carturesti.ro

De când scriu, nu m-am amăgit niciodată că aș putea face mulți bani din cărțile publicate în România, la cum arată piața de carte la noi. Nu aveam cum să o fac, uitându-mă la cele 7% din prețul unui exemplar vândut pe care le primește un scriitor.

După două romane, în ultimii 3 ani am scris sporadic, mai mult povestiri. Am hotărât să nu le public într-un volum, pentru că sunt povestiri, nu roman, chiar dacă aș găsi cu siguranță un editor. Cu toate că se citește atât de puțin, mi se pare că se publică prea mult în România. Prea mult, prea nefiltrat, prea multe capodopere, prea multe voci mature, prea multe speranțe, mie mi se pare prea mult. Nu văd de ce aș mai contribui și eu la consumul de hârtie cu volumul meu de povestiri. Cu roman, da, aș mai contribui, dar dacă n-am mai fost în stare să scriu unul, asta e. Salvez niște copaci.

Așa că m-am bucurat când am descoperit Patreon. Pe platforma asta aș putea să îmi ofer povestirile spre citit. Plus textele mele de teatru, multe dintre ele premiate, pe care, la fel, nu intenționez să le public în volum prea curând. Sistemul pe Patreon e simplu: te înscrii ca patron al unui artist, scriitor în cazul meu, dai o sumă modică lunar și ai acces la textele mele.

Acum, faza e, cum ziceam, că eu nu intenționez să mă îmbogățesc din povestirile mele. Dar se poate strânge o sumă decentă de la cititorii lor, mai mare decât cele 7% pe care le-aș primi de la o editură. La un preț de 25 lei pe exemplar, scriitorul, creatorul acelui content, ia 1.75 lei, după ce iau editorul și distribuitorul partea leilor. Totally unfair, dacă e să am o părere despre asta.

Așa că m-am gândit să inițiez acest program, pe care l-aș numi Reading for Good, cu hashtag #readingforgood. Toți banii pe care o să-i strâng într-o lună o să-i donez unei cauze bune. Fie că e un ONG care se ocupă de educație, fie unei platforme de presă liberă, vedem, vorbim, putem stabili împreună. O să aduc lunar patronilor mei dovada că toți banii lor sunt folosiți într-o cauză bună. Așadar donezi 1 Euro sau 3 Euro pe lună, primești în schimb lunar texte noi de la mine, povestiri, piese de teatru și alte chestii pe care le mai scriu eu, și faci și o faptă bună. Desigur, trebuie să-ți faci cont pe Patreon, trebuie să faci plată cu datele cardului (bine, asta ai făcut și la Uber și la Lime sau altele), știu că sunt multe bariere pentru a deveni activ pe Patreon, dar poate că formula asta te va convinge. Oricum, poți să renunți oricând.

Aici suntem pe citestema.ro. E o lume a cititorilor și a scriitorilor. Fie că vrei sau nu să îmi fii patron pe Patreon, ajută și dacă dai un share articolului meu aici sau pe Facebook și poate și alții se vor alătura cauzei ăsteia, Reading for Good, cititori sau scriitori. Cred că ăsta e sensul vieții noastre pe planeta asta: să oferim ceva bun, ceva frumos celorlalți, să facem cât putem de mult un pic mai bine în lumea asta în care petrecem atât de puțin timp.

Adresa unde mă găsești e asta: https://www.patreon.com/bogdancostin

Să știți că am pus deja acolo niște texte cu acces gratuit.

libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here