elefant.ro

Greu de crezut că o carte cu un astfel de titlu implică o violență și o brutalitate inimaginabile. Indubitabil, îți trebuie nervi tari să poți asculta confesiunea până la capăt. Tara Westover ne prezintă un univers familial desprins parcă din cele mai îngrozitoare lumi posibile – un loc în care știința de carte nu-și are locul, iar cei care-și doresc să urmeze o școală sunt renegați, înjosiți și intimidați în cele mai execrabile moduri posibile.

Protagonista întâmplărilor, născută într-o familie mormonă, simte pe măsura înaintării în vârstă că atmosfera din mediul familial devine tot mai sufocantă, iar autoritatea paternă înseamnă acceptare obligatorie și necondiționată a unor idei eronate și defavorabile.

Capul familiei are o adevărată obsesie față de guvern – crede că acesta îi va obliga în cele din urmă pe cei șapte copii ai săi să frecventeze școala. Devine practic previzibil că într-o astfel de familie educația reprezintă o chestiune serioasă. Atât de serioasă, încât nu poate fi dată în sarcina unui stat, fie el și american și, prin urmare, copiii sunt ținuți cât mai aproape de familie pentru a nu cădea în capcana prin care guvernul să-i îndepărteze de Dumnezeu, așa cum socotește tatăl: „Dacă-i trimit pe copii la școala de la baza drumului, e ca și cum i-aș da direct diavolului”.

Normalitatea, așa cum este ea percepută în familia Tarei, devine o chestiune relativă precum binele, adevărul și frumosul și asistăm îngroziți de perspectiva pe care ne-o oferă lectura cărții, la scene care de care mai oripilante.

Într-un astfel de mediu ostil învățării și fără a fi în concordanță cu norma socială, singurul lucru care le rămâne de făcut odraslelor pare a fi doar învățătura mormonă, grija de a strânge cu disperare alimente pentru zilele din urmă și de a-l ajuta pe tatăl lor în gestionarea unui depozit de deșeuri. Deși Tara e mezina familiei, și una dintre cele două fiice, ea muncește cot la cot cu frații săi, nefiind menajată de la treburile cu specific bărbătesc. Copilăria fetei e marcată de momente de o ferocitate greu de închipuit, de umilință cruntă, de negarea propriei identități până aproape de anihilare. Și toate acestea au un singur preț: acela de a rămâne în sânul familiei, fără de care Tara nu-și poate imagina cu adevărat viața.

Presiunea exercitată asupra mezinei de către tată – cel care conduce ostilitățile – are drept scop dresajul, care e și el o formă de învățare, numai că Tara înțelege în profunzime că adevărata învățare nu are nimic de-a face cu constrângerile și abuzul.

În tot acest atac violent și furtunos al familiei, Tarei Westover i se oferă prilejul unei alte vieți. Deși scânteia e aprinsă de unul dintre frații mai mari, Tara știe și simte că adevăratele bătălii se dau de unul singur… Va avea oare curajul de a-și croi propriul drum în ciuda opoziției familiei? Cum poți scăpa de ghearele trecutului, de sentimentul de vină care  ți-a fost insuflat prin toate stratagemele posibile și să rămâi om întreg?

„Învățare” e o carte despre temeritate, înainte de orice, dar şi despre asprimea prejudecăților care rămân în suflete și obiceiuri asemeni unei răni care cangrenează. Și pentru ca putreziciunea să nu cuprindă și puritatea și inocența care au mai rămas sub calmul aparent, mai rămâne ceva de făcut… ceva de înțeles și de învățat.


Tara Westover s-a născut în Idaho în 1986. A absolvit Brigham Young University în 2008 și a primit o bursă Gates Cambridge. Și-a susținut disertația de masterat la Trinity College, Cambridge, în 2009, iar în 2010 a urmat un stagiu la Universitatea Harvard. S-a reîntors la Cambridge, unde și-a luat titlul de doctor în istorie în 2014. „Învățare” este prima ei carte.

Tara Westover, „Învățare. Memorii”, Editura Publica, Colecția Narator, traducere de: Paul Slayer Grigoriu, nr. pagini: 456

Cartea este disponibilă pe libris.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here