libhumanitas.ro

Acum un an am visat un copil care se chinuia să sară un gard înalt. În dreptul gardului era construit un foișor de observație. În foișor stătea de veghe un soldat. Când soldatul l-a luat pe copil în cătarea mitralierei, m-am trezit.

Și uite așa am început să scriu la 8 (roman al cărui titlu a trecut prin cele mai tâmpițele și neinspirate variante, una dintre ele fiind „Vasilică exterminatorul” – o referință prost direcționată către romanul lui Sabato). Din fericire, am ales fellinianul „8” (la mine, grăsana felliniană e schiloadă și are buză de iepure) cu trimitere la cele șapte păcate capitale (sub zodia cărora stau personajele principale) + al optulea – îngerul exterminator, copilul hermafrodit mut care colindă împrejurimile Gruiului.

Prima noutate o reprezintă renunțarea mea la naratorul obiectiv cameră-de-filmat-pe-umărul-personajelor (așa cum l-am folosit în primele mele trei micro-romane) și optarea pentru un narator omniscient subiectiv, cu o privire descendentă montată într-un stil bucolic. A doua noutate ar fi personajele (multe) cu care plec în galop de la prima pagină și asupra cărora m-am aplecat mult mai mult față de masele și personajele colective cu care mă obișnuisem să lucrez până la acest roman. În fine, a treia noutate ar fi domolirea fantasticului și a virajelor onirice și preferința pentru un realism brut, deși am păstrat o ușoară briză de straniu ce adie pe malurile Ialomiței.

Ca un mic teaser – am pus în „8”: un bețiv ultra-violent, o soție adulteră, un onanist diform, doi gemeni incestuoși, un bătrân mitoman, o babă obeză, un hermafrodit mut, un preot pervers, un pădurar și mai pervers, un interlop cult, un mardeiaș manelist, câteva maseuze, multă cantarină, patru cai și o pungă de gaz care bubuie.

Enjoy!

Tudor Ganea, „8”, Editura Polirom, anul publicării: 2019, nr. pagini: 240

Cartea este disponibilă pe libris.ro şi pe site-ul editurii.


Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.

elefant.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here