comunicate de presă evenimente recomandări

Romanul „Dincolo de sârma ghimpată”, de James D. Shipman, lansat la Brașov, București și Iași

scris de citestema.ro

Cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului – comemorată în fiecare an pe 27 ianuarie –, Editura Humanitas Fiction semnalează apariția romanului Dincolo de sârma ghimpată de James D. Shipman în colecția „Raftul Denisei“, în traducerea Emiliei Ivancu.

În toamna anului 1944, un grup de prizonieri de la Auschwitz-Birkenau, ajutați de câteva deținute din lagărul femeilor, plănuiesc să arunce în aer crematoriile și camerele de gazare – consemn pentru începutul unei revolte având ca scop eliberarea lagărului. Aproape două sute cincizeci de prizonieri sunt uciși în timpul luptelor, iar alți două sute vor fi împușcați după înfrângerea revoltei. Pornind de la fapte reale și o amplă documentare, James D. Shipman reușește să redea cu instrumentele ficțiunii acest episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial.

În fiecare dimineață, Anna merge câțiva kilometri prin frig până la Fabrica de Armament, unde muncește împreună cu alte deținute. Riscându-și viața, reușește să scoată, ascunse în buzunarele secrete ale hainelor, mici cantități de praf de pușcă și să le aducă în lagăr, unde Rezistența și-a propus să arunce în aer camera de gazare și Crematoriul IV. Pericolele însă sunt la tot pasul, și Anna este nevoită să îndure jocurile crude la care o supun paznicii SS și să se confrunte cu trădarea prizonierului în care avea cea mai mare încredere.

Octombrie 1944. În încăperile sumbre ale Crematoriului II Auschwitz-Birkenau, prizonierul Jakub Bak muncește încercând să nu fie luat la ochi de paznicii SS. Asemenea celorlalți prizonieri din Sonderkommando, Jakub a primit una dintre cele mai cumplite munci din lagăr: verificarea și sortarea hainelor celor uciși și mutarea trupurilor din camera de gazare în crematoriu. În acest iad, Jakub se agață de promisiunea pe care i-a făcut-o tatălui său – că va supraviețui indiferent de cost – și de puținele clipe alături de Anna, o prizonieră cu care se căsătorește pe ascuns. Inițial, revolta pregătită de cei din Sonderkommando îi pare lui Jakub drumul sigur spre moarte, însă curând își va da seama că este singura modalitate de supraviețuire fizică și mentală în fața celei mai atroce întrupări a răului. Povestea de iubire dintre Jakub și Anna, curajul amândurora și umanitatea lor neștirbită sunt forme ale acestei supraviețuiri, care demonstrează că viața poate fi biruitoare, chiar și atunci când totul pare a fi pierdut.

Romanul va fi lansat la Brașov (duminică 28 ianuarie), București (joi, 1 februarie) și Iași (vineri, 2 februarie).

„Povestea prizonierilor din Sonderkommando reprezintă neîndoielnic unul dintre cele mai negre episoade ale lagărului de la Auschwitz. Faptul că și-au riscat viața ca să strângă dovezi ale crimelor, astfel încât noile generații să știe ce s-a întâmplat dincolo de sârma ghimpată a camerelor de gazare și a crematoriilor, e o dovadă a clarviziunii lor, a bunei înțelegeri a situației în care se aflau și a curajului lor fără limite.“ — Piotr M.A. Cywiński, director al Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau, discurs cu ocazia comemorării a șaptezeci de ani de la revoltă

„Există o literatură bogată a Holocaustului, fiecare roman dezvăluind ororile de nedescris din lagărele de exterminare ale naziștilor și suferințele a milioane de oameni, evrei și alții pe care naziștii i-au considerat inferiori. Ceea ce însă este deseori trecut cu vederea sunt poveștile prizonierilor care s-au ridicat împotriva naziștilor, știind că nu există speranță și că nu-i așteaptă decât moartea. James D. Shipman împletește armonios detaliul istoric cu ficțiunea în acest roman al revoltei din 1944 de la Auschwitz.“ Historical Novels Review


JAMES D. SHIPMAN s-a născut în vestul Americii de Nord și și-a început cariera de scriitor publicând proză scurtă și poezie încă din anii când studia istoria la University of Washington. Pe lângă licența în istorie, a urmat și absolvit Dreptul la Gonzaga University. În 2004 și-a deschis propria firmă de avocatură. Primul său roman, Constantinopolis, apare în 2013, urmat de Going Home (2015), It Is Well (2016), A Bitter Rain (2017), Task Force Baum (2019), Irena’s War (2020). În 2022 publică romanul Dincolo de sârma ghimpată (Beyond the Wire; Humanitas Fiction, 2024). Cel mai recent roman al său, Before the Storm, a apărut în 2023.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu