recomandări

Secrete și ficțiune istorică în agenda noului an. Noutăți editoriale Corint

Chiar dacă am lăsat Crăciunul în urmă, nu înseamnă că nu putem profita încă de începutul noului an pentru a deschide noua listă de lecturi pentru 2023. La Editura Corint au apărut mai multe titluri care au făcut deliciul finalului de an, iar printre acestea se numără și recomandările de mai jos.

Portocale pentru Crăciun. Dincolo de Zidul Berlinului de Margarita Morris

Romanul de ficțiune istorică semnat de Margarita Morris își are acțiunea de-a lungul anilor în care Germania a fost împărțită în patru sectoare de ocupație după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Berlinul a fost împărțit prin faimosul zid care despărțea nu doar un teritoriu, ci și familii întregi:

„Fac plimbări, atrasă de graniță ca o molie de lumină. Văd efectele pe care le are Zidul asupra oamenilor obișnuiți. O mamă din Berlinul de Vest își ține fiul nou-născut lângă sârma ghimpată, pentru ca o femeie mai în vârstă, probabil bunica lui, să-i sărute fruntea mică și zbârcită. Tot în Berlinul de Vest, o tânără mireasă îmbrăcată într-o rochie din satin până la genunchi, cu un buchet de flori în mână, stă alături de proaspătul ei soț și salută un cuplu de vârstă mijlocie (părinții ei?) din Berlinul de Est, care se apleacă de la o fereastră de la etajul trei”.

Margarita Morris redă povestea celor care își doreau să își reia viețile, să revină la normalitatea blândă din umbra păcii. Numai că va fi nevoie de timp, se vor ivi sacrificii peste sacrificii, pentru ca libertatea să recapete din nou contururi din ce în ce mai clare.

Până atunci, libertatea rămâne visul suprem:

„Data evadării nu a fost confirmată încă, dar, spune scrisoarea, nu mai este mult până atunci. Apoi, dacă totul decurge conform planului, vom fi liberi: liberi de supravegherea Stasi, liberi de riscul de a fi închiși sub suspiciunea de a fi dușmani ai statului, liberi să călătorim oriunde în lume. Cu greu îmi pot imagina cum va fi”.

Zidul Berlinului va cădea abia după mai bine de douăzeci și opt de ani. Sunt aproape treizeci de ani de traumă colectivă, de dezmembrarea unor legături imposibil de refăcut ulterior. Despre viețile pierdute în încercarea de a trece din Berlinul de Est în Berlinul de Vest.

Despre rezistență și speranță, iubirea pentru celălalt în cele mai grele condiții, despre o rană care nu se vindecă nici două decenii mai târziu, Margarita Morris a scris un roman de citit oricând, indiferent de an, indiferent de anotimp.

Cumpăraţi cartea Portocale pentru Crăciun. Dincolo de Zidul Berlinului de Margarita Morris de la:


Secretele Palatului. Viața privată a Casei de Windsor de Tina Brown

Monarhia britanică intră sub lupa atentă și îndemânatică a Tinei Brown. Cu iz detectivistic și aplomb jurnalistic, Tina Brown a documentat viețile din spatele ușilor închise, din spatele unor uși în care rigorile și tradițiile își mențin rădăcinile înfipte adânc în solul britanic.

Întrebarea principală care vizează această temeinică și excelentă documentare a poveștilor din culisele monarhiei britanice, avându-i în prim-plan pe cei mai importanți oameni ai familiei regale, se referă la posibilitatea monarhiei britanice de a rezista sau, mai degrabă, de a se adapta timpurilor moderne în care anumite rigori devin din ce în ce mai anacronice.

Văzută ca un bloc compact, monarhia ar putea înainta prin apele înghețate fără ca nicio fisură să nu se ivească pe suprafața afișată lumii. Cu toate acestea, la un interval de ani, un eveniment tulbură toate aceste ape, iar jurnaliștii dau deoparte straturile tradițiilor pentru a ajunge la chipurile reale ale monarhiei:

„Prin natura sa, își construiește capitalul social cu activități constante și elementare, o misiune care nu se remarcă prin nimic interesant. Din când în când, ghețarul se mișcă, de obicei după un șoc răsunător suferit de sistem, cum ar fi abdicarea lui Eduard al VIII-lea pentru a se căsători cu o americancă divorțată, Wallis Simpson, moment în care familia a strâns rândurile pentru a respinge intrușii; moartea Dianei și isteria care a urmat, când instituția monarhiei a fost reevaluată și a devenit pe tăcute mai accesibilă”.

Cum privim azi spre ideea de monarhie și ce rol joacă în planul internațional? Dar, mai ales, ce efect au avut și au în continuare acțiunile fiecăruia dintre membrii familiei regale?

Nimeni nu scapă de judecata atentă și, totodată, captivantă a Tinei Brown: ce rol joacă azi Kate Middleton și în ce măsură devine cea mai importantă figură din familia regală după moartea reginei Elisabeta a II-a? Cum au apărut fracturile în familie și de ce s-a creat ruptura dintre William și Harry? Care sunt dedesubturile triunghiului Diana-Charles-Camilla?

Un exemplu excelent al stilului în care Tina Brown aduce la lumină multe dintre secretele familiei regale e surprins în felul în care și-a făcut Diana intrarea în Casa de Windsor:

„Faima de care se bucura la nivel mondial prințesa Diana, de altfel, o faimă complet neplanificată atunci când tânăra a fost desemnată de regina-mamă drept trandafirul englezesc perfect pentru a fi cules de prințul Charles, a lovit Palatul Buckingham cu forța unui meteorit. Căldura ei a pârjolit diadema reginei. Și i-a determinat, pentru prima dată, pe toți membrii familiei regale să-și pună la îndoială calitățile și relevanța”.

Se spune că nimic nu a mai fost la fel după pierderea Dianei și, cel mai probabil, nimic nu va mai fi la fel după moartea reginei. Rămâne de văzut în ce fel Kate va juca un rol în reformarea monarhiei actuale. Descoperiți Secretele Palatului în una dintre cărțile-fenomen care se numără în topul preferințelor cititorilor la acest început de an.

Cumpăraţi cartea Secretele Palatului. Viața privată a Casei de Windsor de Tina Brown de la:


Cum să nu-ți pierzi cumpătul. Ghid practic pentru a deveni un părinte (mai) calm de Carla Naumburg

Nu există un leac miraculos pentru ca părinții din lumea întreagă să-și păstreze zenul tot timpul. Există zile în care vor reuși ce își propun și zile în care vor simți că dau greș, doar că a doua zi vor încerca din răsputeri să facă să fie mai bine. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să vă pierdeți cumpătul prea des, avem parte de nenumărate exemple de sprijin, iar cartea Cum să nu-ți pierzi cumpătul de Carla Naumburg e un ajutor de nădejde.

Nu există părinți perfecți, dar un părinte care alege el însuși să devină un părinte din ce în ce mai bun este un exemplu de admirat. Felul în care lucrăm cu noi înșine se reflectă asupra copiilor, asupra modului în care interacționăm cu ei, îi educăm și formăm. Scopul nu e să atingem un zen constant pentru că asta ar fi oricum imposibil: suntem ființe umane cu emoții și reacții diverse. Cartea e însă despre modurile în care putem gestiona real anumite situații și reacții pentru a obține rezultate mai bune și pentru a reuși să avem relații cât mai sănătoase cu cei mici:

„Dacă scopul părintelui este să nu-și piardă cumpătul niciodată, va simți că a eșuat lamentabil dacă își va pierde cumpătul chiar și o singură dată în viața lui de părinte. Iar asta face ca totul să fie greu, cu scopuri imposibil de atins, și răpește bucuria procesului. Viața nu este despre alb sau negru. Nici despre totul sau nimic și nici despre niciodată vs. întotdeauna. Nici relațiile nu sunt despre asta. Viața, relațiile, parentingul, toate sunt procese. Toate sunt despre explorare și învățare, despre experimentare și cunoaștere, despre un timp și un loc potrivit pentru orice. Da, chiar și pentru a-ți pierde cumpătul. Chiar și pentru asta există timp și loc în viețile noastre, ca o oportunitate de a… nu fi perfect”.

Astfel, metodele concrete, exemplele și explicațiile din cartea Carlei Naumburg sunt un ghid practic excelent și un instrument de sprijin real pe care ne putem propune să-l avem în raftul de cărți de parenting în 2023.

Cumpăraţi cartea Cum să nu-ți pierzi cumpătul. Ghid practic pentru a deveni un părinte (mai) calm de Carla Naumburg de la:


Fotografie reprezentativă: Alisa Anton / Unsplash

despre autor

Mihaela Pascu-Oglindă

Scriitoare şi critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București.

A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon, urmat de „Memoria corpurilor” în 2018 și volumul de poezii „Mijloace nefaste de supraviețuire” (2021).

Din octombrie 2019 a înființat clubul de lectură CititOARE care se organizează lunar. Cronicile de carte apar pe citestema.ro și în Suplimentul de cultură.

scrie un comentariu