Elise Wilk i-a familiarizat pe elevii Liceului „Gheorghe Șincai“ cu „Pisica verde“ și cu dramaturgia contemporană.

Elise Wilk a susținut trei ore de dramaturgie română contemporană pentru elevii de la trei clase de liceu ale doamnelor profesoare Cristina Timar, Ruxandra Soțan și Diana Cârnațiu. Întâlnirile scriitoarei cu elevii au avut loc în data de 28 februarie, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, chiar de ziua de naștere a personalității care dă numele instituției de învățământ.

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Elise Wilk este cea de-a treia autoare care a participat la întâlniri cu liceeni, după Gabriela Feceoru și Demény Péter.

Elise Wilk a absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca). Are un masterat în literatură şi comunicare (Universitatea Transilvania Braşov) şi unul în scriere dramatică (Universitatea de Arte din Târgu Mureş). În prezent este doctorandă la Universitatea de Arte din Târgu Mureș cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr.

În 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, textele ei au fost montate în teatre din România şi din străinătate, fiind traduse până acum în 10 limbi.

Scriitorii de azi sunt abordabili și deschiși

Elise a mărturisit că în copilărie citea cu mare plăcere o scriitoare suedeză, căreia îi scriau mii de alți copii din toată lumea și, deși a fost îndemnată să îi trimită și ei o scrisoare, n-a reușit să își facă curaj, fapt pe care acum îl regretă.

„Eu aș fi crezut înainte că un scriitor este o persoană inabordabilă și că e undeva pe un soclu și că nu pot să-l ating, dar ei acum, și cu evoluția tehnologiei, sunt mult mai aproape de oameni și își dau seama că și scriitorii sunt oameni ca mine și ca tine, oameni obișnuiți, cu care se poate discuta, și cred că de aceea sunt mai dezinvolți decât eram noi”, a fost de părere Elise Wilk.

Empatie și atenție la reacțiile elevilor

Profesoara Cristina Timar a apreciat oportunitatea oferită celor trei clase de elevi de a se apropia de dramaturgia contemporană românească, având acces direct la sursă.

„Teatrul contemporan e viu, e dinamic, e cool, fiindcă e interesat de problemele reale ale oamenilor reali, fie ei tineri sau adulți, oferindu-li-se deopotrivă ca spațiu artistic, de experimentare a unor noi forme de exprimare, cât și ca unul terapeutic. Cele trei ore, conduse cu naturalețe, empatie și maximă atenție la reacțiile adolescenților pe care-i avea față au creat o breșă de aer proaspăt binevenită în programul oarecum rigid al unei zile obișnuite de școală, invitând la cunoaștere și autocunoaștere”, a transmis Cristina Timar.

Vor urma scriitorii Vida Gábor și Kali Ágnes

În Târgu Mureș, putem vedea următoarele spectacole după texte ale Elisei Wilk: „Camera 701”, regia Rareș Budileanu, la Teatrul Național, și „Semnale disperate către planeta Pluto”, regia Theo Marton, la Teatru 3G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here