scriitorii, despre cărţile lor

Voichița Tulcan Macovei, despre cartea „Origini – romanul unei lumi moarte”

scris de citestema.ro
Arad, Editura Multimedia Internațional, 2018, 155 pagini

Cartea „Origini – romanul unei lumi moarte” are două caracteristici principale. În primul rând este o replică dată scriitorului Dan Brown și romanului său „Origini”, iar în al doilea rând pune față în față două viziuni asupra acestei lumi și asupra viitorului ei. Menționez faptul că volumul de 155 pagini este tradus în engleză, iar această variantă i-am trimis-o și scriitorului american. Curajului domnului Brown de a face ficțiune, folosindu-se de elementele de bază ale religiei creștine, i-am răspuns cu îndrăzneala de a-i prezenta o altă față, necunoscută domniei sale, privind aceleași mari probleme existențiale: de unde vine omul și încotro se îndreaptă omenirea. În prima jumătate a micului meu volum am prezentat un rezumat al cărții „Origini”, în care scriitorul elogiază tehnica, microtehnica și super-tehnica, domenii care au transformat radical omenirea în ultimii 20-30 de ani. De asemenea, naratorul se străduiește să „demonstreze” științific cum a apărut omul, pentru a concluziona că omul „a apărut de niciunde și se îndreaptă spre nicăieri”. „Dumnezeu nu este necesar… viața a apărut spontan ca urmare a legilor fizicii”.

În fața „poveștii” domniei sale, am adus viziunea creștin-biblică asupra acelorași probleme. O viziune, deloc de neglijat, având în vedere concluziile filosofilor, ale teologilor, dar și a multor oameni de știință. Și anume că omul nu a putut să apară, în perfecțiunea ființei sale, printr-un artificiu necunoscut al fizicii sau chimiei. Constituirea omului este prea complexă, ca să poată fi explicată totalmente prin intermediul științei. În plus, domnul Brown nu ține absolut deloc seamă în „cartea sa de peripeții” de elementul SUFLET, de rolul acestuia în coordonarea propriei noastre vieți.

Cartea mea, „Origini – romanul unei lumi moarte”, demonstrează pe scurt, în viziunea creștină, istoria nașterii omului, a vieții parcurse de la izgonirea lui din Paradis, până la restituirea de către Creator a Paradisului Ceresc unde, conform istoriei mântuirii, vor intra aceia care au crezut în Dumnezeu și în chemarea la veșnicie a Fiului Său, Iisus Hristos.

Dacă povestea lui Dan Brown are atâtea deschideri (și promovări), mi-aș dori să aibă cel puțin tot atâtea și ideile (opuse) aduse de mine în cartea care își propune să demonstreze că lumea descrisă de dumnealui în romanul „Origini” este una moartă. Vie este lumea oamenilor vii (cu suflet), nu a celor robotizați.

Subliniez faptul că, pentru susținerea ideilor mele, am adus argumente atât din Scripturi (Vechiul și Noul Testament), cât și din oameni de știință, teologi, precum: A. E. Wilder Smith, Aristotel – Metafizica, Zoharul, Robert Gromacki, Kababalah, Sfântul Augustin, Alexandr Oparin, Jonathan Hill și alții.

Iată și întrebările puse domnului Dan Brown. La care nu mi-a răspuns. Încă!

ÎNTREBĂRI ADRESATE AUTORULUI
1. Ați dorit să creați, prin „Origini” o carte de literatură ficțională sau de literatură științifică?
2. Există în Univers și în istoria lui și legi supranaturale (imateriale)? Pot fi acestea cunoscute?
3. Poate știința să experimenteze, cu adevărat, complexitatea actului creației?
4. Pot să fie reproduse „legile creației” în mod artificial, astfel încât creația inițială să poată fi vizualizată în mod concret pe un supraecran LCD? Dacă da, de ce nu ați atașat cărții un CD cu toate mișcările pe care le-ați descris pe ecranul imaginar?
5. Dintre concepțiile despre crearea Universului, există una singură acceptată de toți oamenii de știință?
6. Ce este omul? Alcătuirea, viața și existența sa pot fi explicate doar cu ajutorul științelor?
7. Ce este sufletul? De ce trecem peste problematica sufletului când analizăm creația Universului și a omului?
8. Sunt eternitatea și moartea elemente ale vieții omului?
9. Putem vorbi despre moartea Universului? În ce condiții?
10. Ființa umană este alcătuită doar din părți bune, sau are în alcătuirea ei și părți rele? Ce legi științifice pot analiza ființa, în complexitatea sa, bună și rea?
11. Dacă există Dumnezeu, poate fi El cunoscut? Prin ce metode?
12. Există o lume bună (pură, a lui Dumnezeu) și una rea (păcătoasă, a Satanei)? Unde se situează omul prin raportare la acestea?
13. Ce este Veșnicia și cum se raportează omul la ea?


Cartea poate fi cumpărată de la emag.ro: https://bit.ly/2XSQG4a.
Varianta în limba engleză se află pe Amazon: https://amzn.to/2Y0uzbU


Voichița Tulcan Macovei – scriitor, membru în Liga națională a Scriitorilor, Arad. Născută la 2 februarie 1954 în Sântana, județul Arad. A fost profesor de limba și literatura română la mai multe licee din Arad. Preocupată întotdeauna de problemele existențiale, de filosofie și teologie, obține masterul în Teologie în anul 2009. Scrie cărți despre cunoașterea lui Dumnezeu, despre marile probleme ale existenței omului, despre relația acestuia cu Divinitatea. Urmare a studiilor sale, au fost editate mai multe cărți pe aceste teme.

Și eu am ales drumul cel bun – 2006, Codul lui Da Vinci – romanul antibiblic – 2007, Meditații asupra credinței – 2009, Destine în căutarea adevărului, Vol. I – Roman Religios -2012, Cine sunt eu și cine este Dumnezeu. Dialoguri Interreligioase, Vol.I – 2015, De la politica la credință. Mărturisiri, 2017, „Origini – romanul unei lumi moarte” – 2018 (inclusiv varianta in limba engleză care se află pe Amazon.)

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu