polirom.ro

O colecţie de 10 povestiri, publicată iniţial în anii 80, care arată aşa cum ar trebui să arate orice carte de proză scurtă care se doreşte perfectă. Nu doar că prozele sunt şlefuite la maximum şi pare că niciun cuvânt nu este în plus, ci şi între proze există o unitate tematică, o continuare a preocupărilor şi tipologiei personajelor, un cadru unitar care dă frumuseţe volumului. Richard Ford în cea mai bună formă a sa.

L-am citit pe Ford pentru că mi-a plăcut mult în „Cronicarul sportiv” (Humanitas Fiction, 2008) şi în „Ziua Independenţei (Humanitas Fiction, 2009), pentru că acum e tradus de Marius Chivu (o treabă excelentă), dar şi pentru că a fost publicat de Black Button Books, editură de la care nu mai citisem nimic.

În povestirea care dă titlul cărţii, un bărbat speră să poată începe o viaţă nouă, după ce fuge în urma unei infracţiuni împreună cu noua lui concubină, cu fiica lui, un câine şi o maşină furată. În alta, un bărbat este condus către poliţie de către fosta lui soţie şi de către noul partener al acesteia, după ce a comis un jaf. Un băieţel asistă la lovitura mortală pe care tatăl lui i-o aplică altui bărbat în livingul propriei case…

„…este doar viaţă măruntă, o anume răceală se află în noi toţi, o anume limitare care ne face să înţelegem viaţa greşit când ea e doar simplă şi obişnuită, o neajutorare care ne face existenţa să semene cu graniţa dintre două nimicuri, care ne face nici mai mult, nici mai puţin decât nişte animale ce se întâlnesc pe marginea drumului – precaute, neiertătoare, fără răbdare sau dorinţă.”

Acţiunea se petrece de multe ori în orăşele ori comunităţi rurale din Montana, cu personaje puţine, care-şi trăiesc intens un prezent frustrant, însă nu lipsit de optimism în ciuda neajunsurilor. Tensiunea, de cele mai multe ori insesizabilă la început, se amplifică uluitor dincolo de jumătatea prozelor, când devine chiar insuportabilă în unele cazuri.

O chestiune care m-a uimit şi pe care n-am întâlnit-o des: deşi vocea narativă este masculină şi pare că bărbaţii au prioritate, personajele-femeie sunt extrem de puternice, ba chiar decisive în multe situaţii. Uneori, replicile lor sunt cele care dau culoare prozei, răsturnând optica situaţiei, cum se întâmplă în „Optimişti” sau „Comunist”, care, deşi sunt diferite, se termină asemănător, cu dialoguri mamă-fiu (unde fiul este şi povestitor).

Umanitatea surprinsă la graniţa absurdului şi a faptului divers, asta a fost pentru mine „Rock Springs”, una dintre cele mai bune cărţi de proză scurtă pe care le-am citit vreodată.

Două cuvinte şi despre Black Button: editură foarte tânără, însă cu stil. Mi-a plăcut calitatea hârtiei şi fontul. Aş fi şi mai încântat dacă ar aplica manşete coperţilor sau o supracopertă. Coperţile de acum se pot murdări sau deteriora uşor şi e păcat de frumuseţea lor.

Richard Ford, „Rock Springs”, Black Button Books, 2017, traducere de Marius Chivu, 240 de pagini


Cartea poate fi cumpărată de la:


Fotografie reprezentativă (crop) de Ali Abdelbari pe Unsplash

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here