cronici kooperativa poetică poezie recomandări

Ți-ai acoperit vreodată corpul cu animăluțe de pluș? – despre „Pink Pong” de Claus Ankersen şi Andrei Zbîrnea

nava-mamă ne așteaptă. nava-mamă ne primește. nava-mamă e aici.

De sus putem vedea cum ,,studenții institutului de silvicultură din brașov au <<scris>> cu arbori/ numele lui STALIN pe muntele tâmpa”. Inima ta roz-verzui vibrează deasupra munților de moloz postapocaliptic postpunk postrock postpast past. Mașinistul îți introduce fire electrice, fosforescente. Nava-mamă a colecționat toate party-urile alea unde-ți puneai cercuri fuchsia în jurul gâtului ca să te vezi mai bine când dansezi. Acum e liniște.

Mașinistul lasă să curgă din tine toată noaptea. Până-n zori nava-mamă va fi ajuns deja la ,,primul/ seminar de autocunoaștere/ undeva în lunca dunării”. Abia atunci vom realiza că suntem blocați între apartament și drumul până la Mega, între adoptatoare Star Wars și reclame agresive. Lumea noastră e atât de postpost, încât nava-mamă devine necesitatea instinctuală a fiecărui individ. Suntem mingea roz din jocul de ping-pong dintre umanitate și postumanitate. Sub noi, păpădii pline de fosfor.

Doare atunci când amintirile se scurg din tine? Mașinistul te privește și fumează. ,,în noaptea asta/ degetele tale sunt cea mai frumoasă/ scurtătură spre creierul meu” . Degete deleted. 2 Mai deleted. Next. Respiră, o să fie bine. O să fie bine. O să fie bine. Nava-mamă îți oferă posibilitatea de a beneficia de tehnologia Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Vino acum, mai avem locuri disponibile. (fundal sonor asigurat de Pink Floyd & Nava Mamă, Claus feat Andrei).

,,Mașinistul din nava-mamă/ își stinge ultima țigară în cele din urmă.” Am ajuns, good job catharsis!

În 2011, Andrei Zbîrnea a lansat Rock în Praga (Editura Herg Benet), carte pe care o consideră debutul său real în poezie. Poeme din această carte au fost traduse șapte ani mai târziu în limba cehă și publicate în revista online Iliteratura.cz. În 2014, Andrei revine cu un volum social și politic, #kazim (contemporani cu primăvara arabă) tot la editura Herg Benet. În 2015, primește marele premiu al Festivalului Internațional Antares de la Galați. Tot în 2015 începe să scrie la Observator cultural cronică de rock progresiv. În 2017 revine cu al treilea volum de poeme, Turneul celor Cinci Națiuni: publicată la editura frACTalia, cartea va beneficia de mai multe lansări independente în 2017 și 2018. Tot în 2017, începe proiectul Pink Pong (Ping Pong Pink Floyd poetic), în colaborare cu poetul danez Claus Ankersen. Cartea este tipărită la editura frACTalia.

Andrei Zbîrnea, Claus Ankersen, Pink Pong (Ping Pong Pink Floyd poetic), Editura frACTalia, anul publicării: 2019, nr. pagini: 250


Puteţi cumpăra cartea de la:


Fotografie reprezentativă de Leroy Tan pe Unsplash (crop)

despre autor

Antonia Mihăilescu

Membră a Casei de Poezie L.ink, organizatoare a Maratonului de Poezie online și a Festivalului SAD, șiii studentă în cadrul facultății de Teatru, secția Regie.

scrie un comentariu