„The quality of being loud and confrontational, fearless and bold – all in service to your own vulnerabilities – is at the heart of queer boldness.” – Tom Fitzgerald și Lorenzo Marquez, Legendary Children (New York: Penguin Books, 2020)
„Incantații queer”, cum le numește Cosmina Moroșan, ar putea sintetiza volumul lui Tudor Pop, dar ar fi nedrept să mă rezum doar la atât. Ce mi-a plăcut la softboi mimosa e exuberanța queer care parcurge tot volumul, îmbinarea popculture-ului cu queer culture-ul (deși fără queer culture nu putem vorbi de popculture). Bineînțeles că volumul iese în evidență prin construcția lui, fie că se revendică din alt-lit sau din zona experimentală, dar și prin tematică.
Vulnerabilitățile și sensibilitățile nu sunt noi, chiar dacă sunt mediate de internet și social media, mai ales pentru o generație născută după anii `90, a cărei extensie a realității este spațiul virtual. Mai mult, cred că în acest caz internetul este un accelerator al sensibilității actuale, pentru că ține loc de experiență, educație și posibilități de a-ți extinde perspectivele. („Suferința android empatică/ Pe care mi-o produc să simt/ Am spus/ : ( : Este foarte plăcut : )/ plângând iar În fața ta/ pagini de istoric Balenciaga”, p. 22; „Trăim realitatea virtuală… Ce crezi că cei ce ne controlează vor de la noi/ Eu nu știu”, p. 33, „Aici pe internet sunt eu”, p. 59)
Poezia lui Tudor Pop nu apelează la formule biografiste, chiar dacă cititoarea/cititorul își poate contura o imagine, aceasta rămâne incompletă. Din punctul meu de vedere, literatura experimentală se folosește de limbaj pentru a destabiliza relațiile de putere, și cred că acest lucru se poate observa și în softboi mimosa. Poemele sunt uneori screenshot-uri sau emoji-uri care ar putea genera o rezistență a textului la citire. Nu știu cât de mult își propune Tudor Pop să conteste ideea de literatură și ce înseamnă ea, dar sigur ne oferă o perspectivă asupra identității queer, ceea ce este extrem de necesar în spațiul literar românesc. Cititoarea/cititorul explorează anxietăți, stări emo și chiar dorințe cu care se poate identifica, ceea ce determină o mai bună înțelegere și empatie față de experiența queer. Discursul eliptic, sincopat, abrevierile, înlocuirea cuvintelor cu emoji-uri, falsa impersonalitate creată de Eul de pe internet sunt forme de rezistență în fața unei tradiții poetice tradițional-patriarhale și heteronormative, dar sunt și fragmente în care vulnerabilitățile și dorințele sunt expuse în mod direct, într-un stil apropiat celui confesiv. („să mă ating de alți oameni/ mă gândesc omg/ o să mă ating/ de alți oameni/ mai puțin/ de tine”, pp. 16-17; „Nu pot să cred că las lucrurile să mă/ întristeze/ aşa tare, când în lume există atât de multă/ frumuseţe”, p. 37; „Îmi mângâie inima/ De parcă limbuța ar ieși din ecran și e/ limbuța/ Celei mai frumoase pisici existente/ Și efectiv îmi linge,,,,,,,,,,,,,,,,/Inimioara de carne”, p. 54).
„Prin al meu over/ Sharing se pierde intimitatea/ Credibilitatea :(” (p. 64) și poate că doar printr-un overshare putem înțelege mai bine intimitatea, doar așa putem (re)scrie și revendica identități. Cred că softboi mimosa a stârnit controverse datorită faptului că nu respectă formulele perimate de până acum. Literatura queer este împinsă într-o sferă marginală, deoarece literatura tradițională încă se află într-o poziție patriarhală și heteronormativă. În general limbajul are o funcție importantă în ceea ce privește mișcările de emancipare prin procesele de revendicare, (re)scriere, schimbare a perspectivei asupra identităților non-heteronormative/ non-tradițional-patriarhale, iar acest lucru se reflectă și în softboi mimosa.
Vocile care au fost reduse la tăcere sau ignorate de-a lungul istoriei încep să își facă și mai simțită prezența pe scena literară din România, iar acest lucru confirmă necesitatea și importanța unei schimbări a ceea ce se percepe a fi literatură de calitate/ înaltă. Criteriile de până acum au ajuns să fie limitative pentru potențialul pe care literatura îl poate avea. Poate că poezia lui Tudor Pop reprezintă poezia viitorului, un viitor care este inclusiv și reprezentativ lumii pe care o știm.
: ( illuminate my calvins tho ) :
n u a m t r i m i s n u d u r i
d e c â t u n o r p r i e t e n i
p e n t r u a n e s i m ț i
t o ț i b i n e
: ( u n a l t m o d
d e a s p u ne ) :
t o t c e a m n e v o i e _ _
u n m o r m a n d e i p h o n u r i
s u p r a î n c ă l z i t e
s u b m i n e
& i m p o r t a n ț a
d i s p a r e

Tudor Pop, „softboi mimosa”, Editura OMG, anul publicării: 2019, nr. pagini: 66
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă de Weiqi Xiong pe Unsplash