polirom.ro

Cei doi scriitori au vorbit în prima zi de FILIT despre debut, dar și despre adaptarea la o nouă piață literară. Evenimentul a fost moderat de Alex Tocilescu și a avut loc la Casa FILIT.

Tudor Ganea a povestit despre începutul carierei sale de scriitor și despre cum a așteptat 15-16 ani fără să publice niciuna dintre cele peste 100 de proze pe care le scrisese. După ce a debutat cu „Cazemata”, roman apreciat atât de public, cât și de critici, Tudor nu a așteptat mult și a publicat al doilea roman, tot la Polirom, „Miere”. „Din suflul primului”, a recunoscut el.

La rândul său, traducătorul și scriitorul Jan Cornelius, care trăiește în Germania de 40 de ani, a recunoscut că se consideră bilingv. „În ultimii doi-trei ani, am scris mai mult în română”, a spus Jan Cornelius, care l-a tradus din română în germană, printre alții, pe Dan Lungu.

„Cartea mea este un puzzle compus din fragmente din trecut și prezent, care formează un tablou al timpului… Mi se pare important ca o carte să captiveze și să trezească interesul cititorului. A fost un pariu cu mine însumi să scriu despre România în Germania.” – Jan Cornelius, despre „Eu, Dracula și John Lennon” (Editura Humanitas, 2016)

Despre plecare a vorbit și Tudor Ganea, care s-a mutat de la Constanța în București la 18 ani și care și-a petrecut șase ani din copilărie într-o colonie militară, perioadă care l-a inspirat când a scris „Miere”.

Alex Tocilescu a remarcat că în niciuna dintre cărțile invitaților nu există pisici, el fiind autorul cărții „Imperiul Pisicilor” (Editura Polirom, 2016). S-a glumit, s-a zâmbit și rămâne de văzut dacă se va strecura vreo pisică în vreuna dintre cărțile viitoare ale lui Tudor Ganea și Jan Cornelius, acesta din urmă afirmând că orice are o pisică pe copertă se vinde foarte bine în Germania.

Ambii invitați au citit fragmente din cele mai recente cărți ale lor și au răspuns la o mulțime de întrebări despre cum scriu, încercând să acopere curiozitatea lui Alex Tocilescu. Tudor, despre pescuit, chefal ori avioane, Jan Cornelius, despre cum e ca scriitor în Germania și adaptarea la limba germană în scris.

„Scriitorii români contemporani ar trebui recomandați încă din școală”, a formulat Tudor Ganea o soluție pentru o mai bună promovare a literaturii române. Jan Cornelius, când a vorbit despre receptarea cărților românești în Germania, a precizat că foarte mult contează poziționarea țării, nu neapărat valoarea literară.

Jan Cornelius
Jan Cornelius
carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here