cronici recomandări

Radu Carp în dialog cu Marianna Prîsiajniuk: „Nu există nicio motivație culturală pentru ca rușii să invadeze cu tancuri o țară vecină” 

America a căzut azi în mâinile lui Trump. Una dintre promisiunile sale electorale e că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore. Ceea ce îi lipsește noului președinte e viziunea de ansamblu. Poți să închei un război, dar asta nu va face să dispară ura mocnită dintre cele două tabere, una mânată exclusiv de dorința imperialistă de expansiune, alta – de eliberare și justiție istorică. Această discuție deloc ușoară și foarte riscantă merită dusă, merită prelungită și înțeleasă până în cele mai mici detalii, unde, după cum știm, se ascunde Diavolul.

O astfel de discuție au dus bine-cunoscutul specialist în științe politice Radu Carp și jurnalista ucraineană Marianna Prîsiajniuk, iar din dialogul lor a luat ființă volumul „Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse”, apărut în colecția Corint Istorie, de la Editura Corint.

Volumul abordează subiecte de importanță majoră, precum șovinismul rus, amplitudinea agresiunii ruse și, mai ales, face o incursiune pendulară între trecut și prezent, subliniind adâncimea problemei. 

În 1918 a fost proclamat un stat ucrainean suveran independent. Multe răspunsuri la ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina ar trebui căutate în evenimentele din 1917-1921. În decembrie 1917, a fost proclamată Republica Populară Ucraineană. Ca răspuns la aceasta, bolșevicii, care au ajuns la putere ca urmare a unei lovituri de stat armate la Petrograd, au convocat un congres la Harkiv, unde au proclamat puterea sovietică drept putere alternativă la Consiliul central ucrainean.

Cronologia evenimentelor pare să depășească mult ceea ce ne tot repetă cu insistență (și obrăznicie) propaganda rusească, iar răul are picioare lungi, ancorate într-un vis imperial tenebros. Războiul pornit mișelește, la răsărit, nu e altceva decât încă o formă de agresiune împotriva poporului ucrainean, încă o lovitură în dorința acestui stat de a fi liber și independent. 

Discuția dintre Radu Carp și Marianna Prîsiajniuk este o foarte pregnantă analiză asupra felului în care agresiunea rusească nu doar a modelat fața Europei de Est, ci mai ales despre cum aberațiile ideologice ale unui dictator vin să perpetueze prigoana seculară. Practic, rezumând la o primă vedere discuția, Rusia este un călău ordinar, un stat care se tot extinde și nu se poate liniști în propriile hotare. 

Subiecții dialogului elucidează repetitivitatea modelului de agresiune, model aplicat în Republica Moldova, Georgia sau Abhazia, demonstrând și ilustrând cu pertinență modele deja bătătorite ale fenomenului Ruskii Mir. Fotografiile Mariannei Prîsiajniuk sunt, în acest sens, edificatoare și cutremurătoare. Din fața obiectivului său nu scapă tăvălugul războiului, dar și accentele care vor folosi drept dovadă în viitor, când se va ajunge la consumarea unui act de justiție pentru atrocitățile comise. În plus, întrebările bine trasate de Radu Carp se completează organic cu răspunsurile percutante ale jurnalistei din Ucraina. Vocea ei fermă denotă lipsa de rezervă: adevărul trebuie spus tare și apăsat, tot mai tare. 

Importanța acestei apariții editoriale, despre care, fie vorba între noi, s-a vorbit nedrept de puțin, e că ne duce mai aproape de înțelegerea unui război modern, un război hibrid în care adevărul este pus la zid de fake news-uri, de o propagandă agresivă și de un rău absolut, rău care împinge soldați la violuri colective, jafuri și masacre.

Radu Carp în dialog cu Marianna Prîsiajniuk, „Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse”, Editura Corint, anul publicării: 2022, nr. pagini: 144

Cartea poate fi cumpărată şi de la: edituracorint.ro, libris.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro.

Dacă vrei să susţii site-ul, click sau scan (mulţumiri!):

despre autor

Corina Moisei-Dabija

Bună, drag cititor!
Sunt Corina Moisei-Dabija, alias Fata cu Cartea, și cred că pot să-ți spun istoriile unor cărți care te-ar face să simți emoții puternice. Sunt mamă, cronicar de carte și jurnalist cultural de peste 10 ani. Hai să citim pentru schimbare!

scrie un comentariu