cronici kooperativa poetică poezie recomandări

Viața printr-o fantă – despre a închide un ochi și a vedea viața înjumătățită alături de George Geacăr

Când îmi ajung în mâini volume care mă atenționează că în paginile respective se află opera unui scriitor, automat curiozitatea mă împinge să citesc, tocmai pentru a putea vedea nu doar evoluția scrierii, dar mai ales perioade, etape, momente ale vieții. Astfel de volume (mai ales de poezie) devin adevărate romane în care aștepți nu doar sfârșitul ci întreaga curgere a timpului. O astfel de carte este „nu ești în siguranță”, opera poetică a lui George Geacăr, ediție îngrijită de Ioana și Diana Geacăr. Acest volum l-am simțit ca pe un roman poetic, plin de o maturitate covârșitoare, dar și de o discreție și simplitate pe subiecte dureroase, care m-au cucerit.


Susţineţi citestema.ro:


Întreaga operă a lui George Geacăr este biografică și cred că pleacă din momentul în care tot ce înseamnă copilărie, iubire, romantism a fost puse deoparte și vedem doar omul care spune:

„că viața lui a fost o corabie

c-o singură ancoră.”

Totul începe de fapt în cartierul „micro doișpe” și pornește ca o adevărată epopee prin locurile copilăriei, momentele cu proprii copii, amintiri despre părinți și dispariția lor, apoi cele mai crunte clipe despre descoperirea bolii și a spitalului.

Toate aceste momente sunt dozate în mod egal, poetul nu vrea să ridice anumite momente din viață mai sus decât pe celelalte, ca și când boala sau spitalul fac parte integrantă din viață. Asta face ca întreaga operă poetică să fie atât de frumoasă, datorită simplității și normalității cu care tratează lucruri pe care noi le considerăm atât de dureroase.

Nu pot decât să asemăn opera lui George Geacăr așa cum începe Marin Preda romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”: „Moartea e un fenomen simplu în natură, numai oamenii îl fac înspăimântător”. George Geacăr, prin opera pe care a lăsat-o, nu a făcut decât să ne arate cum trebuie să fim, o simplă parte din natură. Pentru asta ai nevoie de o putere aparte, doar a ta. Această putere i-a oferit posibilitatea de a găsi în Dumnezeu un prieten pe care să-l numească simplu „dum” și care să fie prezent în viețile tuturor. Cât de simplu, dureros și real pare înțelegerea lui dum cu un domn de la salubritatea din Tulcea:

„am o înțelegere veche cu el.

dacă mi-e rău

te rog

să m-ajuți.

în rest nu vreau să te deranjezi pentru mine

căci și eu am să fac la fel”

În rest, volumul este dor/nevoie de viață: copii, vecini, colegi de salon și o pisică pe care o cheamă Pet.

Adunate într-un singur tom, cărţile de poezie publicate de-a lungul timpului devin adevărate capitole din acest roman: „întâmplări cu creierul meu”, „concert pentru coarde vocale și nervi”, „eu. zise el”, „zoom. gaura de vierme”, „foarte foarte aproape”. Cine și-ar fi închipuit, în 1997, la apariția primului volum de poezie, că de fapt se citește primul capitol dintr-un adevărat roman? Probabil că autorul, atunci, în 1997, a considerat că începe epopeea sa poetică, deși în 1979 a debutat cu poezii în revistele „Amfiteatru” și „Luceafărul”. La aceste volume se adaugă de către Ioana și Diana Geacăr câteva poezii postume sub forma a două capitole, „postume” și „capcane”.

„nu ești în siguranță” trebuie privit ca un volum de sine stătător, autorul fiind fidel unui singur stil pe care l-a format și validat în decursul multor ani (1979-1997). În volumele publicate nu sare în lumi diferite, nu schimbă modul de transmitere a informațiilor și confirmă faptul că frumusețea poeziei constă în simplitatea din noi și din jurul nostru. Până și a muri este simplu, deși nu știu dacă într-adevăr este și ușor.

cinzeci la sută

la hemato șansele sunt de cinzeci la sută.

dacă medicii n-ar avea grijă

saloanele ar fi poligoane de tir

jumătate din ținte s-ar apleca și-ar cădea.

în saloanele de cinci paturi

și-un frigider

singura problemă ar fi

dacă ești într-un salon cu doi morți sau cu trei.

dacă medicii n-ar avea grijă

să-i trimită acasă cât timp mai respiră

să nu-i interneze dacă nu au nici o șansă

niciun aparținător

niciun ban de șpagă pentru o pungă de trombocite

dacă medicii

n-ar avea grijă saloanele ar fi

cazinourile lui dumnezeu.

George Geacăr, „nu ești în siguranță” (opera poetică), Casa de pariuri literare, anul publicării: 2022, nr. pagini: 248

Cartea poate fi cumpărată de la:


Fotografie reprezentativă: Marcelo Leal / Unsplash

despre autor

Constantin Buduleci

Constantin Buduleci (n. 1979, Cisnădie) a debutat în poezie cu volumul „Clinchet”, ed. Etnous, 2013, Brașov și în proză cu romanul „Recuperarea”, ed. Hoffman, Caracal, 2015. Doi ani mai târziu a urmat romanul „Tunelul din Heltau” la aceeași editură. În 2022 a apărut la editura Tracus Arte volumul de poezie „Orașul covoarelor”. A publicat proză în revista Iocan și versuri în revistele Oglinda literară, Revista de povestiri, Viața medicală și OPT motive (platformă online). În 2016 a luat Premiul I pentru proză acordat de revista Dor de Dor (Călărași). A participat în 2019 la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și inițiat de Casa de cultură din Cisnădie și în perioada 2020-2022 la Atelierele Mornin’ poets coordonate de Simina Diaconu și Andrei Zbîrnea. Scrie cronică literară în revista Planeta Babel. De profesie este economist.

scrie un comentariu