Polirom și UNATC Press anunță lansarea volumului Scenariul de film. Istorie, teorie și practică (Screenwriting: History, Theory, and Practice), al profesorului Steven Maras (University of Western Australia), traducere inițiată de prof. univ. dr. Lucian Georgescu, în colaborare cu scenarista și regizoarea Andreea Borțun.
Lucrarea este una dintre cele mai importante lucrări academice dedicate scenaristicii de film, prin abordarea holistică a celor trei domenii fundamentale ale domeniului – istoria, teoria și practica scenariului cinematografic, o sinteză academică necesară în inflația de ”manuale” anglo-americane, adică ”1001 de cărți într-una singură” (Lucian Georgescu, ”Prefață”). Separată în mod tradițional de restul a ceea ce se înțelege prin corpul practicii cinematografice, neglijată totodată și de cercetarea filmologică, scenaristica își găsește în Steven Maras ”un formidabil elucidator academic” (Andrei Gorzo, UNATC).
Un complex studiu al discursului despre scenariul de film din perspectiva diacronică a poziționării lui în procesul de producție de la începuturi și până astăzi, cartea este descrisă de criticul de film și profesorul australian Adrian Martin drept ”un remarcabil efort academic care ne provoacă să înțelegem ce este scenariul de film și ce implică scrierea lui”, iar Jill Nelmes (University of East Anglia), consideră textul ”de o valoare inegalabilă pentru cei interesați de domeniul scenaristicii de film, cercetători, profesori, studenți sau practicieni, o operă extrem de originală, și de neegalat din punct de vedere al amplorii”.
Lansarea va beneficia de o serie de evenimente, în perioada târgului de carte Bookfest. Cu această ocazie, UNATC Press anunță și lansarea seriei ”Clasici UNATC”, primele apariții fiind re-editările volumelor Pagini despre film (George Littera) și Dialoguri despre scenariu (de Dumitru Carabăț și Lucian Georgescu).
Miercuri, 29 mai, de la ora 18.00, la sala Cinema a UNATC (Matei Voievod 75-77) va avea loc evenimentul ”Scenariul de film, sau adaptarea realității imediate și intermediate” o discuție a prof. dr. Lucian Georgescu cu invitații săi, cineaștii Andreea Borțun și Andrei Cohn, plecând de la cartea dr. Steven Maras, Scenariul de film – Istorie, teorie și practică. Întâlnirea va fi transmisă live pe cinepub.ro, în cadrul seriei de conferințe ”Cercul” Cărturești și va fi urmată de o proiecție specială a filmului ”Săptămâna Mare” (Berlinale Forum, 2024) de Andrei Cohn, adaptare a nuvelei ”O făclie de Paști” de I.L. Caragiale. Participarea se face doar pe bază de invitație. Partenerii lansării sunt Polirom, Cărturești, cinepub.ro și Mandragora Films.
Vineri, 31 mai, la ora 17.00, îi puteți întâlni pe cineaștii Andreea Borțun și Lucian Georgescu, la standul UNATC din cadrul Bookfest, iar sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15.00, la standul Polirom, pe profesorul și criticul de film Andrei Gorzo în dialog cu Lucian Georgescu, discuție moderată de directorul editorial Polirom, Adrian Șerban.
scrie un comentariu