libris.ro

Fără să fi citit bestsellerul „Soţia dintre noi”, precedentul roman scris de duetul Greer Hendricks-Sarah Pekkanen, am ales să încerc „Fata anonimă” din câteva motive:

  1. Tocmai pentru că este un roman scris la patru mâini; nu-mi amintesc să fi citit un experiment asemănător;
  2. Pentru că nu ştiu să mă fi plictisit vreun titlu din Colecţia Buzz Books a Editurii Litera;
  3. Pentru că informaţiile biografice ale celor două scriitoare sunt asemănătoare: cu background jurnalistic, cu copii (una are doi, cealaltă trei), cu texte publicate în ziare mari americane;
  4. Pentru că un citat de promovare a cărţii zice că „te lasă cu răsuflarea tăiată” şi am vrut să văd cum mai e azi să rămâi fără suflare din cauza unei cărţi.

Mai în glumă, mai în serios, nu am rămas fără respiraţie, însă romanul acesta la patru mâini corespunde colecţiei româneşti din care face parte. Deşi, faţă de ce am mai citit eu din această serie, parcă lucrurile trenează mai mult la început şi se defoliază puţin cam târziu, chestiune care rezultă tocmai din amprenta psihologică a acestui thriller.

Avem o tânără care se ocupă cu machiajul la domiciliul clientului şi care face rost de o ofertă de nerefuzat: ar putea primi bani dacă ia parte la un studiu psihologic despre etică şi moralitate. O bagatelă, îşi spune Jessica, aflată în mare nevoie de bani din moment ce parte din ei îi trimite către familie. Jessica are o soră mai mică, invalidă în urma unui accident din copilărie, de care Jessica se simte responsabilă – de aici, vinovăţia ei şi uşurinţa cu care acceptă, pentru bani, provocări pe care în mod normal le-ar fi respins.

Psihologul care desfăşoară studiul psihologic e un personaj aparte: o femeie misterioasă, tot mai misterioasă pe măsură ce Jessica află lucruri despre ea. Doctorul Shields ascunde şi mai multe lucruri decât Jessica, iar aici se joacă tensiunea acestui roman, între lucrurile încă nedescoperite din trecutul celor două personaje principale.

Care este motivul pentru care doctorul Shields desfăşoară studiul despre etică şi moralitate? Şi ce urmăreşte ea? Trebuie să fie ceva important din moment ce o plăteşte cu câteva sute de dolari pe Jessica pentru fiecare şedinţă în care – mai ales la început – ea trebuie doar să răspundă la câteva întrebări despre sine.

Apoi, ce o împinge pe Jessica să rămână în studiu dincolo de momentul în care sesizează că e ceva în neregulă cu el? Cât de puternică să fie vinovăţia pe care o resimte de ani buni pentru ca vulnerabilitatea sa să o facă atât de uşor manipulabilă?

Este tentant, în dialogul acesta al secretelor, să faci presupuneri legate de care dintre cele două scriitoare a scris un capitol sau altul, din moment ce acestea alternează pe vocile tinerei Jessica şi a doctorului Shields. Jocul dintre voci amână puţin suspansul cărţii, însă este important să construieşti piesă cu piesă psihologia celor două femei, pentru a le înţelege pe deplin felul în care acţionează până la capăt. Care capăt nu uită că un roman bun trebuie să aibă şi moarte, nu doar dragoste.

Faţă de alte cărţi din Buzz Books, aceasta creşte mai lent în tensiune, însă este şi mai atentă cu psihologia şi mobilurile celor două personaje centrale. De unde pot să cred că ea ar plăcea şi unor cititori care nu intră neapărat în categoria pasionaţilor de thrillere.

Greer Hendricks şi Sarah Pekkanen, „Fata anonimă”, Editura Litera, anul publicării: 2019, nr. pagini: 480, traducere din limba engleză: Dana-Ligia Ilin

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii şi pe elefant.ro.

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here