litera.ro

Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, Stephen King a dezvăluit că a fost inspirat să scrie romanul „Străinul” (apărut în România la Editura Nemira, colecţia Armada, în traducerea Ruxandrei Toma) de proza lui Edgar Allan Poe „William Wilson”. „Un băiat merge la şcoală şi vede că are un coleg care arată fix ca el, se îmbracă la fel şi are acelaşi nume”, a spus Stephen King. „Lucrul care mi-a venit în minte a fost: cum ar suna o poveste în care dovada că cineva a comis o crimă este foarte clară, dar, în acelaşi timp, şi alibiul acelei persoane este impenetrabil?”

În roman, un antrenor este acuzat de crimă. În susţinerea acuzaţiei există probe ADN, dar şi martori. Totuşi, şi alibiul antrenorului pare perfect.

În legătură cu felul în care a scris acest roman, Stephen King a mărturisit că unele cărţi sunt „miraculoase”, adică de la un punct încolo se scriu singure. „De unele trebuie să tragi, însă aceasta s-a cam scris singură”.

În ciuda ideilor teribile pe care le transformă în bestselleruri, Stephen King a menţionat că duce o viaţă normală. „E cam la fel cu ce se spune despre rechini. Trebuie să înoate mereu şi să se tot hrănească. Însă nu fac asta dinadins… Eu merg la magazin, fac cumpărături, dar din când în când văd una, alta, care se leagă şi formează o idee. Însă nu ţin după mine un carneţel sau ceva de genul acesta, pentru că am crezut dintotdeauna că ideile superficiale au tendinţa să se îndepărteze, pe când cele bune rămân.”

Cadavrul unui băieţel de 11 ani e găsit într-un parc. Martorii oculari şi probele îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul crimei pe unul dintre cei mai îndrăgiţi cetăţeni ai oraşului Flint. Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soţ şi tată a doua fete. Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, iar cazul pare rezolvat. Însă apar detalii noi, care cresc suspansul şi tensiunea în întreaga comunitate. Terry Maitland pare un tip drăguţ, dar dacă asta e numai o mască? Răspunsurile vor şoca cititorii, oricât de obişnuiţi ar fi deja cu poveştile tulburătoare imaginate de maestrul Stephen King.

Cartea este disponibilă pe libris.ro şi pe elefant.ro.


Sursa foto scriitor: captură interviu CBS

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here