“Spulberatic.
În timpul scurt de când a apărut cartea am fost întrebată de multe ori de unde vine titlul. Unii au crezut că e un cuvânt inventat și s-au mirat să-l găsească totuși în dicționar. Apoi Adela Greceanu a spus că am scos cuvântul din dicționar și l-am readus în lume.
Poate.
Dar cuvântul acesta nu e singur, în spatele lui sunt altele și altele, sunt personaje și întâmplări. Îi invit pe cititori să descopere lumea care se află dincolo de titlu.
Să deschidă cartea la prima pagină și să cunoască personajele.
Să încerce, împreună cu Anda, să lămurească asemănarea unei statui subacvatice cu un bărbat cunoscut (și poate iubit) de ea cu ani în urmă.
Să citească mai departe și să găsească, împreună cu elevele Gina și Ania, un jurnal cu o poveste neterminată. Să încerce poate, la fel ca ele, să-i afle finalul. Și să-i cunoască autorul. Să descopere apoi că enigmaticul jurnal, rămas ani de zile într-un sertar, ajunge în mâinile unui sculptor care pleacă spre o nouă aventură subacvatică.
Să-l cunoască pe Tibi Vreme, absentul misterios în jurul căruia se învârtește acțiunea cărții.
În final n-o să se mai întrebe de unde vine titlul.
Poate vor avea alte întrebări.” – Anca Vieru
Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 256.
Cumpără cartea: libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro, polirom.ro
Anca Vieru este absolventă de politehnică şi a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare a schimbat ingineria cu ştiinţele umaniste. A publicat în volumele colective Moş Crăciun & co. (Art, 2013) şi Ficţiuni reale (Humanitas, 2013), proiect colectiv iniţiat de Florin Piersic jr. În anul 2015 i-a apărut la Editura Polirom volumul de proză scurtă Felii de lămîie, nominalizat la premiile revistei Observator cultural. A mai publicat în revista de proză scurtă iocan şi în revista Familia. În anul 2016 a participat la festivalul de literatură Lofest organizat la Bucureşti. (foto şi info: www.polirom.ro)
scrie un comentariu