București olografe

Radu Pavel Gheo – din manuscrisul romanului „Disco Titanic”

„Disco Titanic” a apărut de câteva săptămâni în Colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Un roman foarte aşteptat din partea lui Radu Pavel Gheo care, la precedenta carte, „Noapte bună, copii!”, a strâns ecouri favorabile atât din partea criticilor, cât şi a cititorilor.

După cum mi-a povestit scriitorul într-un interviu care urmează să fie publicat, există câteva legături între cele două romane:

În ambele apare România, cu istoria ei recentă sau ceva mai veche, cu problemele ei, cu ridicolul şi farmecul ei, cu frustrări şi momente de frumuseţe sau duioşie. În ambele apare o lume de dincolo de graniţe, aşa cum au visat-o şi apoi aşa cum o văd personajele după un număr de ani. Şi în ambele e vorba de tinereţe (copilărie, adolescenţă) şi de pierderea ei, de dispariţia inocenţei şi a idealurilor – care nu pier de tot, ci doar atît cît să te doară.

În acelaşi interviu, Radu Pavel Gheo spune şi cum scrie de obicei, cu litere mici, foarte mici, cum umple cu migală pagini după pagini, pe care, ulterior, le transcrie şi le şlefuieşte pe calculator.

Am fost curios să văd cum arată scrisul său de mână, iar el mi-a trimis o schemă a capitolelor, dar şi o pagină cu un început de capitol. După cum se va vedea şi din cele două exemple, scriitorul este foarte organizat şi nu începe să scrie până când nu are un plan foarte bine făcut.

Așadar, schema:

Începutul de capitol:

Vlad Jivan e patronul unei edituri obscure din Timişoara anului 2011 şi erou al revoluţiei din 1989. Face afaceri profitabile cu un fost securist din Bucureşti, iar în timpul liber îi place să joace baschet şi să stea la bere cu prietenii. Discută pătimaş despre mafia ţigănească, despre „invazia” oltenilor care au distrus civilizaţia bănăţeană şi – doar pe jumătate în glumă – despre secesiunea Banatului.

În trecutul său există însă câteva secrete pe care nu le dezvăluie nici măcar soţiei lui, Emilia, cel mai întunecat fiind legat de o excursie din 1989 cu părinţii în fosta Iugoslavie, în Split, pe litoralul Mării Adriatice. Iar când Emilia îl convinge să meargă în concediu în Croaţia, Vlad îşi redescoperă prietenii croaţi de odinioară, ce poartă cicatricile unui război secesionist, şi ajunge să se confrunte cu trecutul său tăinuit.

Disco Titanic este un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi. (© Polirom)

„Disco Titanic” poate fi cumpărat de la libris.ro sau de pe site-ul editurii.

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

5 Comments

scrie un comentariu