libris.ro

Considerată, pe drept cuvânt, una dintre revelaţiile literaturii ruse contemporane, Guzel Iahina reuşeşte un roman, de debut, mare. Mare cât istoria unei Siberii întunecate şi fascinante, deopotrivă. Mare pe măsura istoriei pe care acest roman o va scrie, ca piatră de temelie a marii literaturi ruse.

Inspirat din exilarea, în Siberia, a bunicii autoarei, „Zuleiha deschide ochii” este narat din perspectiva apropierii trecutului prin scris. A vindecării rănilor istoriei prin expunerea lor, cu veridicitate de manual, dar şi cu emoţia amintirilor mărturisite, dar, cel mai ades, nemărturisite, ale supravieţuitorilor.

Ochii sunt oglinda sufletului şi, totodată, oglinda către suflet. Zuleiha deschide ochii pentru a privi vremurile noi, care-i schimbă destinul, dar, mai ales, deschide ochii către propriul suflet, aflând acolo cea mai neaşteptată schimbare: a sinelui interior.

Documentând un pasaj istoric de 16 ani, din 1930 până în 1946, debutul romanului înfăţişează o Zuleiha prizonieră a propriilor credinţe în atotputernicia soţului şi a soacrei, a spiritelor şi duhurilor a căror bunăvoinţă o imploră. Istovită de muncă şi de persecuţiile soacrei, gândeşte că, totuşi, are un soţ bun şi o viaţă orânduită în spiritul celor cuvenite.

„Murtaza mai face un pas şi smulge polonicul din mâinile ei. Se apropie şi o trânteşte pe lăuka de jos – Zuleiha se loveşte tare la genunchi şi se prăbuşeşte pe podea.

– Smirnă să stai, femeie!

Şi începe să o bată.

N-o doare mătura pe spinare. Parcă e măturica de baie. Zuleiha stă smirnă, cum i-a poruncit bărbatul, doar tresare şi zgârie cu unghiile lăuka la fiecare lovitură; din cauza asta n-o bate multă vreme. Se răcoreşte repede. Are parte de un soţ bun totuşi.”

Dar vremurile sunt tulburi, iar Istoria zdruncină cutumele şi tradiţiile, căci proiectul „marii deschiaburiri” prinde contur. Armata Roşie pătrunde în liniştitul sătuc şi, odată cu ea, violenţa şi arestările. O ordine veche de milenii se răstoarnă, iar lumea întreagă se aşează pe alte temelii, cu totul diferite de cele patriarhale.

„Tot ce o învăţase cândva mama că era corect şi necesar să facă în casa soţului ei, tot ce constituise, aparent, esenţa şi conţinutul vieţii Zuleihăi se făcuse praf şi pulbere, se risipise, se prăbuşise. Regulile erau încălcate, legile se transformaseră în opusul lor. În locul lor apăruseră noi reguli, fuseseră date noi legi.”

Eliberată de soţ şi de soacră, Zuleiha ia lungul drum al deportării. Oamenii sunt la cheremul istoriei, aruncaţi de-a valma în trenuri: ţărani şi intelectuali, musulmani şi creştini, credincioşi şi atei, tătari şi ciuvaşi, oameni de bună credinţă şi lichele expulzaţi într-o călătorie către necunoscut.

Conduşi de Ivan Ignatov, prototipul „omului nou”, cu simţul deplinei datorii faţă de patrie, deportaţii vor porni în odiseea traversării ţării, descoperind că se află, cu toţii, nu doar la dispoziţia capriciilor istoriei şi oamenilor momentului, ci şi ale unei geografii nemărginite şi potrivnice. În mod ciudat, un salt se produce în conştiinţa lui Ignatov: datoria revoluţionară capătă nuanţe, umbre, lăsând loc omului din el, şi unui tip nou de conştiinţă, chiar cu riscul îndepărtării de traiectoria ce promite ascensiunea socială.

„Îi mai răsărise un gând în adâncul conştiinţei, care începea, nu se ştie de ce, să-l stânjenească: trebuie să-i salveze. Deseori visa că se îneacă în Angara – se scufundă în apele tulburi şi reci, şi din adâncurile întunecate se întind spre el, agitându-şi degetele albe şi lungi ca nişte alge, sute de mâini: salvează-ne, salvează-ne… Se trezea brusc, se ridica în capul oaselor pe prici şi îşi stergea ceafa udă. Apoi strigătul „salvează-ne” îl sâcâia toată ziua, îi răsuna în cap. Ceva îi şoptea că se teme să recunoască faţă de el însuşi că-şi doreşte cu disperare să-şi salveze duşmanii, că-şi doreşte ca ei să aştepte neapărat o altă barjă şi să rămână în viaţă toţi, până la unul.”

Contrar tiparelor sale de gândire evoluează şi Zuleiha, desprinsă de arhetipurile culturii sale arhaice, deschizând ochii spre propriul sine şi descoperind acolo un lucru neaşteptat: libertatea. Iar aceasta o va conduce către magia iubirii faţă de cel mai indezirabil om: ucigaşul soţului ei, Ivan Ignatov. „Fără atenţia permanentă şi supravegherea strictă a ochiului atotvăzător”, Zuleiha îşi ascultă chemarea inimii şi a trupului, pecetluind o iubire nemaiîntâlnită.

Personajele se transformă, adevărurile se relativizează, dar, în această mare de incertitudini, un adevăr e cert: iubirea Zuleihăi faţă de fiul ei, pruncul care a supravieţuit ostilităţii taigalei, rupând lanţul blestemelor Strigoacei, soacra din altă lume, cea a şuralelor şi a perilor.

Singurul care evoluează previzibil, conform cu datele caracterului său şi cu oportunităţile timpului imediat e Gorelov. Deţinutul de drept comun, licheaua, turnătorul, accede la poziţia de comandant al coloniei de muncă, detronându-l pe Ignatov, devenit desuet în timpul marii prefaceri revoluţionare a ţării. Pus să aleagă între a fi liber şi a rămâne în colonie, ca simplu lucrător, Ignatov realizează că ceea ce fusese un proiect de moment – întemeierea coloniei – a devenit chiar sensul existenţei sale, căci în lumea ororii şi întunericului din taigaua siberiană a descoperit sclipirile de lumină ale omeniei. Dar dincolo de acestea a aflat infinitul: dragostea autentică.

Ca orice mare roman, şi acesta poate fi decodificat la mai multe niveluri. Pentru unii, el poate fi o sublimă poveste de dragoste, pentru alţii, o pagină de istorie sau, de ce nu, o lecţie filosofică despre devenire. „Zuleiha deschide ochii” este toate acestea şi mult mai mult. Cu o densitate narativă excepţională, cu pasajele sale atât de descriptive, încât par adevărate cadre cinematografice, cu numeroase subteme, precum cea etnică şi cea mitologică, „Zuleiha deschide ochii” este debutul excepţional de care literatura contemporană avea nevoie.

Guzel Iahina, „Zuleiha deschide ochii”, Editura Humanitas Fiction, anul publicării 2018, nr. pagini: 424, traducere Luana Schidu


Cumpăraţi cartea:


Fotografie reprezentativă de Galina N pe Unsplash

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here