Nici să nu vă gîndiți să dați foc bibliotecii Vaticanului

Editura Polirom; anul publicării: 2018; nr. pagini: 264

Cînd m-am apucat de scris Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile, în 2014, aveam o singură întrebare și mai multe răspunsuri. Voiam să înțeleg de ce unii cărturari (altminteri, subțiri) au pretins că viața e mai presus de cărți, de ce au glorificat viața și au încercat să excludă lectura din cuprinsul ei… Într-un cuvînt, de ce au văzut o contradicție între viață și lectură?

Pe măsură ce-mi scriam notele, mi-am dat seama că nu voi obține un răspuns pînă nu-mi voi defini noțiunile principale. Și nu erau puține. Am meditat, prin urmare, la semnificația unor cuvinte folosite de toți (și în toate împrejurările) cu un înțeles mai degrabă vag. Vorbim adesea despre viață, invocăm „școala vieții”, avem siguranța că știm despre ce discutăm, dar nu e deloc așa. Sau nu e întotdeauna așa. Am fost constrîns, așadar, să mă întreb „în fond, ce înseamnă a trăi?”. Într-un eseu (în mai multe) am încercat un răspuns și am povestit cum am ajuns la el, dar răspunsul nu m-a mulțumit (nu mă mulțumește nici acum cînd scriu aceste rînduri) și cred că n-a mulțumit pe nimeni. Fiecare cu ipoteza lui privată, cu condiția minimă de a-și pune întrebarea și de a formula o ipoteză, ceea ce nu e de la sine înțeles.

Am constatat, în al doilea rînd, că unii înțelepți (invizi foarte culți, de altfel) au privit cu multă mefiență cărțile. Seneca nu a fost deloc impresionat, cînd a auzit că soldații romani au incendiat fără voie, prin anul 44, biblioteca din Alexandria (a fost un accident ca atîtea altele, să ne păstrăm cumpătul; e mai important ceea ce avem în minte decît ceea ce există în cărți), pe Montaigne acest gînd nu-l cutremura cîtuși de puțin, și nici pe Sir Thomas Browne (deja există prea multe cărți, nimeni nu le poate citi pe toate, n-ar fi rău să dăm foc bibliotecii Vaticanului), în timp ce David Hume voia să pună pe rug (și încă neîntîrziat) toate tratatele de filosofie medievală (nu conțin decît minciuni și întunecimi pretins silogistice). Din cîte știu, acești gînditori nu au fost niște impulsivi (deși bibliofobi tot au fost) și nu au citit mai puțin decît erudiții de astăzi. Și, în treacăt fie spus, nici n-au aruncat vreodată o carte în foc, au fost temerari doar în vorbe. Ce-i deosebește atunci de contemporani? Aș răspunde în acest chip: un singur lucru, franchețea.

Lectura a făcut din noi niște mari ipocriți. Ne vine greu să recunoaștem (nu numai în public, dar și cînd vorbim cu noi înșine) că n-am parcurs (cu notițe și extrase amănunțite) cutare carte prestigioasă (ori la modă), și, mai ales, ignorăm faptul că o carte reprezintă cel mai bun prilej de a reflecta (inclusiv la întrebarea „Ce înseamnă a trăi?”). Are dreptate Julien Green: „pentru prea mulți cititori, lectura este numai o formă de lene; dacă citim un autor dificil, rămînem cu impresia că gîndim / am gîndit; și nu-i deloc așa”.

În concluzie, Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile (Polirom, 2018) încearcă să modifice modul în care (eu însumi, ceilalți) privim arta (tot mai precară de la o vreme) a cititului. Și, în definitiv, un om care citește încetează de a fi viu, cum glumea odinioară Jean Baptiste Alphonse Karr: „Prin lectură, faci în așa fel încît dispari complet nu numai din tine însuți, dar și din viață; riști să nu mai fii găsit…”. Francezilor le-a plăcut atît de tare gluma lui Karr, încît au botezat un liceu din Mondoubleau cu numele lui…


Valeriu Gherghel. Studii de filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, terminate în 1979. Redactor-şef adjunct la Opinia studenţească (1983‑1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în filosofie cu o teză despre teologia platoniciană. A colaborat la Convorbiri literareCronicaDilema vecheSteauaTimpulTransilvania etc. La Editura Polirom a mai publicat Porunca lui rabbi Akiba (2005), Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate (2012).


Cartea este disponibilă pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro şi pe site-ul editurii.

libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here