elefant.ro
Editura Paralela 45; anul apariţiei: 2018; nr. pagini: 280.
Editura Paralela 45; anul apariţiei: 2018; nr. pagini: 280.

“Viața, de la capăt, alături de celelalte două romane publicate, Capătul lumii și Memorialul Cetății, încheie o trilogie despre ținutul meu natal, este o întoarcere la lucrurile simple, dar fascinante ale copilăriei, la fapte și evenimente însemnate ale comunității văzute cu ochii copilului care descoperă și înțelege treptat lumea din jur, filtrate prin mintea și simțirea scriitorului care se regăsește pe sine în această lume. Este un roman autobiografic, ce se întinde pe durata unui deceniu și jumătate din secolul trecut, cât a ținut copilăria mea în satul de la poalele muntelui Ineu.

Iată doar câteva dintre lucrurile fascinante ale copilăriei care se țes în narațiune: apariția primului autoturism pe ulița noastră și a primului televizor în sat, poveștile înspăimântătoare auzite în șezători, jucăriile improvizate și jocurile copilăriei, filmele și spectacolele de la grădiniță și de la școală, întâmplări hazlii de la recensământul animalelor în vremea comunistă, cozile la pâine și la petrol, obiceiuri de sărbătorile de Paști, de Crăciun și Anul Nou, dar și multe altele care întregesc o carte ce se adresează, deopotrivă, celor mari și mici.

Scurte fragmente din acest volum au fost publicate, începând cu luna mai a anului trecut și până acum, în 15 reviste literare și în două antologii de proză scurtă.

Ca invitație la lectură, rețin textul editurii inserat pe coperta patru: Ca un adevărat Saramago transilvănean, Leon-Iosif Grapini face un exercițiu de imaginație, de recuperare și de creare a unui spațiu magic, pierdut. Un spațiu al copilăriei și al satului transilvan în trecerea sa forțată către timpurile moderne. Un sat nenumit, utopic, în care firul narativ urmează cu umor copilăria băiatului cu ochi albaștri și bucle de aur, care parcurge evenimente aparent banale, ca prima zi de școală, primul televizor, prima vizită la oraș, prima eclipsă totală de soare sau primul film văzut la cinematograf. Totul însă are un sens ascuns. Un sens ascuns care, odată descoperit, îl va surprinde pe cititor.” Leon-Iosif Grapini

 

Cartea “Viaţa, de la capăt” poate fi cumpărată de la librăriile online: libris.ro, carturesti.ro şi elefant.ro.

 

Autor foto: Irina Petraş
Autor foto: Irina Petraş
Leon-Iosif Grapini (n.1961, Șanț, Bistrița-Năsăud) a publicat volumele de poezie Livada cu poeme, Aripi de întuneric, Gândurile trupuri și de proză scurtă Cetatea cu nebuni (două ediții) și Capăt de linie, precum și romanele Capătul lumii (două ediții) și Memorialul Cetății. Ultimele apariții, Memorialul Cetății și Capăt de linie, au fost premiate de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A obținut și alte premii literare. A publicat poezie și mai ales proză în peste 25 de reviste literare. Este cuprins în mai multe dicționare și antologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here