Sărutul, gest întâlnit în toate culturile lumii, primit și oferit cu diferite ocazii, are o mulțime de semnificații, este un gest tandru, de respect, recunoștință, prietenie sau dragoste. Prezent în dans, teatru, pictură, sculptură și literatură, interpretat de filosofi și cântat de poeți, are și o știință dedicată lui – filematologia – și o zi în care să fie celebrat în toată lumea – 6 iunie. Cel mai recent record pentru cel mai lung sărut a fost stabilit pe 12-14 februarie 2013, după un „maraton” de sărutat de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde, de către un cuplu din Thailanda și există peste o sută de tipuri de săruturi – o spun cercetătorii.
De la „dă să pupe mama că trece” și până la „vino să te pup, nepoate”, adunăm amintiri de la oamenii dragi pe care i-am vrea alături pentru totdeauna, de la oameni care-au ales să pășească un timp lângă noi și-apoi au virat brusc spre alte alegeri și de la oameni care ne-au dorit să le stăm alături, dar nu s-a putut pentru că eram așteptați în altă parte de viață.
Între un început și-un sfârșit, sărutul, simplu și complicat în egală măsură, devine amintire în funcție de așteptări, sentimente și de persoana pe care dorim s-o sărutăm sau de care am vrea să fim sărutați. În orice moment al zilei, indiferent de anotimp, pe orice meridian, această formă specială de comunicare, este o artă în care locul potrivit, momentul potrivit și persoana potrivită pot transforma tristețea într-un mare zâmbet și dorința în iubire.
„Aș putea să-i vorbesc despre stele neutronice,/ despre catalepsie sau morminte faraonice,/ sau să-i zic oare despre fluturi? Vârcolaci?/ – Hai, sărută-mă și taci!” [„sărutul care face cât o mie de cuvinte”, p.17]
Iar dacă o imagine face cât o mie de cuvinte și pentru că transmite mirosuri, gusturi, sunete și senzații care calmează sau amplifică starea de bine, sărutul este echivalentul a o mie de imagini. Cel mai bine știu acest lucru francezii, pupăcioșii de drept ai planetei.
„Sărutul metamorfoză”, „Sărutul numărul 14.573.981”, „Sărutul armă albă” sau „Sărutul accidental” sunt doar câteva săruturi din volumul inedit în care Iv Cel Naiv, poetul care-a dorit să rămână anonim, a inclus, pe lângă creațiile proprii și săruturi primite de la cititori și transformate de el în poezie: te sărut în gând, te sărut în vis, te sărut în scris.
Iv Cel Naiv (cu ilustraţii de Vali Petridean), „Cartea săruturilor”, Editura Velllant, anul publicării: 2016, nr. pagini: 88
Cartea este disponibilă pe libris.ro sau elefant.ro.
scrie un comentariu