litera.ro

Se întâmplă să priveşti de la distanţă un festival precum FILIT şi să ai sentimentul că trăieşti un moment unic.

Da, am mai văzut entuziasmul participanţilor ori emoţia ori bucuria, am trăit chiar pe pielea mea acel nu-ştiu-ce al FILIT-ului care-i face pe oameni mai buni pentru câteva zile şi am experimentat sevrajul unei perioade în care nu mai ştii când eşti la coadă la autografe, când discuţi cu un scriitor pe care-l ştiai numai din cărţi şi când te grăbeşti pe străzile din Iaşi ca să prinzi vreun eveniment.

FILIT-ul a ajuns o stare de spirit de care n-are cum să nu-ţi fie dor odată ce ajungi măcar la o ediţie. Starea aceea nu are cum să nu-ţi lipsească.

Pentru orice cititor împătimit care a ajuns vreodată la FILIT, cuvintele mele sunt uşor de înţeles şi de acceptat. Genul acesta de cetăţean, să-i zicem „filitist”, ştie cu ce se mănâncă festivalul.

La ediţia 2019, am văzut ceva ce m-a uimit: un scriitor rus care a vorbit împotriva conducerii Rusiei. Şi nu doar a Rusiei. Mihail Şişkin, care este considerat principalul scriitor rus care ar putea primi premiul Nobel pentru literatură, trăieşte în Elveţia, dar asta nu înseamnă că se poate considera protejat de consecinţele vorbelor sale.  

Şişkin spune undeva că atunci când scrie nu face compromisuri. Mi se pare că e un scriitor care nu face compromisuri nici atunci când vorbeşte. Altfel, la întrebările care i s-au adresat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, dar şi la multe alte întrebări asemănătoare, care i se tot pun în diverse interviuri, nu ar răspunde atât de înverşunat împotriva statului rus şi a preşedintelui său.

„Statul rus este criminal în masă”, repetă Şişkin, după care sare de la est la vest şi spune că Occidentul are o vină importantă în felul cum a ajuns să arate astăzi Rusia – „dictatura hoţilor lui Putin”. Şi când vorbeşte despre Occident, Şişkin nu aruncă vorbe fără direcţie, doar ca să pară curajos, ci ţinteşte clar la ţara lui adoptivă, Elveţia, care nu doar că nu a boicotat Jocurile Olimpice de la Soci, ci a construit acolo o casă „în care preşedintele celei mai vechi democraţii europene să poată linge personal cizma călăului din Beslan”.

Citatele sunt dintr-un interviu publicat de Adevărul, care se potriveşte până la suprapunere cu ce a spus scriitorul la Iaşi.

L-am privit uluit pe Şişkin, pentru că nu-i cunoşteam felul de a fi. Ce-i drept, încă nu-i ştiu nici cărţile, deşi toată lumea i le laudă – „Scrisorar” aşteaptă de câţiva ani în biblioteca mea. Însă m-a câştigat. Şi nu ştiu dacă m-a câştigat prin forţa cuvintelor sale, prin principialitatea pe care a afişat-o ori prin nevoia din mine de a ţine cu cel slab. Pentru că, da, privindu-l pe Şişkin, mi-am amintit de cartea lui Julian Barnes despre Dmitri Dmitrievici Şostakovici şi felul în care acolo este redată teama de un sistem opresiv, cum compozitorul aştepta să se deschidă liftul ca să vină să-l ridice oamenii sistemului.

„Nu vă e teamă?” a fost una dintre întrebările scurte adresate lui Şişkin, iar scriitorul a răspuns incredibil: „Nu vedeţi că umblu după mine cu propria sticlă de apă?”

De când merg la festivaluri literare (mi-e dor şi de cel de la Bucureşti) şi de când urmăresc scriitori vorbind în public, nu am mai avut niciodată senzaţia că omul de pe scenă şi-ar putea risca viaţa prin ceea ce spune. La Şişkin chiar m-am gândit că în sala teatrului din Iaşi e imposibil să nu fi fost şi cineva din partea serviciilor secrete ruseşti, care probabil îl monitorizează în permanenţă pe Şişkin. Şi scriitorul este convins de asta, şi totuşi este atât de vocal.


Sursa foto reprezentativă: pagina de Facebook FILIT Iaşi

elefant.ro

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here