comunicate de presă evenimente

Ted Chiang, laureat al premiului PEN/Bernard and Ann Malamud 2024 pentru povestiri scurte

scris de citestema.ro

Ted Chiang este laureatul din acest an al renumitul premiu PEN/Bernard and Ann Malamud pentru excelență în proza scurtă, o recunoaștere care îl plasează pe autor în rândul celor mai influenți scriitori ai genului din întreaga lume.

Ted Chiang este autorul a două colecții de povestiri scurte: „ Povestea vieții tale”(„Stories of Your Life and Others”)  și „Exaltare” („Exhalation”),  ambele fiind distinse cu numeroase premii, inclusiv patru premii Hugo și patru premii Nebula. Cărțile sale au fost traduse în limba română în imprintul Armada al Grupului editorial Nemira. Acestea sunt disponibile, de asemenea, și în variantă audio, pe plaforma AudioTribe.ro.

Președinta Comitetului de Premiere, Jung Yun, descrie operele lui Chiang ca fiind „o lectură indispensabilă”, care „invită cititorii să gândească, să-și imagineze și să exploreze lumi unice dincolo de propria lor realitate.” De asemenea, a subliniat că „Chiang confirmă teoria lui Bernard Malamud că o povestire scurtă poate genera surpriza și impactul unei lecturi profunde, însă într-un interval de timp redus.”

Prin această distincție, Ted Chiang se alătură unui grup select de câștigători ai acestui premiu, printre care se numără Edwidge Danticat, Yiyun Li, Charles Baxter, Lydia Davis, John Edgar Wideman, Amina Gautier, Joan Silber, Jhumpa Lahiri, Joy Williams, Richard Ford și Deborah Eisenberg.

Ceremonia oficială de decernare a premiului va avea loc la sfârșitul anului, în cadrul Ceremoniei Anuale a Premiului PEN/Malamud, vineri, 6 decembrie 2024.

Despre Ted Chiang

Ted Chiang s-a născut în 1967 în statul New York și a urmat cursurile de informatică ale Universității Brown. A câștigat Premiul Nebula pentru povestirea „Turnul din Babilon“ (“Tower of Babylon”, 1990), Premiul Campbell pentru Cel mai bun tânăr scriitor (1992), Premiul Nebula și Theodore Sturgeon Memorial pentru „Povestea vieții tale“ (“Story of Your Life”, 1998), Premiul Hugo și Premiul Locus pentru „Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu“ (“Hell is the Absence of God”, 2002), Premiul Nebula și Premiul Hugo pentru „Neguțătorul și poarta alchimistului“ (“The Merchant and the Alchemist’s Gate”, 2007), Premiul Locus și Premiul Hugo pentru „Exalare“ (“Exhalation”) și Premiul Hugo și Premiul Locus pentru „Ciclul de viață al obiectelor software“ (“Lifecycle of Software Objects”, 2011). Ted Chiang are, până în prezent, două volume publicate: Povestea vieții tale (Stories of Your Life and Others, 2002; Nemira, 2007) și Exalare (Exhalation: Stories, 2019).

Despre Armada

La 5 ani de la înființare,  Armada poate fi considerat cel mai consistent imprint de SF, fantasy și thriller.  Cu peste 200 de titluri publicate de la lansare, Armada îi are în portofoliu pe unii dintre cei mai populari autori ai genului: George R. R. Martin, autorul romanului „Urzeala tronurilor”, Stephen King, maestrul literaturii horror, Frank Herbert, creatorul universul „Dune”, Andrzej Sapkowski, creatorul seriei Witcher, care a stat la baza celui mai popular joc video din lume și mulți, mulți alții. Laureate ale celor mai importante premii ale genului, cu milioane de cititori în întreaga lume, romanele din portofoliul Armada sunt cărțile potrivite pentru cei care apreciază puterea imaginației și care caută mereu o continuare pentru întrebarea „ce ar fi dacă?”.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu