litera.ro

A scrie despre Emil Boroghină la ceas aniversar – 80 de ani pe 23 ianuarie 2020 – înseamnă a scrie o carte despre istoria Teatrului Național din Craiova începând cu 1963 (când s-a angajat actor), a deceniului de aur al TNC, 1991-2000 (când a fost directorul general al teatrului din Craiova, perioadă în care s-au efectuat 97 de turnee internaționale, 12 premii) și un alt volum despre istoria Festivalului Internațional Shakespeare (fondat de Emil Boroghină în 1994), ajuns în acest an la cea de-a 12-a ediție. Așadar, aproape șase decenii de când distinsul și eruditul Emil Boroghină constituie în teatrul românesc și european un ghid de competență, un model de urmat, un om de teatru fenomen.

Emil Elizian Boroghină s-a născut pe 23 ianuarie 1940 în Corabia, oraș pe malul Dunării. La vârsta de 15 ani a rămas fără tată, acesta decedând la doar 41 de ani, după o lungă și, pe atunci, necruțătoare boală. Constantin Boroghină, tatăl lui Emil, era secretar al Primăriei și apoi al raionului Corabia. Și el, tatăl lui Emil Boroghină, rămăsese fără tată pe când avea nici trei ani… Bunicul lui Emil murise pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Copilăria și adolescența i-au fost marcate de privațiunile perioadei de după al Doilea Război Mondial. În toamna anului 1959, devenea student la Institutul de Artă Cinematografică din București, clasa profesorului Dinu Negreanu, institut pe care-l va absolvi în 1963.

Fiind bursier al Sfatului Popular Regional Oltenia, avea obligaţia de a deveni actor al teatrului acestei regiuni, aşa că, începând din anul 1963, a devenit component al colectivului de actori ai Teatrului Naţional Craiova.

Biografia lui Emil Boroghină este una bogată și inspirațională. Între 1963 şi 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova, apoi timp de 12 ani director general al acestuia (1988-2000), perioadă care este considerată drept cea mai fastă din istoria teatrului, prin colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete. Și probabil una dintre cele mai fructuoase ale teatrului românesc.

Este fondator (din 1994) şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare, preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi membru al Senatului UNITER.

Dintre multele distincții menționăm: Premiul pentru directorat, acordat de secția de critică a UNITER (în 1991), primul de acest fel acordat în România și apoi Premiul pentru cel mai bun director de teatru în 1993, laureat al Premiului Academiei Române, Premiul Fundației pentru Teatru și Film pentru cea mai importantă personalitate a Teatrului Românesc 1995, Premiul British Council pentru cel mai bun manager de teatru, Premiul Galei UNITER 2015. Totodată, Emil Boroghină a fost încununat de American Biographical Institute cu distincția Omul anului 1995 și cu distincția Omul secolului 21, pentru deosebite realizări, a International Biographical Centre Cambridge în anul 2001; decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (2017) și al Universității din Craiova (2018), Premiul de excelență al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” din Craiova (2019). Este Cetățean de Onoare al municipiului Craiova și al orașului Corabia.

Deceniul de aur TNC 1991-2000 și Festivalul Shakespeare, operele vieții lui Emil Boroghină

Rugat în urmă cu un an să se autodefinească, Emil Boroghină a afirmat: „Ceea ce mă definește este o mare voință de a realiza lucruri ce par altora aproape imposibile. De când mă știu, dar mai ales din ziua preluării direcției Teatrului Național din Craiova, 23 februarie 1988, mi-am fixat obiective care, printr-un incredibil efort colectiv, au impus teatrul nostru în prim-planul teatrului românesc și apoi și în cel al teatrului european și mondial! Pentru o lungă perioadă de timp, Craiova a fost unul dintre centrele teatrale de cel mai mare interes la nivel internațional, performanțele sale nefiind, până acum, egalate de niciun alt teatru din România. Marile realizări ale acelei perioade ale Teatrului Național – datorate unui colectiv exemplar, modelat de un șlefuitor de diamante și arhitect al unor mari construcții, regizorul Silviu Purcărete, slujit până la limitele sacrificiului de un director considerat la acea vreme vizionar – cred sincer că au înscris Craiova pe harta culturală a lumii”.

Teatrul Național din Craiova și-a prezentat, între anii 1991 și 2000, marile sale spectacole la aproape toate marile festivaluri internaționale de pe toate continentele lumii: în aproape toată Europa (Edinburgh, Avignon, Paris, Londra, Lisabona, Barcelona, Bruxelles, Amsterdam, Luxemburg, Roma, Milano, Viena și multe altele), în Orientul îndepărtat al Asiei, în Japonia, Coreea de Sud, Singapore. Adăugați și: Australia (la Melbourne), Africa (la Cairo), America de Sud (Sao Paolo), America de Nord (New York, Montreal). În acel adevărat deceniu de aur au fost 97 de turnee care, dincolo de participarea propriu-zisă, care însemna o încununare, au adus Craiovei 12 premii internaționale, unele de cea mai mare strălucire pentru întreg teatrul românesc.

Între 23 aprilie și 3 mai 2020 se va desfășura la Craiova a 12-a ediție a Festivalul Internațional Shakespeare, festival al cărui creator este Emil Boroghină. Un foarte apreciat critic teatral din România considera că Festivalul Shakespeare este opera vieții lui Emil Boroghină. Ceea ce în 1994 (anul când Emil Boroghină a fondat Festivalul Internațional Shakespeare, n.n.) „părea o utopie, un gând aproape nebunesc al unui ins în care a crezut un mănunchi restrâns de oameni, a devenit acum un eveniment cultural de rezonanță europeană la a cărui susținere și existență contribuie mult mai mulți”. Festivalul Shakespeare, bijuteria de preț a Craiovei, este definit de o parte dintre marii shakespeareologi și critici de teatru ai lumii drept cel mai important festival de acest fel, consacrat bardului englez într-o țară non-anglofonă.


Sursa foto: pagina de Facebook Emil Boroghină

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here