La Editura ZYX Books au apărut, în colecția dedicată copiilor, două cărți cu teme pe cât de diferite, pe atât de cuceritoare când vorbim de publicul format din micuții cititori.
Dacă nu ați mai citit până acum împreună cu cei mici o carte despre dragoni mâncăcioși și mari amatori de tacos, iată că a sosit acel moment odată cu cartea Dragonii adoră tacos, bestseller New York Times, scrisă de Adam Rubin și ilustrată de Daniel Salmieri.
Surpriza cea mare trebuie menţionată de la bun început: s-ar putea să constatați, alături de cei mici, că semănați cu dragonii mai mult decât ați crede. Poate nu vă place să mâncați tacos la fel de mult, dar există nenumărate caracteristici pe care le veți descoperi de-a lungul unei cărți la fel de savuroase ca o porție uriașă de tacos. Pentru că, firește, un dragon nu se va sătura cu una-două porții minuscule. Dacă o să vă placă această carte, rețineți că cei doi autori au în palmaresul lor multe alte cărți pentru copii, create împreună: El Chupacabras, High Five, Robo-Sauce și Secret Pizza Party.
Să revenim însă la tacos. Dragonii mâncăcioși din această carte minunat ilustrată nu fac prea multe mofturi când e vorba de tacos: „Îi adoră și pe cei uriași, efectiv gigantici, și pe cei mititei, cât niște puricei”. Astfel, „dacă vrei să te împrietenești cu un dragon, tacos sunt cheia spre inima lor”. De reținut însă că niciun dragon nu suportă salsa picantă, lucru normal dacă ne gândim că „o singură picătură de salsa iute îi face pe dragoni să scoată fum pe urechi”. Iar acum ajungem, în sfârșit, la o mică parte din felul în care veți descoperi că e posibil să existe mult mai multe asemănări între oameni și dragoni:
„Le plac petrecerile uriașe, efectiv gigantice, unde se cântă la acordeon și petrecerile mici, mititele, unde se spun ghicitori.
De ce le plac dragonilor petrecerile? Poate le place să vorbească între ei. Poate le place să danseze. Poate îi liniștește râsul unui prieten bun”.
Este, fără îndoială, o carte pentru copii deosebită care, dincolo de personajele unice, ne poartă spre o lecție valoroasă: cea a prieteniei și a întrajutorării, așa cum veți descoperi când veți citi cartea.
Cele cinci mașinării ale iubirii
Cea de-a doua carte, extrem de binevenită în peisajul autohton al literaturii pentru copii, le vorbește celor mici, în termeni de poveste, despre cele cinci limbaje ale iubirii, despre mecanismele, mai exact mașinăriile, care ne umplu, din nou și din nou, rezervoarele interne. Marta Prada a scris alte unsprezece cărți pentru copii, iar cartea de față este ilustrată de Mercè Tous.
Întâlnim, în sânul unei familii iubitoare, pe lângă tată și mamă, un bunic simpatic și doi nepoți cât se poate de diferiți: Lúa, o fetiță care adoră pupicii și Max, fratele ei, care nu îi suportă deloc. Pentru Lúa, acest lucru e dovada clară a faptului că mașinăria de pupici a lui Max e stricată. Numai că cei doi frați descoperă, pagină cu pagină, alături de cititorii mici și de părinții lor, că pupicii poartă nume diferite și că avem în noi cinci mașinării diferite care se asigură că rezervorul nostru de iubire nu rămâne niciodată gol.
Dar să descoperim doar câteva dintre splendidele definiții date de autoare tipurilor de pupici:
Pupicul de bună dimineața: „E un pupic suav. Îți dă energie ca să-ți începi bine ziua.”
Pupicul de rămas-bun: „E răsunător și apăsat. Te-ajută să simți mai aproape persoanele care sunt departe.”
Pupicul de împăcare: „Te-apropii ușor de celălalt și i-l dăruiești pentru a-l face să înțeleagă că-ți pare rău dacă ai greșit.”
Pupicul-fluture: „Ți-apropii genele de ale celuilalt și le miști ca pe aripile unui fluture. Te vei simți special.”
Mai apoi, așa cum am amintim, avem înăuntru cinci mașinării de iubit: mașinăria de pupici, mașinăria faptelor bune, mașinăria cuvintelor, mașinăria atenției, mașinăria timpului împreună. Dintre toate acestea, „toți avem o mașinărie a iubirii care funcționează mai des decât celelalte, fiindcă primește mai mult combustibil”. Copiii învață care e limbajul lor preferat al iubirii, iar această carte e un prilej nemaipomenit pentru ca oamenii mari să își amintească de faptul că trebuie să țină cont de tot ceea ce îi ajută pe cei mici să își umple din nou și din nou rezervorul iubirii.
Bunicul Lúei și al lui Max le va mărturisi acestora care e mașinăria preferată care îl ajută să aibă inima plină de iubire:
„Cele cinci mașinării ale iubirii își iau combustibilul din REZERVORUL IUBIRII, care trebuie umplut în fiecare zi, pentru că se golește foarte repede, iar când e gol ne simțim îngrozitor. Fiecare persoană își umple rezervorul în felul ei. Al meu se umple repede cu faptele bune pe care le fac, astfel că MAȘINĂRIA FAPTELOR BUNE, în cazul meu, funcționează foarte des, însă rezervorul mi se umple – ce-i drept, mai încet – și cu vorbe frumoase, cu unele atenții, cu pupici și petrecând timp împreună cu ceilalți.”
Cartea Cele cinci mașinării ale iubirii merită atenția cititorilor mici și mari deopotrivă, fiind un instrument util în a-i ajuta pe cei mici să-și cunoască emoțiile și limbajul iubirii, precum și un mod de a-i educa în ce privește grija față de celălalt.
Cu subiecte aparte, cu povești amuzante și gingașe în egală măsură, potrivite pentru cititorii de vârste mai mici sau mai mari, cele două cărți vor fi, cu siguranță, cerute seară de seară pentru o nouă lectură. Ceva ce am remarcat după ce le-am citit, pe rând, aceste cărți și celor doi mici viitori mari cititori din familia mea. Mi-a fost cerută, desigur, și o porție uriașă de tacos, cu rugămintea de a lăsa deoparte salsa picantă.
Cărţile pot fi cumpărate de la:
Dacă vrei să susţii site-ul, click sau scan (mulţumiri!):
Fotografie reprezentativă: Elena Mozhvilo / Unsplash
scrie un comentariu