carturesti.ro

Noul roman al Simonei Antonescu a apărut recent, la Editura Polirom, în colecţia Fiction Ltd. Pentru citestema.ro, Simona a acceptat să scrie o invitaţie la lectură.

În umbra ei este o saga de familie care se desfășoară pe mai mult de o sută de ani, între 1912 și prezent, un roman cu personaje mai mult sau mai puțin fictive, cu întâmplări mai mult sau mai puțin reale. Am început să scriu în primele zile ale carantinei, în martie 2020, și din multe puncte de vedere aceasta este cartea izolării mele.

Sunt două fire narative care se împletesc pe tot parcursul romanului: pe de o parte relația complicată din prezent, rigidizată în formalisme frustrante, dintre o mamă și fiica sa, și pe de altă parte o poveste traumatizantă din trecut, care afectează prin timp toate generațiile. În principal am urmărit de-a lungul vremii două perechi de surori – prima din generația străbunicilor și cea de-a doua din cea a bunicilor – legate între ele de o decizie ale cărei urmări sunt scăpate mai apoi de sub control.

Personajele sunt membrii unei familii numeroase care trebuie să facă față încercărilor istoriei: cele două războaie mondiale, perioada comunistă și prezentul cu provocările lui. Facem cunoștință cu slujbași ai Direcției Regale a CFR, soldați care au luptat la Cotul Donului, contrabandiști cu afaceri ilegale în anii de după război, țărani înstăriți, moșieri și orășeni mic burghezi. Asistăm la două exiluri: cel către Iași în anii Primului Război Mondial și cel din calea Armatei Roșii, către inima țării, în Al Doilea Război Mondial.

Acțiunea se petrece pe malul Dunării, în Galați, oraș căruia am încercat să-i creez rolul unui adevărat personaj. Cititorii vor asista la transformările care au loc aici de-a lungul vremii, vor fi martorii celor dintâi călătorii ale vaporului regal Borcea, ai bombardamentului care a distrus aeroportul orașului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ai construirii renumitei faleze și a combinatului. Micul și cochetul port la Dunăre își trăiește, în carte, anii de înflorire din perioada interbelică, îngenunchind apoi în primii ani ai comunismului, în vreme ce valorile generațiilor se degradează încet.   

Finalul vine cu o dezvăluire surprinzătoare, recunosc că-mi plac mult tainele și anticipez întotdeauna momentul în care un cititor descoperă cu bucurie care este de fapt miza întregii povești.

Dacă ar trebui să rezum într-o frază întregul roman, aș spune că este vorba pe de o parte despre modul în care perioadele cruciale ale istoriei amprentează oamenii, schimbându-i pentru totdeauna, iar pe de altă parte despre lupta dublă pe care fiecare este dator să o poarte în viață: de descoperire de sine și de îmbunătățire a relațiilor cu cei apropiați. 

Editura Polirom, anul publicării: 2021, nr. pagini: 328

Puteţi cumpăra cartea de la:


Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.

libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here