scriitorii, despre cărţile lor

Voichița T. Macovei, despre cărţile sale de spiritualitate creștin-ortodoxă

scris de citestema.ro

„Cărţile sunt faruri înălţate în imensul ocean al timpului.“ (E.P. Whipple)

Cartea a fost întotdeauna un far pentru cititori, iar eu sunt convinsă că nu avem dreptul să stingem acest far din viețile noastre!

Personal, abordez, de când am început să scriu (2002), cărți de spiritualitate creștin-ortodoxă, cu trimiteri la Teologie și la Scriptură. Am fost dezaprobată de multe ori, dar uite că nu am abandonat acest stil de a scrie.

Sigur, am avut o cauză (sau cauze) puternice care m-au determinat să mă îndrept spre căutarea Divinității, spre cunoașterea lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, am făcut și masterul la Teologie, la o vârstă destul de înaintată.

De ce nu mă opresc?

Pentru că știu, ca intelectual care am studiat foarte multe în viața mea, cât de important este să fim bine informați într-un domeniu. Iar domeniul spiritului (duhului) este extrem de vast. De aceea și curentele spirituale, curentele religioase sunt enorm de multe. (hinduiste, islamice, budiste, creștine, etc…)

De ce scriu?

Pentru că înainte de a mi se schimba viața (prin dureri și necazuri), habar nu aveam nimic despre Dumnezeu și nici despre Iisus Hristos, deși la Paște ciocneam ouă și rosteam „Hristos a înviat”!

De ce scriu despre Dumnezeu, despre Cine este, cum se întemeiază adevărata credință?

Pentru că am înțeles ceea ce spune Scriptura despre mireni, mesaj preluat și accentuat, printre alții, și de preotul și teologul Ion Bria. În cartea sa „Spiritualitate pentru timpul nostru”, apărută imediat după Revoluția Română din 1989, distinsul teolog analiza starea credinței ortodoxe și a Bisericilor după golul comunist. Arăta astfel un lucru de care nu se (mai) ține cont în evoluția vieții spirituale la noi, și anume că pentru trezirea la spiritualitatea creștin-ortodoxă trebuie să lucreze nu doar clerul, căci „teologia română trebuie să iasă din rezervă și cu privire la participarea directă a mirenilor la misiunea Bisericii pe temeiul preoției lor. Diminuarea acestei preoții nu servește misiunea Bisericii”. (pag. 24)

Scriu despre Dumnezeu ca misionar laic – mirean, nu clerical, dar cu studii în domeniu și cu multe documentări din lucrări filosofice și teologice, din scrierile Sfinților Părinți.

Scriu pentru că am aplicat în existența mea învățătura lui Iisus, am experimentat învățăturile Lui și doresc să împărtășesc, tuturor, aceste lucruri.

Scriu despre spiritualitatea creștină, deoarece libertățile cunoscute, mai ales în mileniul nou în care trăim, atrag tot mai mulți oameni (îndeosebi tineri) spre curente și religii care par interesante, dar ajung să-L ignore pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și adevăratul Mântuitor al omenirii!

Rod al preocupărilor mele sunt cele șapte cărți, toate vizând cunoașterea lui Dumnezeu, realizarea unei relații între om și Acesta.

Două dintre ele sunt replici date scriitorului american Dan Brown, cel care face beletristică pornind de la adevărurile creștine pe care le batjocorește. Este vorba despre „Codul lui da Vinci – Romanul antibiblic” (2009) și „Origini-Romanul unei lumi moarte” (2018).

Amintesc și volumul deosebit de interesant, de religii comparate „Cine sunt eu și cine este Dumnezeu. Dialoguri interreligioase” (2015).

Cei care doresc să cunoască creștinismul, credința în Dumnezeu și fiul său, Iisus Hristos, experimentate prin sufletul unui om simplu, interesat însă de a înțelege dumnezeirea, relația omului cu Creatorul său, dar și ce anume este viața veșnică, sunt invitați să acceseze ofertele cărților mele aflate pe emag.ro.

Cu respect pentru cititori, Voichița T. Macovei

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu