poezie pentru începători este semnul că toate lucrurile pleacă și se întorc în cutiuțele potrivite, ca livrările de sărbători. Totul se întâmplă pentru un timp, periodic, cu grijă. Poezia se scrie singură chiar atunci când depărtarea de aceasta devine voită, îndelungată, aproape uitată.”
Dar e acesta un răspuns care să ofere pașii 1-2-3, de care ar avea nevoie novicele? Să fie apă suficientă la rădăcina scorușului pe care, dacă-l uzi, va genera poezia pe care să o scrii și pe care o vrei apreciată de un public doar al tău? Nota bene: nu oricine poate să scrie un poem în care să folosească sintagma compun o poezie și să sună al naibii de bine, ca în cazul lui Partene.
„suspin pentru că e seară/ să ceri dragoste și să primești un pumn,/ o splendoare/ stau prăbușit în Rodna Veche/ prăbușit în iarbă/ și compun o poezie” (Viața în Rodna Veche, p. 29-30)
Poetul bistrițean nu pune presiune pe scrisul lui sau al celorlalți și nici nu are așteptări (oricât de clișeic ar suna asta). Iar când cuvântul se transformă în lumină și miroase a brad în orice moment al anului, abia atunci recunoști că ai pus mâna pe o mică bijuterie. Închizi veioza, îi spui noapte bună celei sau celui de lângă tine sau îți spui ție noapte bună. Închizi ochii. Și, cum ar spune John, viața, o catifea de șters ochelarii.
„când ne-am cunoscut miroasea a brad/ apoi ca tine/ și a ținut mult” (Sărbători de iarnă, p. 9)
„exact așa, întocmai ca făina rămasă pe pâine/ pe care o sufli și admiri/ cum se transformă în lumină, așa e în aer plutesc firicele de bine/ de la oamenii care se uzează la terase” (poezie de dragoste, p. 53)
Florin Partene, Poezii pentru începători, Editura Charmides, anul publicării: 2023, nr. pagini: 57
Cartea poate fi cumpărată de la:
…iar dacă doriţi să susţineţi citestema.ro (mulţumiri!):
Sursa fotografiei reprezentative: pixabay.com
[…] Florin Partene – Poezii pentru începători; […]